Àpats comunitaris

Àpats comunitaris

Moltes poblacions d'arreu del país celebren, el Dimarts de Carnaval, un multitudinari àpat col·lectiu en honor al Carnestoltes, el Rei de la Disbauxa. Durant tot el dia, a l'interior de cassoles, peroles i calderes gegants es preparen, a foc lent i a l'aire lliure, arrossades, sopes i escudellades populars. Es tracta d'un àpat col·lectiu que s'elabora amb les aportacions, en espècie o monetàries, de tothom i que serveix per culminar les festes de Carnaval. Tot i que no se sap del cert, la teoria més estesa sobre el seu origen és que prové del costum carnavalesc que els antics senyors feudals tenien de preparar i repartir, entre els seus vilatans, un gran menjar just abans de l'arribada de la Quaresma que imposava l'Església. L'escudella és a la base de moltes d'aquests àpats i en alguns casos ha donat el nom, Escudellada, a la festa. En d'altres poblacions, l'àpat s'anomena Ranxo o manlleva al nom al contingut de la menja: Arrossada, Sopa, Xatonada, o simplement, 'Festa de la ' i el nom del seu principal ingredient.

Articles


Enllaços

- àpat popular que es fa cada any com a culminació de la Festa de Carnestoltes i porta d'entrada de la Quaresma. Durant tot el matí de diumenge es fa la recollida d'aliments pel Ranxo a les cases de la vila. Al Ranxo de Vidreres... [+]

- festa que té com a protagonista, dimarts de Carnaval, una espècie d'escudella barrejada que es dóna a tots els que assisteixen aquest dia a la celebració.

- un dels actes més populars de les festes de Carnaval arenyenques.

- recepta i ingredients per a fer una bona escudella.

- festa que es celebra des del segle XIV. El repartiment de la caldera és una tradició que es conserva a la població el diumenge de Carnestoltes. Prèviament a la distribució del menjar entre els veïns i visitants el capellà beneeix les calderes d'escudella. Dissabte... [+]

- festa de tradició centenària i Declarada d'Interés Turístic per la Generalitat de Catalunya. Els seus inicis es situen en el segle passat i fan referència als àpats previs al començament de la quaresma. Posteriorment es va convertir en un àpat on les famílies benestants... [+]

- aquesta festa, si bé durant la postguerra es celebrà de manera intermitent, a partir de l'any 1976 s'ha recuperat plenament i cada any, el dissabte anterior a l'inici oficial dels carnavals, el carro guarnit de mimosa, acompanyat dels nens i nenes de l'escola disfressats... [+]

- festa gastronòmica que té a les torrades amb oli, sal i arengades i als oficis tradicionals com a protagonistes i que es celebra el diumenge de Carnestoltes.

- el típic dinar per despatxar el carnaval i donar pas a dies de quaresma. Garriguella celebra el seu Carnestoltes amb Ranxo, rua i Ball.

- dilluns és el dia en què els rosincs i rosinques fan el gran àpat col·lectiu a l'aire lliure, el ranxo, que és una arrossada popular al Passeig per a tots els participants del Carnaval.

- festa que es celebra el dimarts de Carnaval.

- es una tradició força antiga que transcorre a l'entorn d'aquest àpat singular, en un ambient força familiar. S'inicia la vigilia amb la matança dels porcs i la preparació d'embotits i altres viandes. L'endemà té lloc l'elaboració propia del ranxo que les mestresses cuinen en... [+]

- se celebra el dilluns de Carnaval i acaba amb un ball.

- pels voltants de Carnestoltes es fa la matança del porc al carrer. Allí mateix es fa el mandongo i es couen les botifarres. A continuació es fa un dinar col·lectiu i a la tarda un ball de Carnestoltes.

- seguint la tradició de cada any, diumenge de Carnestoltes es cuina l'escudella i la carn d'olla a la plaça. Tot seguit, i malgrat el fred i el vent, moltes persones s'entaulen per dinar amb aquest menú centenari.

- àpat que, encara que porti el nom de sopa i és una arrossada amb molta carn i peix. Hereva d'un antic costum que era ofert als pobres de solemnitat.

- es celebra el diumenge de Carnaval, en el marc d'aquesta festa, i és de pagament.

- diumenge de carnaval, a càrrec de la Xarxa d'Iniciatives Pinedenques.

- el dissabte de Carnaval, data variable entre febrer i març, segons l'any, es celebra a Banyeres del Penedès un dinar col·lectiu: la cargolada. Aquest àpat, que es realitza al local de la Societat Nova, entitat associativa encarregada de l'activitat, congrega als membres de... [+]

- dimarts de Carnaval al matí, repartiment de coca i vi pels carrers del poble a càrrec de la Comitiva, on es busca al Ruc i a l'Alcalde de Carnaval. Al migdia concurs de "Facit" de Carnaval al terraplè i gran Calderada al Parc del... [+]

- té un ingredient molt misteriós que mai han deixat de posar i que fa especial la seua vianda: una ferradura, evidentment ben neta, tirant-ne una a cadascun dels calders quan es comença a fer la sopa, ja que segons diuen evita que el brou... [+]

- es fa en diumenge tot i que anteriorment, igual que la major part dels pobles, s'havia fet en dimarts. Per tal de tenir tots els ingredients a punt, el dissabte es fa la 'ruaplega', tal i com rep el nom la recapta de Talarn,... [+]

- al terme hi havia moltes guixeres, una planta que de fruit fa la 'guixa', un llegum xic que era utilitzat per fer el ranxo de dimarts de carnaval d'Isona. Actualment ha estat substituïda pels fesols i els cigrons. És un dels llocs on la... [+]

- Diumenge de Carnaval. Es calcula que es van reparteixen unes 400 racions d'aquesta popular sopa entre els assistents que es congreguen a la plaça de l'església.

- fa més de cent anys s'organitzava una cavalcada de carros engalanats. Un dels protagonistes de la festa era en Mero, que feia el pregó de benvinguda al Carnestoltes i de fer la subhasta de la pell d'ovella i els queviures que sobraven. L'ovella que... [+]

- se celebra el dissabte de Carnaval al migdia, després de la rua de disfresses. És un ranxo d’arròs i fideus. El seu origen és de 1981 relacionat amb un grup de noies del poble que volien recuperar el Carnaval. Una de les característiques d’aquest... [+]

- calderada auberta a tota la Vall. La festivitat dura tot el dia, i se celebra el Dissabte de Carnaval. Esmorzen, dinen, sopen, ballen i a més regalen un plat de terrissa de record.

- està organitzada pel Casal Cultural, es va iniciar el 1998 i se celebra el dissabte de Carnaval. El ranxo s'elabora durant tot el matí a l’olla gegant que posen a la rambla davant del Casal.

- la sopa dels pobres de Sant Pere de Riudebitlles manté la tradició de la repartir-se el dimarts de Carnaval. La primera notícia d’aquesta sopa dels pobres és de l’any 1870 i s’ha mantingut fins a l’actualitat amb només dues interrupcions, durant la Guerra Civil... [+]

Banner Recull de Cançons de Bressol
Banner Recull de Cançons de Reis

Mediateca

Llibres

Articles

Audio / CD

Banner Recull de Cançons de Reis