Festes del Quadre de Santa Rosalia
Passeig anual d'un quadre miraculós
Torredembarra (el Tarragonès)
Vegueria de Tarragona
14 i 15 de juliol
(Publicació: 24.06.2006 )
La llegenda explica que l'estiu de 1640 Torredembarra patia una greu pesta i que el 15 de juliol va arribar a Cal Saya -un hospedatge del poble- un peregrí que revelà un secret per tal d'erradicar-la. Segons ell, calia agafar un quadre que hi havia a casa d'un comerciant de Tarragona anomenat Serrahima, al carrer Cavallers, i portar-lo en processó fins a Torredembarra.
Una vegada convençuts als de Torredembarra del que calia fer, la tasca no va ser fàcil, doncs el comerciant tarragoní en qüestió va afirmar que ell no tenia cap quadre amb la imatge de Santa Rosalia a casa seva. Va caldre regirar tota la casa per descobrir, a les golfes, el quadre que desencadenaria el miracle. Després d'haver fet tot el que el misteriós peregrí va dir, al cap d'unes setmanes la pesta va desaparèixer sobtadament de la vila.
Des d'aleshores, Torredembarra té com a patrona a Santa Rosalia, una filla del rei de Sicília nascuda el 6 d'octubre de l'any 1129, i cada any li dedica tres grans celebracions: la festa votiva, el 15 de juliol, amb la solemne processó i la Festa Major, el 4 de setembre, amb ofrenes a l'altar de Santa Rosalia. La popularitat de la santa és tant gran encara avui a Torredembarra que fins i tot moltes famílies posen el nom de Rosalia a les seves filles. El 6 d'octubre, dia del naixement de la santa, es fa una festa amb una missa i una trobada de Rosalies (cada 2 anys).
Estructura ritual de la festa major petita
La Festa del Quadre de Santa Rosalia es celebra el 14 i 15 de juliol en compliment del vot de poble mitjançant el qual, Torredembarra va prometre dedicar una festa a perpetuïtat a la santa en agraïment per haver-los deslliurat de la pesta. Es tracta d'una celebració que recrea aquella processó de trasllat del quadre amb la imatge de Santa Rosalia de Tarragona a Torredembarra i mitjançant la qual es va poder fer fora la pesta.
La festa comença la vigília, el 14 de juliol al migdia amb els actes que anuncien l'inici de les celebracions: el repic de campanes i el llançament de coets. A la tarda hi ha la sortida de la cercavila del Seguici infantil, la tronada d'inici de la festa, un berenar a base de pa amb vi i sucre, la Cercavila de Foc, amb la presència de colles de diables i bestiari d'altres comarques, i el tradicional Ball de Festa Major, amb música d'orquestra.
El dia central de la festa és el 15 de juliol. Aquell dia al matí hi ha els actes litúrgics a l'església parroquial i la tarda es fa l'Anada a Processó i la Processó Votiva del Quadre de Santa Rosalia pel nucli antic de la vila. Es tracta d'una processó que exhibeix públicament, pels principals carrers de la vila, aquest quadre que durant tot l'any és a l'església parroquial de Sant Pere. La comitiva està formada pels representants de l'església catòlica i les autoritats municipals, que es van tornant el quadre de Santa Rosalia durant la processó, i ve precedida per un completíssim Seguici Popular format pel Ball de Diables, el Ball de Diables Infantil, La Virgilia (drac de Torredembarra), el Ball de Serrallonga, la Mulassa, la Mulasseta, el Ball de Bastons, el Ball de Bastons Infantil, el Ball de Pastorets, el Ball de Pastorets Infantil, el Ball de Nans, els Gegants, els Grallers de la Torre i els Castellers Nois de la Torre.
Un dels principals elements de la processó són el conjunt de xiques que desfilen vestides com la santa i que participen portant les ofrenes de la missa del matí i acompanyant el Quadre durant la processó de la tarda. En arribar la comitiva davant de Cal Saya (on va arribar el quadre al 1640) i a la Plaça de la Vila la Coral Santa Rosalia, els alumnes de l'Escola de Música municipal i tots aquells que s'hi volen sumar, canten els Villancets de Santa Rosalia compostos pel mestre Ruano.
Un altre dels elements musicals cantats de la festa són els Goigs de Santa Rosalia, que es canten a la missa del matí i en arribar el Quadre a l'església després de la processó. La tornada dels goigs de Santa Rosalia diu així:
"De Sicília flor gemada,
de l'església excels honor,
Santa Rosalia aimada
a qui us prega deu favor".
En acabar la Processó, a l'església parroquial té lloc la Missa Votiva en honor a Santa Rosalia, una audició de sardanes, Ball i un concert de música pop-rock.
Text: Manel Carrera i Escudé
Fotografies: Rosa M. Guasch - Ajuntament de Torredembarra
Has detectat algun error? Avisa’ns!







Contacte
Agrupació de Balls Populars de Torredembarra
http://www.ballspopularstorredembarra.cat/
C/ Sant Adrià 3
43830 Torredembarra
629 683 694
ballspopularstorredembarra(ELIMINAR)@gmail.com
Enllaços relacionats
Nois de la Torre (el Tarragonès)
- colla fundada l'any 1975 per diversos afeccionats castellers de Torredembarra. La presentació oficial de l'agrupació amb la camisa blau cel tingué lloc per la diada de Santa Rosalia del 4 de setembre de 1975, convertint-se així en la vuitena colla en actiu més antiga...
Zoo
- amb la cançó “Estiu” es van posar del revés el panorama musical català el juny de 2014. Sàvia fresca, lírica compromesa i de qualitat i novament el sud, Gandia, fent de far al nord. Un quintet basat en l’electrònica i la música negra però...
Mulassa i Mulasseta de Torredembarra (el Tarragonès)
- la Mulassa va ser construïda l'any 1995 per en Carles Carbús, és carregada interiorment per 2 persones i llança foc. Com la majoria de mulasses, presenta un aspecte burlesc, i divertit, amb la seva gran boca oberta ensenyant totes les seves dents. La gent...
Agrupació de Balls Populars de Torredembarra
- entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu la potenciació i el desenvolupament del caràcter festiu i tradicional de les festes tradicionals de Torredembarra i fomentar l’afecció per la cultura popular i tradicional en el seu sentit més ampli, mitjançant publicacions, l’organització...
Virgília de Torredembarra (el Tarragonès)
- drac del seguici de Torredembarra construït de fibra de vidre, material en principi més resistent i lleuger que el cartró pedra fet per Pedro Rodríguez.
Coral Santa Rosalia de Torredembarra (el Tarragonès)
- neix arran de la iniciativa de solemnitzar els actes religiosos de la parròquia de Torredembarra, però ja tot seguit diversifica les seves actuacions fora de l'àmbit estrictament religiós. Així, fa el seu primer concert el dia 11 de març del 1978 a Torredembarra. Inclou...
Ball de Nans de Torredembarra (el Tarragonès)
- la primera referència de nans a Torredembarra data del 1919. L’any 1930 l’Ajuntament adquireix 4 nans propis als tallers “El Ingenio” de Barcelona. L’any 1954 els substitueix per 4 de nous i, finalment, l’any 1967 s’adquireixen, també a “El Ingenio”, els 6 nans actuals...
Cavallets de Torredembarra (el Tarragonès)
- van nèixer l'any 1994 per iniciativa d'un grup de joves i de la mà del constructor Carles Cabús.
Gegants de Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)
- en Joan i la Marieta van ser encarregats l’any 1987 al mestre geganter Manel Casserras i Boix de la ciutat de Solsona. A partir d’un disseny realitzat per l’artista santcugatenc Joan Tortosa, inspirat en el popular ball de Sant Cugat, el Paga-li, Joan, el...
Per saber-ne més
Llibres

Vots de poble. Tradicions, ermites, creences i festes populars al Baix Gaià
Jordi Suñé Morales
Ganzell Edicions
Aquest llibre recull relats tradicionals de diversos pobles del Baix Gaià transmesos de manera...
Vídeo / DVD

Llívia medieval
Diversos autors
Aquest DVD inclou imatges de Llívia, del mercat artesà, del sopar medieval i de tota la...
Audio / CD

Escaldarium
Diversos autors
Tram
L'any 1999 l'esperit inquiet de la colla organitzadora de l'Escaldarium va decidir enregistrar la...
També et podria interessar
De la mateixa categoria


Trobada de Barques Clàssiques a Fornells (Menorca)
- se celebra el primer cap de setmana de juliol. Hi participen embarcacions -llaguts i bots- de fusta i de vela llatina provinents de totes les Illes Balears però també d'altres indrets del Mediterrani. L'acte principal són les dues navegacions conjuntes de totes les barques...
Mostra de Titelles a Arenys de Mar (el Maresme)
- festival que se celebra el cap de setmana següent al cap de setmana de la festa major de Sant Zenon. Organitzat per la Regidoria de Cultura i Binixiflat Teatre.
Culturaigua a Viladrau (Osona)
- nascuda l'any 2005, la Festa Cultural de l'Aigua se celebra inclou una festa aquàtica per a petits i grans, xerrades, explicada de llegendes i contes d'aigua.
Mercat Medieval de Corbera de Llobregat (el Baix Llobregat)
- durant un cap de setmana de juliol. Mercat atapeït de parades d'artesans, amb una zona de gastronomia, una ludoteca per als més petits, diverses demostracions d'ofici i espectacles d'animació, música i màgia per a tothom.
Tramuntanart al Port de la Selva (l'Alt Empordà)
- mostra d'art contemporani celebrada al Port de la Selva, una localitat situada a l'Alt Empordà, Catalunya. Està dedicada a la tramuntana, el vent característic de la zona. La finalitat de la mostra és explorar i reflexionar sobre els efectes del vent en els objectes,...
Trobada de Bestiari d'Aigua dels Països Catalans a la Pobla de Montornés (el Tarragonès)
- una gran cercavila amb bona part de les figures de bestiari d'aigua catalanes. Al juliol. Des del 2022.
Trobada de diables de la Segarra Històrica
- correfoc amb les colles de diables participants (Keresus de Santa Coloma, Carranquers de Cervera, 7 de Foc de Sant Guim de Freixenet, Forces Diabòliques de Sanaüja, etc) i un concert musical de cloenda. Al juliol, cada any en una població diferent.
Fira de Fades, Follets i Éssers Màgics a Serinyà (el Pla de l'Estany)
- activitats relacionades amb el món dels éssers fantàstics i meravellosos de l'imaginari català. Tallers, visites guiades pel bosc, concerts musicals... Es celebra des del 2012 el segon cap de setmana de juliol.
Processó Triennal del Sant Crist a Alcúdia (el Raiguer)
- una celebració molt sentida a Alcúdia. Cada tres anys el dia 26 de juliol, se celebra pels carrers del poble la processó del Sant Crist, la Triennal, en commemoració del miracle succeït el 24 de febrer de 1507, quan, segons conta la tradició, la...
De la mateixa població


