Els Figuetaires
Mascarada dels que pesquen figues
Torredembarra (el Tarragonès)
Vegueria de Tarragona
Dijous Gras
Redacció festes.org (Publicació: 15.04.2009 | Actualització: 23.02.2025)
Agrupació de Balls Populars de Torredembarra
Cada Dijous Gras, dia de l'Arrivo del Rei Carnestoltes a Torredembarra, un conjunt d'homes emmascarats, anomenats Figuetaires, executen un antic joc carnavalesc per a la mainada.
Segons la memòria popular dels torrencs de major edat, aquest dia tenia lloc a La Torre un dels actes típics més representatius d'aquesta festa: 'La Figa te fai' una màscara-joc pròpia d'aquestes festes, que es podia trobar també en altres punts de la geografia catalana, espanyola i fins i tot europea. Aquesta àmplia distribució demostra que es tractava d'un ritus molt antic; no oblidem que la figa, atès el gran nombre de llavors que en conté, era i encara és un símbol de fecunditat lligat a la fertilitat femenina propi de societats agràries.
Podem llegir una descripció dels Figuetaires al Recull de Treballs del Centre d'Estudis Sinibald de Mas (núm.1, 1983) feta pels germans Pau i Emili Mercadé:
«Una canya d’aproximadament dos metres de llargada, un fil lligat a la punta de la que penjava degudament una figa seca i un altre tros de canya per picar, eren els elements necessaris que componien el joc o entreteniment. Calia doncs agafar la canya amb una mà i amb l’altra donar copets sobre la mateixa, així la figa seca no deixava de ballar. Els protagonistes eren, per un costat, els xicots ja fadrins portadors de la canya i per l’altra, la mainada juganera que els seguia per tots els carrers del poble i amb la boca molt oberta intentava pescar una figa seca. Naturalment ho aconseguien bastant sovint. Era un espectacle molt divertit i sobretot baratet, del que tothom en participava.»
Després de consultar la bibliografia especialitzada i de visitar altres llocs amb mascarades similars a Torredembarra s'ha recreat la mascarada triant materials tradicionals com el cartró, el cotó, bufes de porc, gran quantitat de picarols, les canyes... consolidant un aspecte que ens identifiqui com a figuetaires sense allunyar-nos de les imatges que podem consultar en obres com el Costumari Català. Precisament Joan Amades, en aquesta obra, explica: «Antigament els que feien ballar la figuereta portaven al coll una grossa bóta de vi. Als que tocaven la figa amb les mans els ventaven cops de canya al cap. Els que l’agafaven amb la boca, se la menjaven i com a premi rebien un traguinyol de vi.»
El Figa te fai està organitzat, des de l'any 2009, per l'Agrupació de Balls Populars, que va voler recuperar elements de l'antic Carnaval de caire rural, basat en màscares rituals i simbòliques, i en la mofa i en la sàtira d'aspectes socials.
La passada de la Figa Te Fai té lloc el dijous Gras i el dissabte pels carrers del nucli antic de la vila. El grup de mascarots figuetaires, que van vestits amb màscara, cucurulla acabada amb plomall, esquellots penjats del vestit i una bufeta inflada, va acompanyat d’una grup de músics amb flabiol i tamborí i, al so d'una tonada característica, executa la seva facècia: repartir figues entre el públic que es troba. Si algú intenta aconseguir la figa amb la mà, en comptes de amb la boca, el mascarot té llicència per ventar-li un cop de bufeta.
Has detectat algun error? Avisa’ns!



Galeries d'imatges

Contacte
Agrupació de Balls Populars de Torredembarra
https://www.ballspopularstorredembarra.cat/
C/ Sant Adrià 3
43830 Torredembarra
629 683 694
ballspopularstorredembarra(ELIMINAR)@gmail.com
També et podria interessar
De la mateixa categoria
Fer la Figa a Montblanc (la Conca de Barberà)
- és tradició montblanquina que el Dijous Gras surtin colles disfressades portant un sarró ple de caramels cada un i amb dues canyes, a l'extrem de les quals hi ha un fil on hi pengen un caramel. La quitxalla tracta d'agafar el caramel amb la...
El pampa-figues de Sabadell (el Vallès Occidental)
- el pampa-figues, durant els dies de Carnaval feia la seva brometa. Al cim d'una canya hi penjava un fil llarg amb una figa seca a l'extrem i amb un bastó curt l'anava picant. La mainada havíem d'agafar la figa seca amb la boca. Les...
El tio de la figa a Llíria (el Camp de Túria)
- comparsa tradicional del Carnestoltes de Llíria, documentada al llibre "Les Carnestoltes de Llíria. La celebració dels humils". El joc consistia en el fet que els xiquets havien d'agafar una figa que aquest personatge portava penjant a l'extrem d'una canya. El personatge anava vestit de...
Tio de la Figa a Morella (els Ports)
- podem trobar aquesta representació a Morella, encara que fora de l'espai carnavalesc estricte, sinó en les festes de Sant Antoni.
La Figuereta de Sant Llorenç de Cerdans (el Vallespir)
- comparsa que apareix el dia de la Festa de l'Ós. És un conjunt de dones que duen uns pals llargs dels que penja un cordill al extrem del qual hi ha una figa. Aquesta comparsa, que és comuna en moltes poblacions catalanes, recompensa amb...
De la mateixa població


