Sobre la tradició de l'àpat de conill amb trompetes

Al llarg del meu romiatge per terres catalanes en busca del receptes culinàries de bolets, he pogut obtenir un gran munt de costums i tradicions sobre aquests singulars organismes. Algunes d'aquestes costums fan referència a la forma de tractar-los per saber si són bons o dolents, amb unes pràctiques extensament divulgades de pocs fonaments científics, altres a com s'han de preparar a la cuina i també com s'han de conservar. Però potser són les tradicions populars les que més m'han cridat l'atenció, aquestes que han anat passant de generació en generació i que moltes encara trobem arrelades en algunes contrades catalanes. Una que recordo, tot i que d'això en fa molts anys, fou la que em va explicar un camperol del Gironès i que estava relacionada amb una recepta de conill amb bolets. Aquest bolets eren precisament els coneguts com trompeta o trompeta de la mort (Craterellus cornucopioides), uns exemplars negrosos d'aspecte fúnebre tal com el seu nom indica, que acostumen a aparèixer pels vols de Tot Sants, un nom molt escaient per aquesta diada.


Del mateix autor

Llibres

Banner Recull de Cançons de Reis