Ball de Diables

Llucifer, vinga trons i carretilles que pel foc ja anirà bé

L'Arboç (el Baix Penedès)

Vegueria de Tarragona

Diferents moments de l'any

Element festiu patrimonial d'interès nacional

Dibuix en un vestit
Dibuix en un vestit
El pas característic
El pas característic
Drac Badalot
Drac Badalot
Moment del ball parlat
Moment del ball parlat
Carretillada
Carretillada
L'origen del Ball de Diables de l'Arboç és molt difícil d'investigar perquè l'any 1936 es van destruir els arxius parroquials i perquè la vila ha estat cremada diverses vegades. La primera referència històrica que se'n té és de l'any 1846, quan l'Ajuntament va comprar uns vestits nous.

Breu història

Una de les característiques que ha donat més personalitat al Ball de Diables de l'Arboç és la continuïtat. Des de l'any 1846 fins ara, el ball no s'ha perdut mai (excepte en els períodes de guerres) i ha pogut conservar tota la riquesa i les característiques que el defineixen.

El Ball de Diables de l'Arboç va organitzar l'any 1981 la Primera Trobada de Diables de Catalunya, en què van participar només setze colles, per l'escàs nombre de colles que hi havia en aquella època. En les trobades següents, la quantitat de colles va anar augmentant molt per l'impuls que es va donar a la cultura popular i tradicional en l'època democràtica.

Característiques

El Ball de Diables de l'Arboç, el formen actualment més de seixanta membres, dividits en tres grups: Ball de Diables, Ball de Diables Infantil, creat el 1981, i el Drac Badalot, estrenat l'any 1993. La colla està formada només per homes.

Actualment, a diferència del que feien al segle XIX, el Ball de Diables de l'Arboç representa separadament els versos satírics i l'acte sacramental.

Acte sacramental o parlaments

Els primers que trobem estan escrits en una barreja de català i castellà. Actualment encara es fan servir els mateixos, però amb una versió totalment en català. Es representen el diumenge de la festa Major al vespre, després de la cercavila, a la plaça de la Vila, i just abans de la carretillada. De fet, l'acte sacramental i la carretillada van íntimament lligats, ja que aquesta última representa la revolta i la catarsi que es produeix a l'infern després que els diables hagin perdut la batalla contra el cel.

La Carretillada

És l'element més representatiu del Ball de diables de L'Arboç, l'objectiu que tots els diables esperen durant l'any. Es fa el diumenge de la festa major al vespre, després dels parlaments.

Més d'un centenar de diables, acompanyats pel so enfurismat dels tabals, s'apleguen i salten en cercle mentre cremen les seves carretilles sense parar. L'infern dura més de vint minuts, durant els quals el foc no es pot aturar ni un segon. L'atractiu de l'acte, i la seva intensitat emocional, es basa en l'esforç dels diables per mantenir ben alt el nivell de foc. Tot i que la seva estructura és aparentment idèntica, cada any, la màgia del foc crea una carretillada diferent a les anteriors.

Els versots

Són uns textos satírics escrits en vers, que recorden els fets que passen durant l'any a la vila o al país. Normalment critiquen l'Ajuntament i els seus regidors. Es reciten davant de l'Ajuntament, a la plaça de la Vila, el diumenge de festa major al migdia.

L'Elsa

És un fragment del final de l'acte sacramental que s'ha tret del context del ball per incorporar-lo a la cercavila.

Sortides

El Ball de Diables de l'Arboç ha fet moltíssimes sortides arreu dels Països Catalans i de l'estranger (França, Portugal, Suïssa, Espanya i el País Basc).

Text: Ball de Diables de l'Arboç i Redacció festes.org

Fotografies: Arxiu festes.org

Has detectat algun error? Avisa’ns!

Dibuix en un vestit
Dibuix en un vestit
El pas característic
El pas característic
Drac Badalot
Drac Badalot
Moment del ball parlat
Moment del ball parlat
Carretillada
Carretillada

Galeries d'imatges


Contacte

Ball de Diables de l'Arboç

Banner Recull de Cançons de Reis

Per saber-ne més

Llibres

Articles

Banner Recull de Cançons de Reis

També et podria interessar

De la mateixa categoria

De la mateixa població

Banner Recull de Cançons de Bateig