(Publicació: 25.09.2007 )
La fira aplega fins a 20.000 persones, que acudeixen a degustar les excel·lències de la trentena d'artesans dels Pirineus que participen a la Fira de Formatges Artesans, provinents dels Països Catalans, Aragó, el País Basc i Occitània. A més, els organitzadors conviden cada any un formatge no-pirinenc, que tant pot ser el mató de Montserrat, el DOP Maó-Menorca o el DOP Queixo San Simon da Costa, de Galícia. L'entrada a la fira és gratuïta, però els visitants poden adquirir un tiquet de degustació de 6 euros que dóna dret a cinc tastos de formatge o vi.
Als Pirineus hi treballen actualment uns 250 artesans formatgers, repartits territorialment al Pirineu català (una vintena), a l'aragonès (una desena), al basc i navarrès (un centenar) i al nord-basc i occità (un centenar). La Fira de Formatges Artesans, doncs, és la concentració de formatges artesans, de llet crua i de gran qualitat més gran que es realitza.
Els artesans, a més, participen al Concurs de Formatges del Pirineu, en què un jurat format per més de 40 experts tasten i valoren els més de 100 formatges pirinencs que es presenten a la competició, alhora que el públic assistent pot seguir en directe el desenvolupament del concurs.
Per participar-hi, els productors han de presentar formatges artesans elaborats en qualsevol territori dels Pirineus, convenientment identificats i que puguin classificar-se en una de les quatre categories en què s'estructura el concurs: formatges no madurats (matons, brossats, recuits, quallades...), madurats (de cabra, vaca o ovella), tupí o gaztazarra i singulars (quallades àcides de vaca o ovella, pastes toves, pells florides, formatges blaus...).
El jurat, a l'hora de valorar els formatges, té en compte l'aparença exterior i interior, l'olor, el bouquet (aroma i gust), textura i la impressió global. Per a cada categoria, l'organització atorga tres premis: el diploma de Medalla d'Or (amb un premi en metàl·lic de 600 euros), el Medalla de Plata i el Medalla de Bronze.
Tastos de formatges i fira multisectorial
Per al públic en general, la fira també habilita una aula de tast, en què se succeeixen nombroses activitats gastronòmiques: tastos guiats de formatges i vins, demostracions de cuina en directe i el Joc de l'Hostaler, adreçat als més petits.
A més, la fira de Sant Ermengol també acull una un espai per a negocis automobilístics, una mostra de productes artesans, una zona per a clubs, entitats i associacions... Així mateix, la fira també havia acollit el Festival Sons de Muntanya des de 1995, però, arran de l'èxit que va tenir, ha acabat sortint de la fira i adquirint entitat pròpia, al juliol.
La DOP Alt Urgell-Cerdanya
El formatge emparat per a la Denominació d'Origen Protegida Alt Urgell-Cerdanya és un formatge elaborat exclusivament amb llet de vaca pasteuritzada, madurat, de pasta premsada no cuita. La pasta és de color crema o marfil, de textura tendra i cremosa, d'aroma dolç i penetrant, gust franc, suau, agradable i molt característic, amb escorça natural de color marró clar.
La DOP Alt Urgell-Cerdanya, però, pràcticament només està formada per la Cooperativa Cadí, essent així una DOP no artesana, sinó industrial, motiu pel qual no pot concursar a la fira de Sant Ermengol.
La reconversió d'una fira històrica
La fira de Sant Ermengol, per la seva antiguitat, és la primera de Catalunya i la primera de totes les fires peninsulars documentades, ja a principis del segle XI, on els traficants de bestiar i de mercaderies duien els porc, les truges, l'aviram i els matxos al firal per vendre'ls a bon preu. Amb l'arribada de la industrialització, però, la fira va anar perdent pes fins a convertir-se en una mostra més de les que podien tenir lloc en qualsevol punt del país.
Per reconduir la situació i diferenciar-se de la resta de fires, el consistori urgellenc va apostar, el 1995, per potenciar el món del formatge, per donar-lo a conèixer i per esdevenir un referent entre els productors artesans.
L'objectiu de l'Ajuntament de La Seu, amb l'organització d'un monogràfic de formatges artesans del Pirineu, era la de promocionar aquest producte elaborat a partir de la llet, per artesans que amb el seu treball contribueixen a mantenir habitats petits pobles de muntanya, oferint-los un mitjà per facilitar els seus contactes amb comerciants, restauradors, majoristes i distribuïdors.
Text: Redacció festes.org
Imatges: Ràdio Seu i Fira de Sant Ermengol (firasantermengol.cat)
Has detectat algun error? Avisa’ns!






Contacte
Ajuntament de La Seu d'Urgell
http://www.firasantermengol.cat/
Plaça dels Oms, s/n
25700 La Seu d'Urgell
973 350 010
mferrer(ELIMINAR)@aj-laseu.net
Per saber-ne més
Llibres

Els formatges a Catalunya
Enric Canut i Bartra
Editorial Alta Fulla
Llibre que conté els secrets de fer formatges, que descriu l'art i l'ús de les eines, les virtuts...

Els formatges de Catalunya
Diversos autors
Generalitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
Aquest llibre comprèn una llista dels formatges del país i alhora s'endinsa també en altres...

El recuit, recuit. Llibre de receptes
Tano Pisano
Omega
El recuit de drap és un prodigi de senzillesa. En menjar-ne, hom s'afigura el pastor de la plana...

Formatges. Els 50 millors de Catalunya
Diversos autors
Edicions Cossetània
Tenim la sort de viure en un indret on els formatges artesans tenen un elevat nivell de qualitat...

Formatges dels Pirineus. Els 50 millors
Diversos autors
Edicions Cossetània
Després d'una travessia intensa pels Pirineus, amb salts de vall en vall i converses amb ovelles,...

Formatgeries artesanes de Catalunya. Rutes per 93 obradors
Ramon Roset i Morera
Edicions Cossetània
En aquest llibre s'ha fet un recull de totes les formatgeries i els formatges artesans que...
Revistes

Dossier: Llet i Formatge
Diversos autors
Editorial Gavarres
Aquest número està dedicat a un tema que ha estat i és el sosteniment de l'economia de moltes de...
També et podria interessar
De la mateixa categoria


Mostra de formatges artesans a Borredà (el Berguedà)
- mostrar la qualitat dels formatges artesans de Catalunya i donar a conèixer la relació i el dia a dia dels diferents sectors que intervenen en la venda de formatges artesans és l'objectiu d'aquesta fira que va néixer l'any 2009. La Fira de Formatges l'organitza...
Fira del formatge de pastor i llet crua de Catalunya a Olost (el Lluçanès)
- iniciativa dels mateixos formatgers, es caracteritza per la gran qualitat dels formatges, elaborats artesanalment, sense un gran tiratge i on, del ramat a la venda, passa per les mateixes mans, sense intermediaris. Amb parades amb formatges artesans, tasts de formatges, exposició de fotos....
Mostra de formatges artesans de Ponent al Palau d'Anglesola (el Pla d'Urgell)
- se celebra al novembre. És l'única mostra de formatges artesans de les comarques de Ponent. Una oportunitat de veure els formatgers artesans d'aquestes contrades, valorar la seva tasca i assaborir el seu producte. Sopar, maridatges, activitats infantils... tot per a "turòfils" (amants del formatge)....
Fira de Teatre i Mostra de Formatges Catalans de Bàscara (l'Alt Empordà)
- se celebra a principis d'octubre. Impulsada per la Formatgeria Mas Alba, es tracta d'una mostra ben singular que reuneix teatre i formatges artesans catalans a Bàscara (Alt Empordà). Espectacles i companyies de teatre amateur es combinen amb la presència de 10 formatgeries que promocionen...