Dimonis de sant Antoni
Els protagonistes de la rompuda de la creu
Capdepera (Llevant)
16 i 17 de gener
Manel Carrera i Escudé (Publicació: 25.04.2013 | Actualització: 10.01.2025)
Manel Carrera i Escudé
El municipi de Capdepera té quatre dimonis. Dos protagonitzen les festes de Sant Antoni al nucli de Capdepera, el 16 i 17 de gener, i dos més apareixen a la festa que té lloc el cap de setmana següent a Cala Rajada, que és la sortida a mar de Capdepera.
El seu acompanyant inseparable és la banda de música del poble, incansable fent sonar les tonades que posen a ballar els dimonis i que provoquen que els assistents cantin les gloses dedicades al sant.
Indumentària
Cada dimoni porta una gran màscara de guix que duu uns ullals de porc prominents (antigament eren manllevats d'un porc de veritat) i que està coronada per unes grans banyes negres (que treuen d'una espècie de boc salvatge que hi ha a l'illa).
Van armats amb un tall de llarga canya fel·la, un tipus de canya autòcton d'aquesta zona de Mallorca i que no pesa gens. La canya fel·la ajuda als dimonis a fer les seves facècies, a saltar els foguerons i a executar els seus balls.
Els vestits dels dimonis són d'una sola peça, de color marró i verd i amb dibuixos de tot tipus de rèptils, plantes, formes geomètriques vermelles, verdes i negres, i algun dibuix de flames o calaveres.
Una tradició que passa de generació en generació
En moltes localitats mallorquines (com Artà, Manacor i Capdepera) només poden fer de dimoni determinades persones de determinades famílies. Així ho marca la tradició i així s'ha mantingut: com un paper que només poden fer els membres d'una mateixa família, un paper que passa de generació en generació.
Els historiadors expliquen que a Capdepera, com en d'altres poblacions, fer de dimoni havia estat, quan la festa era marginal i no una festa popular com és ara, una càrrega i un motiu de desprestigi per als membres de la família i no pas un privilegi o una sort com es percep en l'actualitat.
La rompuda de la creu de murta
Durant el dia 16, dia de la revetla de Sant Antoni, els dimonis surten i ballen pel poble sense l'acompanyament del sant. Després de dinar protagonitzen un dels actes més interessants de les festes de Capdepera: la Trobada dels Dimonis, durant el qual els dimonis escenifiquen el seu feliç encontre amb una gran aferrada, molt intensa perquè 'fa un any que no es veuen'. Tot seguit, desfan una gran creu de murta que fa aproximadament quatre metres de llarg per tres d'ample i executen el primer ball acompanyats per la banda de música i una gran quantitat de persones que omplen la plaça de càntics i somriures.
Antigament, la Rompuda de la Creu de mata es feia a la sagristia, més tard al pati de ca les monges i ara es fa just davant l'església .
Tot seguit tenen lloc les Corregudes, una animada cercavila dels dimonis pels carrers del poble, acompanyats per la seva inseparable banda de música, durant la qual treuen a ballar a tothom qui ho desitja.
Els dimonis es treuen la careta ritualment i tornen a voltar pel poble, aquesta vegada anant de fogueró en fogueró per compartir la bulla amb els que canten glosses.
L'endemà al matí, dia 17 de gener, els dimonis participen de les beneïdes intentant descavalcar el sant que va damunt d'una mula i ballant Es Darrer Ball, que clou dos dies intensos de celebracions.
Has detectat algun error? Avisa’ns!




Contacte
Per saber-ne més
Llibres

Sant Antoni Abat, festa popular d'Artà
Antoni Gili Ferrer
Documenta Balear
L'antiquíssima festa de Sant Antoni de Viana, posteriorment anomenada de Sant Antoni Abat, és...

La festa, el dimoni i el foc. Vè Simposi de Focs de la Mediterrània
Diversos autors
Editorial Afers
Aquest llibre recull els textos de les ponències i comunicacions presentades al V Simposi...

La serpiente cósmica. La alucinante historia de la ayahuasca, el ADN y el origen del conocimiento
Jeremy Narby
Errata naturae
Durant dècades, l'antropòleg Jeremy Narby ha col·laborat amb les poblacions indígenes de...

Els Dimonis en Mallorca
Antoni Galmés Riera
Lluís Ripoll, editor
El 1985, després de la Dimoniada que tengué lloc a Manacor l'any anterior, el folklorista Antoni...

Mallorca, els dimonis de l'illa
Gabriel Janer Manila
Edicions Millenari
Llibret que tracta sobre diferents aspectes del conjunt d'éssers demoníacs que apareixen a les...

Dimoniari de Mallorca
Tomeu Riera Truyols
Tomeu Riera Truyols
Dimonis, dimonions, dimonietxos, dimoniarros, dimoniots, dimoniets, amb banyam, banyes, banyetes,...

Dimonis del Cançoner popular de Mallorca
Miquel Sbert i Garau
Lleonard Muntaner, Editor
El fenomen dels dimonis com a element associat a moltes festes de Mallorca ha experimentat aquests...
Articles

Botarga: de disfressa a personatge
J. Francesc Massip Bonet
Festes.org
Com a personatges del folklore festiu, les botargues apareixen en múltiples celebracions,...

Sant Antoni i els dimonis (I i II)
Josep Terrassa Flaquer
Revista Cap Vermell
Dos articles sobre la presència del dimoni a la Festa de Sant Antoni de Capdepera (Mallorca)...

Tradició i modernitat a la festa de Sant Antoni Abat
Josep Terrassa Flaquer
Revista Cap Vermell
La festa de sant Antoni està farcida d'elements tradicionals:cançons, els dimonis, sant Antoní....

El ball dels dimonis. D'entremès a gresca.
Diversos autors
Resulta impossible afirmar des de quan els manacorins començaren a celebrar la festivitat de sant...
També et podria interessar
De la mateixa categoria

Les festes dedicades a Sant Antoni Abat, tal i com se celebren a la comarca dels Ports de Morella (País Valencià), al Matarranya (Franja de Ponent) i a l'Illa de Mallorca, es caracteritzen per l'aparició de diferents tipus de dimonis, que aquell dia es passegen pels carrers ballant i cometent tot tipus d'entremaliadures.


Dimonis de Sant Antoni a Artà (Llevant)
- la festa es celebra segons un vell protocol. El dia 16 de gener, a les vuit del matí, s'inicia el berenar, a base de xocolata i ensaïmades, a ca l'obrer. Després amb els músics, que ja han ensaborit el moscatell i el mesclat, inicien...
Dimonis de Sa Pobla (el Raiguer)
- la colla de dimonis de Sa Pobla la componen Sant Antoni, onze dimonis caparrots (vermells i negres) i en "conguito", un dimoni amb vestit negre d'esquelet. El dia 16 al vespre els dimonis fan un ball amb el sant a la plaça major.
Festes de Sant Antoni a Alaró (el Raiguer)
- el divendres abans del dia 17 a la tarda, passejada de Sant Antoni amb corns i picarols, acompanyat per tots els al·lots i al·lotes de la vila. La vigília, cercavila infantil amb el ball de dimonis infantil i na marranxeta pels carrers d'Alaro. Acte...
Diablets de La Freixneda (el Matarranya)
- la vigília, foguera, i convit de pa, xoriços, olives i vi a tots els assistents. Són molt populats els "diablets" que surten a perseguir els nens i les nenes pels carrers de la localitat. La Comissió de Sant Antoni subhasta una sèrie de braços...
Dimonis de Sant Antoni a Ses Salines (Migjorn)
- A mitjans de gener, Sant Antoni fa la seva arribada al poble. Dia 16 de gener, a primera hora del vespre, la Colla de Dimonis Maria Enganxa i l'agrupació de dimonis i dimonions encenen foguerons per tot el poble. El més tradicional és sopar...
Dimonis de Pena-roja (el Matarranya)
- n'hi ha 20, van vestits de roba de sac de dos talles diferents i apareixen tots els anys per a la festa del foc per tal de cremar la barraca.
Dimonis del Centre Cultural de Campos (Migjorn)
- nascuda l'any 2002, aquesta colla va ser creada per potenciar les beneïdes de Sant Antoni. Són dimonis de cercavila, tot i que també fan correfocs, vestits amb granotes pintats de color vermell i groc. Els acompanyen tres capgrossos amb cara de diables, un d'ells...
Dimonis de Son Macià (Llevant)
- surten només per Sant Antoni, fent el seu ball típic envoltant el sant. La colla de dimonis de Son Macià és coneguda per ser molt peculiar, amb dimonis molt diferents entre si i entre els dimonis d'altres pobles. Es compon del Dimoni Gros o...
Diableres de La Mata (els Ports)
- són les botargues de La Mata. Van pel poble amb la cara tapada, un trajo amb dibuixos d'animals i una escombra a la mà emprenyant festiva i amistosament a tothom, fent tot tipus de bromes.
Dimonis d'Herbers (els Ports)
- surten en el marc de la Santantonada, acompanyats de cremallers i temptaora. Duent vestit blanc i dibuixos de color vermell.
De la mateixa població

