Festa de l'alei alei
Els carrers de Capdepera s'omplen de faies
Capdepera (Llevant)
Pels volts de Nadal
Redacció festes.org (Publicació: 04.06.2012 | Actualització: 07.03.2025)
Pere Cortada
L'any 2018 tres associacions de Capdepera, l'Obreria de l'Esperança, l'Obreria de Sant Antoni i l'Associació Cultural Cap Vermell van iniciar el procés per recuperar una de les festes més antigues del municipi i de les que ja només en quedaven rastres en la memòria oral dels més vells del poble.
La festa se celebra un cap de setmana abans de Nadal i consisteix en recórrer els carrers del poble amb uns manats d'herbes seques anomenades falles ('faies' segons la parla local), mentre es canta una cançó característica:
'Alei alei,
penjant amb un cabell.
Anit, anit,
un gall farcit.
Demà, demà,
el mos hem de menjar.
I passat demà,
el mos hem de acabar'
Les falles de Capdepera es fan amb la flor del càrritx (Ampelodesmos mauritanica), una gramínia de grans dimensions i fulles aspres molt abundant a tot Mallorca i també coneguda amb el nom de carç, carcera, faió, fenassa o xirca. El càrritx es va a buscar unes setmanes abans de Nadal, a mitjans de novembre, perquè els feixos necessiten unes tres setmanes per assecar-se. Antigament, per escurçar el temps d'assecatge, les falles es portaven al forn de pa del poble per tal que s'assequessin i, fins i tot, es torressin una mica.
Origen i història de la festa
L'origen d'aquesta festa és un misteri que es perd en la nit dels temps però podria estar vinculat a ancestrals ritus de purificació d'arrels precristianes vinculats a les festes del solstici d'hivern.
Sobre la història de la festa també se'n saben poques coses. Sembla que ja se celebrava molt abans del 1930 i consistia en pujar al Castell per anar a l'ofici de matines de la Nit de Nadal amb un manat de falles enceses mentre es cantava la cançó característica.
L'expressió 'alei alei' també és un misteri: segons Pere Orpí és una abreviació d''Aleluia, aleluia' mentre que per Joan Coromines podria tenir el sentit de l'expressió infantil 'elis, elis'. Sigui com sigui és una paraula que expressa alegria, bullícia i festa i que el diccionari recull com a sinònim d'aluleia, 'xerradissa forta entre molts'.
Per la seva banda gall al que fa referència la cançó seria el gall de Nadal acabat de matar, ofert durant la missa de matines (coneguda, per això, per 'missa del gall') i que servia com a plat principal durant els àpats nadalencs.
Més tard, quan es perdé el costum de matar un gall per Nadal, la festa passà a ser protagonitzada pels infants. El dissabte de Nadal, quan es feia fosc, tots els al·lots del poble sortien al carrer amb un manat de faies a 'fer alei alei'. Als carrers hi havia foguerons on els menuts encenien les falles i, una vegada enceses, corrien amb elles. Un dels carrers on hi havia més foguerons era el carrer de les Coves.
Altres festes semblants
L'Alei alei forma part d'un conjunt de celebracions hivernals amb foc que al nostre país tenen lloc entre Nadal i Reis. La festa gabellina es pot relacionar amb la festa de la Fia-faia que se celebra a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola (Pirineu) però també amb les 'aixames' o 'fatxos', les falles que s'encenen la nit de Nadal en diverses poblacions valencianes.
A l'Illa de Mallorca aquesta tradició amb foc és coneguda en altres pobles. Va ser recollida per Mossèn Alcover a la contarella Ses festes de Nadal' ('en taien bocins i bocins i els ameren ben amerats, dins pega, los deixen assecar, i llavò, en encendre-los, són com antorxes de vent') i per Joan Amades, que diu 'a Mallorca per anar a la missa del gall, sobretot per la pagesia, es formen grans colles de veïns, les quals pel camí s'il·luminen amb reïnots'. Segons el Diccionari Alcover-Moll (DCVB), els reïnots consistien en una 'corda gruixuda, que solia esser un tros de rest de sínia que, untat amb molta pega, servia per a fer llum per anar de nit, sobretot pel camp'.
El costum d'encendre focs efímers en aquestes dates també està documentat al poble de Búger, que des de fa uns anys ha recuperat la seva Encesa de Vives.
Has detectat algun error? Avisa’ns!





Contacte
Associació Cultural Cap Vermell
https://www.capvermell.org
Carrer Velleta, 11
07580 Capdepera
Per saber-ne més
Llibres

Jornades de la Fia-Faia i les Festes del Foc: ponències i comunicacions
Diversos autors
Associació Medieval de Bagà
Ponències i textos de les jornades celebrades a Bagà, el 17 i 18 de novembre de 2001, al voltant...

La Fia-faia: ancestral, màgica, única
Xavier Pedrals i Costa
Publicacions de l'Abadia de Montserrat
La Fia-faia és una festa del solstici d'hivern. La seva part més visible consisteix en l'encesa...

Un mar d'històries: Fia-faia
Xavier Pedrals i Costa
Editorial Mediterrània
Amb aquest llibre infantil petits i grans podran conèixer una festa de foc molt antiga i singular...
Articles

La Fia-faia de Bagà
Xavier Pedrals i Costa
Carrutxa
La Fia-faia de Bagà és la més característica de les celebracions nadalenques de la vila de...
Revistes

La fia-faia
Diversos autors
Àmbit de Recerques del Berguedà
La Fia-faia, una festa de foc que va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional, és el...
També et podria interessar
De la mateixa categoria

Les festes amb foc són unes de les més importants i espectaculars festes populars catalanes. La majoria se celebren coincidint amb el solstici d'estiu. A Bagà, però, les flames marquen l´entrada al fred de l'hivern, en una intensa cremada col·lectiva de torxes, les 'faies', que la nit de Nadal il·lumina les muntanyes del nord del Berguedà.


Fatxos a Onil (l'Alcoià)
- reportatge emès el 18/02/05 al programa "Arrels" de Punt2-RTVV. El Centre Excursionista d'Onil (L'Alcoià) organitza tots els anys un taller de confecció de "Fatxos", una mena de torxes que és fan rodar durant la nit de Nadal.
Baixada de teies a Gurb (Osona)
- la 'Baixada de teies' és una iniciativa que va néixer el 2011 amb la vocació de recuperar la presència del foc com a element tradicional i ancestral de la nostra cultura, de celebrar junts el solstici d'hivern i el nadal, i de trobar-nos i...
Xamel·les de Nadal a Millena (el Comtat)
- les xamel·les de Millena estan fetes amb espígol.
Xamel·les de Nadal a Fageca (el Comtat)
- el dia 24, al fer-se de nit, els habitants d'aquest poble surten als carrers a cremar les xameles i cantar nadales.
Xamel·les a Benimassot (el Comtat)
- la nit de Nadal és tradició que els nens i joves de Benimassot recorrin el poble amb torxes d'espígol conegudes amb el nom de «Xameles». Les xamel·les són torxes d'espígol que els veïns han arreplegat al barranc de Malafí i mestres torxers han trenat...
Atxes de vent a Eivissa (Eivissa)
- ses 'atxes de vent' són trossos de corda gruixada enquitranats que en encendre'ls i fer-los girar servien per il·luminar. A Eivissa es feien servir especialment sa nit de matines (24 de desembre) de camí cap a s'església. Es varen deixar d'usar quan aparegueren es...
De la mateixa població

