Temps d'espàrrecs
Temps d'espàrrecs
Il·lustració de la planta Asparagus acutifolius
Il·lustració de la planta Asparagus acutifolius
Esparrecs boscans o de marge
Esparrecs boscans o de marge
Manat d'espàrgols de marge
Manat d'espàrgols de marge
Esparrecs verds conreats
Esparrecs verds conreats
Els espàrrecs o espàrgols són uns brots verds, drets i tendres que surten als marges o als boscos del nostre país quan l'hivern ja marxa i la primavera treu el nas. Els espàrrecs, com els bolets, han generat algunes fires i festes.

Un dels elements que evidencien que la Primavera ja s'ha instal·lat definitivament entre nosaltres és l'aparició d'unes tiges verdes, dretes i tendres als marges i als boscos: els espàrrecs. Com els bolets, els espàrrecs són un excel·lent comestible que, com els bolets o els calçots, aixeca passions entre els catalans. Aquests dies són molts els que surten al bosc amb l'excusa d'anar a 'collir espàrrecs' o a 'caçar espàrgols'. Aprofitant aquesta dèria i també les múltiples possibilitats culinàries dels espàrrecs, arreu del país s'organitzen fires i festes que els homenatgen i en celebren que, o bé n'és el temps, o bé que ja s'ha acabat la seva collita.

Espàrrecs

Els espàrrecs, també coneguts per 'espàrgols' a les comarques gironines i nord-catalanes, 'espàrecs' a les Illes Balears, són els brots verds, drets i tendres, de l'esparreguera. A diferència de l'espàrrec conreat Asparagus officinalis, l'espàrrec de bosc o de marge, conegut amb el nom llatí Asparagus acutifolius, és un brot verd més petit i més prim. Aquests espàrrecs salvatges surten als marges i vorals forestals i als boscos d'alzinars i pinedes de tota la Mediterrània. A casa nostra se'n fan a les terres baixes del Principat o bé arran de mar, a la costa de l'illa de Mallorca. Si es fan en indrets on hi toca el Sol surten més verds i, en canvi, si es fan a l'ombra, dins una bardissa, surten més llargs i morats.

Els espàrrecs, com tot en la Natura, surten en funció del temps que fa, i per això, la temporada de collita pot anar des de mitjans de febrer fins ben entrat el maig. De fet, surten sempre coincidint amb el final de l'hivern i l'inici de la Primavera. La seva collita és, però, una activitat que malgrat iniciar-se a finals de l'hivern, sobretot si ha estat suau, és plenament primaveral. Això si, només s'han de collir els exemplars que no estiguin espigats i que facin a partir de 10 cm d'alçada.

L'espàrrec és ric en potassi i pobre en sodi, baix en calories i conté vitamina A, B1, B2, B3, B6 i ferro. Per això els espàrrecs són bons per a les malalties de la pell, reforça les parets capil·lars, ajuden a a enfortir la vista i els ossos, van bé contra la fatiga, per al bon funcionament del sistema immunològic en general i per l'anèmia en concret. Tenen propietats diürètiques (ajuda a eliminar líquids) i contribueix a donar la sensació de sacietat (fa perdre la sensació de gana).

Per la seva composició equilibrada l'espàrrec de bosc és un excel·lent comestible i un component essencial d'una dieta saludable. La seva cuina és molt senzilla: fets a la planxa, les receptes més tradicionals els barregen amb ou ja sigui en forma de truita, pastissos o remenats. Les truites d'espàrrecs de marge constitueixen, en molts indrets del país, un dels plats més característics del temps de Quaresma i Setmana Santa, entre febrer i abril. Però també es poden fer bullits en una vinagreta, en conserva, saltejats, en sopa, en crema o bé afegir als arrossos i als guisats.

Fires i festes d'espàrrecs

De festes i fires amb espàrrecs boscans no n'hi ha gaires. Una de les pioneres ha estat la Fira de l'Espàrrec del Port de la Selva, que va néixer l'any 2009 i la Fira de l'Espàrrec de Borrassà, encara més nova.

En canvi, és més habitual que es facin fires i festes en aquelles poblacions on es conreen espàrrecs, blancs morats o verds, i que han esdevingut icona del municipi. A Catalunya hi ha la veterana Fira de l'Espàrrec blanc de Gavà, que té lloc al maig i que és una celebració de la fi de la collita; la novella Fira de l'oli i l'espàrrec, al Godall, al març; i la Fira de l'Espàrrec de Badalona, que té lloc la setmana següent a les festes d'en Carnestoltes.

D'espàrrecs també se'n conreen a Salanca (el Rosselló-Catalunya Nord), i al País Valencià, concretament a l'Horta de València, el Baix Segura i l'Alacantí.

Has detectat algun error? Avisa’ns!

Il·lustració de la planta Asparagus acutifolius
Il·lustració de la planta Asparagus acutifolius
Esparrecs boscans o de marge
Esparrecs boscans o de marge
Manat d'espàrgols de marge
Manat d'espàrgols de marge
Esparrecs verds conreats
Esparrecs verds conreats

Galeries d'imatges

Banner Recull de Cançons de Bateig
Banner Recull de Cançons de Bateig

També et podria interessar

De la mateixa categoria

De la mateixa població

Banner Recull de Cançons de Reis