#collita
Articles

La localitat de Binissalem, una de les zones de producció de vi més importants a l'illa de Mallorca, celebra a finals de setembre una de les festes de la verema amb més tradició de les que es fan a les terres de parla catalana. Gairebé una setmana de gresca, menjars populars, concursos i desfilades vinculades al món del raïm i la vinya.

Els espàrrecs o espàrgols són uns brots verds, drets i tendres que surten als marges o als boscos del nostre país quan l'hivern ja marxa i la primavera treu el nas. Els espàrrecs, com els bolets, han generat algunes fires i festes.

Alella acull durant un cap de setmana la tradicional Festa de la Verema, tres dies de celebracions dedicades als productes de la vinya i a l'extensa cultura popular relacionada amb el conreu del raïm que surt d'uns ceps que estan plantats amb vistes al mar.

Per celebrar les tasques de la fi de la collita i per presentar les cireres de l'any, el municipi de La Salzedella celebra, des del 2008, una fira que gira al voltant de la famosa cirera de la Salzadella, un tipus de cirera pròpia d'aquest poble.

Cada segon diumenge de juny la vila de Llers acull la Fira de la Cirera, una celebració que s'estructura al voltant d'una mostra amb parades de productes d'artesania i d'alimentació relacionades amb les diferents varietats de cireres que es cultiven a la comarca i que es complementa amb altres activitats culturals.

La Festa del Vi i la Clotxa és una celebració encaminada a promocionar el vi local, la Denominació d'Origen Terra Alta, mitjançant una sèrie d'activitats que tenen com a epicentre a la "clotxa", l'àpat que els veremadors feien antigament una vegada acabada la feina.

Ullà celebra la seva relació amb la poma i les pomeres amb una festa que, organitzada al voltant d'una fira que té lloc cada any el tercer cap de setmana d'octubre, celebra la fi de les tasques al camp i la collita d'aquest apreciat fruit.

La festa més important de Banyuls és una celebració de final de verema que cada any aplega prop de 7.000 persones vingudes d'arreu per compartir un àpat a la platja, acabar-se el vi de l'anyada anterior i rememorar les maneres de fer dels antics vinyaters que transportaven la collita de raïm a través del mar fins a aquesta població.

Ceret es tenyeix de vermell durant el cap de setmana de la Festa de la Cirera, un gran esdeveniment cultural amb tot tipus de manifestacions populars al voltant d'aquest petit fruit. És una de les festes gastronòmiques més destacades d'entre les que es fan a la Catalunya Nord.
Les Terres de l'Ebre es troben immerses en la celebració d'una de les seves activitats econòmiques més tradicionals, la sega de l'arròs. El port pesquer de l'Ampolla és, cada any per aquestes dates, la seu de la festa de la sega amb l'objectiu de mostrar el procés tradicional de l'arròs una vegada està segat.

Sitges celebra durant el mes d'octubre una festa per recordar el passat i el present vinícola del municipi, una celebració que posa de manifest la importància del vi dins la historia local.

Hereva dels antics Balls del Most, la Festa del Most de Font-Rubí és alhora un homenatge al sistema d'elaboració tradicional del vi i un aparador d'alguns dels productes amb Denominació d'Origen Penedès que surten dels nombrosíssims cellers que hi ha al municipi.

La Pobla del Duc celebra cada any la seua ja tradicional i coneguda Festa de la Raïmà, una original i peculiar cita lúdica, hereva de de les antigues festes destinades a celebrar la fi de les tasques de la verema, en què la principal protagonista és una gran batalla amb raïm.