La premissa sobre la que es basteix el llibre és la següent: l'allioli, la salsa catalana més universal, és una emulsió d'all, oli, sal i una mica de vinagre o taronja agra, a l'hivern, per ajudar a emulsionar. I res més, perquè si hi ha ous, llavors s'estaria parlant de maionesa amb all. Partint d'aquí, el llibre està farcit d'una quantitat vastíssinia d'informació sobre l'all i l'allioli. Tal com es diu al pròleg, les matèries consultades són diverses: gastronomia, bioquímica, botànica, medicina natural, història, filologia, literatura... Així, s'hi poden trobar els antecedents de l'allioli (la primera referència és de l'escriptor llatí Plini el Vell), l'opinió que en tenia Josep Pla (de jove hi va «accedir moltes vegades», però de vell en va renegar, la llegenda de la creació de l'allioli (en una barraca aprop de Borrassà, les virtuts medicinals de l'all, la recepta bàsica de l'allioli, i un llarg receptari de plats amb allioli. Tota la història, les anècdotes, les receptes, els secrets i les virtuts de l'allioli els trobareu en aquest llibre. Les fotografies són de Francesc Guillamet i Ferran.