Festa major
Senyor rector, volem el canó!
Barcelona (el Barcelonès)
Vegueria de Barcelona
pels volts del 29 de setembre
(Publicació: 03.10.2004 )
La festa major del barri de la Barceloneta de Barcelona s'escau pels volts del dia del seu patró, el 29 de setembre. Sembla que la institució de la festa major en aquestes dates prové dels actes del centenari de la construcció del barri, l'any 1855.
La festa està organitzada per la Comissió de Festes de la Barceloneta, vinculada a l'Associació Veïns de la Barceloneta, en col·laboració amb les entitats del barri.
Un canó festiu anuncia l'inici de les celebracions
L'arribada de la festa major l'anuncia, cada any de forma ritual, el canó festiu de Sant Miquel. Es tracta d'un canó de ferro que durant la festa major dóna voltes pels carrers de la vila conduit per un personatge vestit de general a l'estil napoleònic. Abans de cada encesa de la metxa del canó, el personatge fa un discurs al·lusiu a l'indret i, tot seguit, el canó llança caramels i joguines per a la mainada. Els qui l'acompanyen en el seu trajecte simulen que cauen a terra ferits... per recollir les seves dolces bales.
Hi ha diferents versions que expliquen l'origen del canó de Sant Miquel. La més estesa explica que aquesta tradició es remunta a principis de segle quan un veí de la Barceloneta anomenat Pancraç Farell, que treballava de matricer a La Maquinista, va idear aquesta manifestació festiva pels volts de 1912. Segons sembla, Pancraç estava casat amb una catalana que era descendent de família francesa per línia paterna i va fundar l'any 1886 el restaurant Farell, ben aviat conegut per Can Tipa. El senyor Farell, gran animador de les festes populars, va recollir un vell i abandonat canó de barra de defensa portuària i li va donar una nova vida.
La història també explica que, al cap d'uns anys, el senyor Pancraç va decidir que el canó no tornaria a sortir pel barri i el va lliurar a la Rectoria. Però en arribar el dia de Sant Miquel els joves del barri van córrer a buscar-lo a la Rectoria tot cridant: "Senyor rector, volem el canó!". La tradició del canó s'ha realitzat de forma ininterrompuda des de 1944.
Altres versions expliquen que aquest costum és anterior i està vinculat a les recreacions de combats navals que es feien durant el Corpus a la plaça de Sant Miquel de la Barceloneta. El personatge seria, segons aquesta versió, un general militar que participava d'una d'aquestes naumàquies.
El canó surt dues vegades: divendres al matí, quan visita les escoles i fa un petit recorregut pel barri per anunciar les festes, i el dissabte al matí, quan fa la Cercavila del Canó, multitudinari passeig pels carrers del barri acompanyat per un grup de música. Des de l'any 2011, el canó va acompanyat per un nan, el Lagarto, que representa un general francès.
Altres activitats importants
La festa pivota sobre la data del 29 de setembre, dura una setmana, abans o després d'aquesta data. Durant aquests dies hi ha, concerts, una mostra d'artesans, una ballada de sardanes (que es fa des de 1996), activitats esportives a la platja, el correfoc i versots dels diables, exposicions diverses, la Cursa Popular (que s'organitza el diumenge més proper), etc.
Un dels actes més destacats de la festa és la sortida dels gegants del barri, els Gegants del Mar. Els Gegants de la Barceloneta representen dos personatges típics del barri marítim: en Pep Barceló, que és un pescador, i la Maria la Néta una peixatera del mercat. Estrenats per les festes de Sant Miquel de l'any 1991, van acompanyats per una reproducció gegant de la Torre del Rellotge del moll de Pescadors, el seu fill Miquelet (2006) que representa un corista i per dos gegants manotes.
D'entre els actes més tradicionals hi ha les activitats que organitzen de forma paral·lela els tres o quatre carrers guarnits, com el carrer Pescadors o el carrer Baluard, que organitzen concerts, balls, àpats populars, espectacles per a la mainada, etc. Antigament pràcticament tots els carrers de la Barceloneta es guarnien durant els dies de festa major.
A més a més de la Sortida del Canó, el dia central de la festa, 29 de setembre, es fa una missa i una ofrena floral a Sant Miquel a la Parròquia de Sant Miquel de Port.
La Processó del Negre de la Riba
L'any 2003, en motiu de les celebracions del Quart de Mil·lenni, un conjunt d'actes commemoratius del 250 aniversari de la fundació del barri, es va crear una tradició vinculada al Negre de la Riba: la Festa del Mascaró, una cercavila que va passejar la efígie pels principals carrers el barri mariner de Barcelona.
El Negre de la Riba és un antic mascaró de proa d'una nau que va recalar a la Barceloneta del segle XVIII. Es tracta d'una efígie de fusta d'un metre d'alçada i de gran pes que recorda la importància de l'activitat marinera i comercial de la Barceloneta i que amb els anys ha esdevingut una icona al barri. La seva aparença suggereix la imatge d'un indi guerrer de les tribus indígenes que habitaven a la zona dels Grans Llacs d'Amèrica del nord. La lletjor de la imatge, i el seu aspecte funest, van inspirar a molts literats que, al veure l'efecte terrible que la talla produïa entre els més petits, el van considerar el "papus" de Barcelona.
Durant la dècada del 1860 es va trobar dins un magatzem d'efectes navals del moll de la Riba del barri de la Barceloneta una efígie pertanyent a un antic mascaró de proa. Durant molts anys la talla de fusta va adornar el llindar de les portes del comerç on va ser trobada i del qual va manllevar el nom. Després de ser traslladat a diferents indrets -entre els quals, les cases d'aquells que el van anar adquirint-, ara es pot veure restaurat al Museu Marítim, dins la seva col·lecció de mascarons de proa, composta per mascarons procedents, bàsicament, de velers catalans del segle XIX.
Text: Redacció festes.org
Fotografies: Gegants de la Barceloneta, Manel Carrera i M.A.S Marcs a mida c/ Sant Miquel,73 correu: marcsamida@terra.es
Has detectat algun error? Avisa’ns!











Contacte
Associació de Veïns de la Barceloneta
http://www.aavvbarceloneta.cat/
Carrer Guítert 33, Baixos
08003 Barcelona
93 221 72 44
associacioveinsbarceloneta(ELIMINAR)@gmail.com
Enllaços relacionats
Diables i diablesses de la Barceloneta (el Barcelonès)
- activitats pròpies de les colles de diables : actuacions a correfocs, cercaviles de foc i actuacions estàtiques, amb presència de diables cremadors amb maces, ceptrots i estendards, i diables timbalers. Bestiari propi: "El Sol" i "La Lluna", "El Vaixell de Foc" i "La Llíssera...
Per saber-ne més
Llibres

Singulars de les festes barcelonines
Diversos autors
El Cep i la Nansa Edicions
Aquest volum repassa diferents manifestacions, elements i celebracions singulars de la ciutat, molt...
També et podria interessar
De la mateixa categoria



Festa major a Cervià de les Garrigues (les Garrigues)
- a Festa Major de Sant Miquel és l'esdeveniment més esperat, es celebra el cap de setmana del 29 de setembre, en honor a Sant Miquel. De la multitud d'activitats que es programen cada any, les que no falten són, les orquestres amb els seus...
Festa major de Sant Miquel a Vallfogona de Balaguer (la Noguera)
- amb el repic de campanes anunciant la festa major i penjada de senyeres, missa de Sant Miquel amenitzada per música de cobla, el pregó de festes, ballada de gegants i capgrossos acompanyats pels grallers de Vallfogona, sardanes amb la Cobla Orquestra Rosaleda, cucanyes tradicionals...
Festa major a Mont-Roig del Camp (el Baix Camp)
- festa d'aquesta població que inclou el pregó de la Festa Major, actuacions musicals, pelegrinatge a l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca, sardanes, cursa de motocrós, trofeu de festa major de billar, Trobada de puntaires, xerrades, actes religiosos, festes i espectacles infantils...
Festa major de Castellar de N'Hug (el Berguedà)
- la Festa Major és per Sant Miquel (28 i 29 de setembre); els actes principals són: el Ball Cerdà (dansa popular de caràcter cerimoniós), l'Ofici en honor a Sant Miquel, l'audició i ballada de sardanes i el ball a la nit.
Festa major del barri de Sant Miquel d'Olot (la Garrotxa)
- es caracteritza pel to burlesc d'algun dels seus elements, que constitueixen una mena de paròdia dels de les Festes del Tura, com els gegants i el Ball Pla.
Festa major de sant Miquel del Cros, Argentona (el Maresme)
- festa major d'aquest barri d'Argentona, que es celebra el darrer cap de setmana de setembre en honor a sant Miquel. Tres dies d'activitats programades per a gent de totes les edats. Inclou un concurs per triar la millor parella del barri o Parella Ideal,...
Festa major de Sant Miquel de Fluvià (l'Alt Empordà)
- es celebra el 29 de setembre amb un sopar popular, concurs de dibuix, bicicletada popular, etc El dia de l'ofici, havernt acabat, es ballen sardanes.
Festa major de Palol de Revardit (el Pla de l'Estany)
- es celebra el cap de setmana més proper a la diada de Sant Miquel amb el tradicional Concurs de Coques Casolanes. La festa dura tot el cap de setmana i també inclou balls, sopar de germanor, missa i ballada de sardanes, etc
Festa major a Riudellots de la Selva (la Selva)
- en honor al co-patró sant Miquel, dura més d'una setmana. El rovell de la festa és el cap de setmana més proper als dies 28, 29 i 30 de setembre i 1 d'octubre. El dia 29, ofici solemne, sardanes, trobada gegantera i concurs de...
Festa major d'Alforja (el Baix Camp)
- la Festa Major d'Alforja seguia, històricament, el model de festes majors del Camp, al voltant de les tronades, del seguici de danses que acompanyava les autoritats en els seus desplaçaments rituals, la música de les gralles, els balls parlats, els castells o els diables....
Festa major de Rupit i Pruit (Osona)
- la Festa Major de Rupit té lloc el 29 de setembre, el dia de Sant Miquel Arcàngel, patró de Rupit. S'organitzen un munt d'actes tradicionals, històrics, religiosos, culturals, esportius, etc. Actes per als més petits i per als més grans, actes per a tothom....
Festa major a Os de Balaguer (la Noguera)
- se celebra el cap de setmana proper al 29 de setembre amb dos dies de balls, sopar de germanor, missa dedicada al patró Sant Miquel, trobada de gegants i tirada de bitlles, entre d'altres. S'hi havia fet un ball de galeres que simulava la...
Festes patronals a Catarroja (l'Horta Sud)
- dedicades a Sant Miquel, se celebren pels volts del 29 de setembre. Els dies anteriors es fan Moros i Cristians (les Embaixades), esmorzar popular i exhibició de Vela Llatina, Concurs internacional de all i pebre, Festa de la sega de l'arròs... El dia 28...
Festa patronals de Sant Miquel de Balansat (Eivissa)
- festa patronal del nostre municipi en honor a l'arcàngel Sant Miquel. Organitzada per la Comissió de Festes de Sant Miquel. Amb concerts, correfoc, ball pagès...
Festes patronals de Bellreguard (la Safor)
- les festes locals de Bellreguard tenen inici cap a finals del mes de setembre. Aquestes festes se celebren en honor a sant Miquel, que continuen commemorant els veïns dels carrers de Sant Vicent, de Sant Antoni i de Sant Francesc amb el tradicional repartiment...
De la mateixa població


