Arròs de conill amb trompetes de la mort
L'arròs de Tots Sants
Diverses poblacions
Del 31 d'octubre al 2 de novembre
Redacció festes.org (Publicació: 07.09.2009 | Actualització: 14.10.2024)
Diversos autors
Les trompetes de la mort (Craterellus cornucopioids), tal i com el seu nom indica, són molt fàcils de reconèixer perquè tenen forma de trompeta i són completament de color negre, encara que en alguns indrets, segons la humitat de l'ambient, també poden tenir un color grisós.
És un bolet buit per dintre, de 5 a 10 cm de llargària i de 2 a 8 d'amplada. Creix en erols i és molt difícil trobar trompetes corcades. És un bolet que admet molt bé la dessecació i se'n poden tenir sempre a casa. Només cal hidratar-los amb aigua la nit abans i ja els tenim tindrem com el mateix dia que els vam collir. També es pot fer en pols i afegir-ne als guisats i estofats de tota mena: els donarà un gust excel·lent.
Elaboració
Ingredients
8 escamarlans
1 sèpia de mida mitjana
2 grans d'all
6 salsitxes
1/2 conill
200 gr trompetes de la mort
400 grams d'arròs de gra rodó
aigua o brou
Netegeu la sèpia, tenint cura de guardar el fetge. Talleu-la a daus. Talleu el conill a trossos petits.
Poseu un raig d'oli d'oliva en una cassola de ferro colat. Salpebreu els escamarlans i salteu-los a la cassola. Reserveu.
Salteu a la mateixa cassola els talls de conill. Quan siguin ben rossos, hi afegiu la sèpia perquè es cogui. Incorporeu les salsitxes i deixeu que el conjunt agafi color. Tot seguit afegiu les trompetes que haureu netejat prèviament, el fetge de la sèpia tallat a daus petits i els alls pelats i laminats.
Poseu-hi l'arròs, doneu-li un tomb i deixeu-lo rossejar durant un minut. Poseu-hi l'aigua o el brou bullent i deixeu-lo coure durant 15 minuts. Quan faltin un parell de minuts, afegiu-hi els escamarlans. Tanqueu el foc i deixeu reposar la cassola tapada aquests tres o quatre minuts que li faltarà.
(Recepta de Carlos Janer Boada, inclosa e el llibre 'La cuina de l'arròs de pals: de l'Orient a l'Empordà', de Pep Nogué)
Has detectat algun error? Avisa’ns!

Per saber-ne més
Articles

Sobre la tradició de l'àpat de conill amb trompetes
Jaume Carles i Font
Festes.org
Al llarg del meu romiatge per terres catalanes en busca del receptes culinàries de bolets, he...
També et podria interessar
De la mateixa categoria


Ovella ofegada a Vinyoles (el Berguedà)
- recepta tradicional de la festa de Tots Sants a la comarca del Berguedà. Es fa en una olla gran de terrissa. S'hi enrosseixen trossos de costelles de ovella amb abundant ceba, llorer, tomàquet confitat, julivert i una cabeça d'alls sense pelar. Es cobreix la...
De la mateixa població

La màscara és un element present en tot tipus de celebracions festives que permet la transformació de la identitat del portador. Malgrat que l'ús de màscares no és exclusiu de les festes de Carnaval, aquest element és un dels pilars fonamentals de qualsevol celebració carnavalesca.

Les festes dedicades a Sant Antoni Abat, tal i com se celebren a la comarca dels Ports de Morella (País Valencià), al Matarranya (Franja de Ponent) i a l'Illa de Mallorca, es caracteritzen per l'aparició de diferents tipus de dimonis, que aquell dia es passegen pels carrers ballant i cometent tot tipus d'entremaliadures.
