Redacció festes.org (Publicació: 22.03.2006 | Actualització: 04.04.2025)
Centre d’Iniciatives i Turisme de Ripoll
Les parelles de nuvis ripollesos que volen casar-se d'una manera singular tenen la seva oportunitat d'or cada mes de maig, quan se celebra una festa, nascuda el 1967, que volia homenatjar la tradició llanera del Ripollès, representant-hi les activitats més populars de la vida dels pastors en retornar els ramats de les terres on havien hivernat, celebrant l'arribada a la llar amb grans festes.
L'èxit de la festa va convèncer els organitzadors perquè la complementessin, des de 1971, amb un altre acte, la representació d'un casament a pagès a l'estil tradicional, acte que revestia la diada amb una pletòrica grandesa. D'aquesta manera, Ripoll viu dues festes en un mateix dia, declarades d'interès turístic estatal.
Tot i que hi ha hagut anys en què l'organització ha hagut de contractar puntualment una parella d'actors perquè fingís el casament, tot Ripoll prefereix que els protagonistes sigui alguna parella que visqui la festa amb tota la seva intensitat. Així, per bé que hi havia hagut anys en què hi havia cua per casar-se segons els costums de les antigues famílies benestants, actualment molts es pensen que continua havent-n'hi i no gosen inscriure's. Aquest prejudici provoca, paradoxalment, que la festa corri perill de desvirtuar-se.
Casament a Pagès
La comitiva del nuvi surt de la casa familiar a 2/4 d'11, muntat sobre un matxo, per arribar a la casa pairal on l'espera la núvia. Mentre el padrí llegeixi el vers, a l'exterior del mas té lloc un espectacle parateatral i entremaliat, conegut com a La Petició.
Nuvi i núvia es dirigeixen puntualment cap al monestir, on té lloc l'ofici religiós, presidit pel rector del Reial Monestir de Santa Maria de Ripoll. La cerimònia compta amb la participació de nombroses personalitats del país que acudeixen a l'acte com a padrins de noces i de multitud de veïns i visitants. Un cop acabat l'enllaç, l'organització ofereix a la parella de nuvis el ball de l'Espunyolet.
Mentre a dins del monestir se celebra el casament, a l'exterior té lloc una ballada de gegants, balls tradicionals i l'exhibició d'un grup de falcons. Quan s'acaba la cerimònia religiosa, els gegants de Sant Joan de les Abadesses i Ripoll ballen per a la parella, que, alhora, també han de protagonitzar el Ball del Roser.
Acabada la festa, els nuvis es dirigeixen a l'ajuntament, on són rebuts per les autoritats, surten a la balconada i reben dels tonedors un matalàs de matrimoni confeccionat amb la primera llana de les ovelles, acabada d'esquilar. Els assistents poden degustar la tradicional coca i llonganissa, i el típic porró de vi.
Festa de la Llana
La Festa de la Llana va ser creada l'any 1967 pel Centre d'Iniciatives i Turisme de Ripoll amb la idea de mostrar les tasques que els pastors feien durant l'època de la tosa, el moment de canviar la pell a les ovelles i xais, una tasca que es fa amb l'objectiu que no pateixin tant a l'estiu.
Un ramat de 200 ovelles surt de l'Hostal de Rama en direcció a Ripoll a les 9 del matí. Quan hi arriba, tenen lloc les tradicionals mostres d'oficis del ram de la llana: tosa amb tisora a càrrec de pastors de tota la vida -i, per això mateix, d'edat força avançada-, de matalassers i de filadores amb fus.
A 3/4 d'11 comença el concurs d'esquilar ovelles amb màquina elèctrica, una de les activitats més espectaculars de la jornada, amb la participació de pastors del País Basc i tot. Durant tot el dia, a més, la plaça de l'Abat Oliva roman ocupada per una fira de productes agroalimentaris del Ripollès.
Has detectat algun error? Avisa’ns!





Galeries d'imatges

Contacte
Ajuntament de Ripoll
https://ripoll.cat/
Plaça de l'ajuntament, 3
17500 Ripoll
972 714 142
ripoll(ELIMINAR)@ajripoll.cat
Per saber-ne més
Llibres

La Llegenda del Bóc de Can Vernet
Diversos autors
Profeslo (Promotora de Festes Locals)
Aquest llibret pretén acostar la Llegenda del Boc de Can Vernet als més petits. El text és d'Eva...
També et podria interessar
De la mateixa categoria

Festa'l Grogui
Platja de la Musclera, Arenys de Mar (el Maresme)
Darrer dissabte de maig-primer de juny


Els actes més destacats de les Festes de Primavera de Navata són els Patis de Primavera, la Nit de Poesia, les matinades i ball de gegants, i la sortida del Torico de Foc, un cap de brau que empaita a tothom qui gosa posar-se davant seu mentre treu foc per les banyes.
Cercavila Nocturna a Tàrrega (l'Urgell)
- recreació d'una de les tradicions festives d'arrel medieval que es celebraven a la ciutat de Tàrrega. La recuperació d'aquesta manifestació de cultura popular es centra, a més, en la reconstrucció d'un succés que ocorregué l'any 1325, la mort d'un joglar a causa d'una disputa...
Pescada de llunes amb cove al riu Brugent de Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa)
- a principis de maig, des de l'any 2005. Es celebra al Pont i carrer de Sant Sebastià al matí. Els participants han de pescar amb canya els coves que hi ha al riu.
Festa de la mainada a Camallera (l'Alt Empordà)
- festa oberta a tots els nens i nenes de les poblacions properes i pensada perquè s'ho passin d'allò més bé realitzant les activitats que més els agradin així com d'altres tallers pensats per a totes les edats... L'organitza l'AMPA del CEIP Terraprims de Camallera...
Fira Fes-te bruixa a Llers (l'Alt Empordà)
- festa que recorda la relació històrica entre aquest poble amb les bruixes. Balls, teatre, música, concerts de música, parades de productes naturals i esotèrics, artesania i alimentació... La tradició diu que Llers és terra de bruixes i Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968) va...
Encabronada de Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)
- festa creada pels Diables de Sant Cugat on es representa la llegenda del Boc de Can Vernet en un format espectacle durant tot el cap de setmana, lligat amb altres activitats relacionades amb el mon del Foc i els Balls de Diables, enfocat per...
De la mateixa població

La Festa Major de Ripoll s'estructura al voltant de la diada del seu patró, Sant Eudald, que es celebra l'11 de maig. La vila enceta així un període de força celebracions festives que seguiran el cap de setmana següent amb la celebració de la Festa de la Llana i el Casament a Pagès.

