Festa major de Santa Eulàlia
Les Roquetes del Garraf, Sant Pere de Ribes (el Garraf)
Vegueria de Barcelona
12 de febrer i cap de setmana proper
Redacció festes.org (Publicació: 06.02.2006 | Actualització: 06.02.2025)
Ajuntament de Sant Pere de Ribes
La localitat de Les Roquetes (Aj. Sant Pere de Ribes) celebra, cada any el cap de setmana més proper al dia 12 de febrer, la seva Festa Major en honor de Santa Eulàlia. L'esdeveniment comença a festejar-se a l'inici del mes de febrer i molts anys s'encavalca sovint amb les celebracions pròpies de les festes de carnaval.
La Festa Major tal i com es celebra en l'actualitat s'inicia l'any 1973, sense que hi hagués cap tradició i amb la participació de colles provinents de Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i Sitges.
Els actes comencen la vigília al migdia amb l'anunci de la festa, fet amb una traca i l'esclat de morterets. Durant la tarda una xocolatada popular al casal d'avis i el Gran Ball de Festa Major al Centre Cívic l'Espai constitueixen els principals actes de la jornada prèvia.
Les matinades obren el dia central de la celebració, el dissabte més proper al 12 de febrer. A continuació, la missa solemne en honor a la patrona, que es concelebrada pels sacerdots de la comarca del Garraf i cantada per la Coral del Casal d'Avis. Un dels moments més rellevants d'aquesta cerimònia és l'ofrena floral en honor a Santa Eulàlia i a la sortida, l'oferiment d'una copa de cava a tots els assistents.
Acte seguit, l'Agrupació de Balls Populars ofereix una cercavila pels carrers de la localitat en què hi prenen part tots els balls propis de la localitat: el Ball de Diables 'Els Diabòlics' (des de 1981), el Ball de les Cintes (1974), el Ball de Bastons (1974), La Bolanguera (des de 1980), Ball de Panderetes (1984) i el Ball de Cercolets (des de 1981).
En aquesta cercavila també hi participen els gegants Joan i Eulàlia, noms dels patrons de Roquetes, que foren estrenats el 1982 i renovats el 1993. També hi participen els 12 capgrossos, que ballen el ball d''El Patatuf' i una versió pròpia del ball de 'la Raspa'. També hi participen dues peces de bestiari de foc: el Duc, representació del duc reial, una au rapinyaire extingida del massís del Garraf, i la Dragona. La Dragona és un drac amb figura femenina que va néixer coincidint amb la diada de Sant Jordi, el 22 d'abril de 1995, de la mà de Merche Arque. Fins aleshores havia estat el Drac de tres caps de la veïna Sant Pere de Ribes, la bestiola d'escames que havia passejat el foc per les festes majors de Roquetes.
Un cop acabada la cercavila, una ballada de sardanes i una espectacular traca de Festa Major tanquen les activitats fins l'hora de dinar. Durant la tarda un espectacle de teatre o varietats clou les activitats del dia més important de la festa major.
A partir d'aleshores, els actes són protagonitzats per la quitxalla, amb una ofrena floral infantil a la patrona i tot un seguit d'activitats infantils com concerts o teatre.
Has detectat algun error? Avisa’ns!




Contacte
Associació de Festes Populars de Les Roquetes
carrer Barcelona, 83, 2
08812
93 814 36 86/93 893 27 20
Per saber-ne més
Llibres

Les Roquetes. Una aproximació a la seva història
Mary Muñoz de Morales
Grup d'investigadors de Les Roquetes
Publicat al mes d'abril de 1997, amb un pròleg del historiador vilanoví Xavier Garcia i Soler.
També et podria interessar
De la mateixa categoria


Festa major de Santa Eulàlia a Erill-la Vall (l'Alta Ribagorça)
- Erill-la-vall té un temple dedicat a santa Eulàlia, i en honor seu s'ha celebrat sempre una festa molt popular i participada. La vigília, cercavila per tot el poble, i es prepara la "cambra": als baixos de la casa de la vila o qualsevol...
Festes de Santa Eulàlia a Banyeres del Penedès (el Baix Penedès)
- festes en honor a la patrona del municipi. Amb missa dedicada a la santa, exposicions, el Festival Internacional de Música Banyeres (des del 2005) i d'altres activitats.
Festa major d'hivern a Esparreguera (el Baix Llobregat)
- el dia 12, campanades a càrrec dels Amics del Campanar d'Esparreguera, ofici concelebrat en honor a la santa, ballada de sardanes, i moltes altres activitats durant els dies anteriors i posteriors, com el Correfoc de Santa Eulàlia i la Diada Castellera, amb les colles...
Festa de Santa Eulàlia a Arròs (la Vall d'Aran)
- Arròs la té com a patrona, i el dia de la seva festa li canten: "Arròs per patrona/vos té en gran veneració,/de Déu sou tan estimada/pel martiri gloriós./Vulgueu sempre ajudar-nos/a tots els fidels d'Arròs." Així mateix, a la Val d'Aran, també trobem el poble...
Festa major petita a Éller (la Cerdanya)
- en honor a santa Eulàlia es feia la festa major petita (ja que la gran és per Sant Joan), amb ball amb manubri. La devoció que el poble té vers la santa ha fet que s'atribueixi a la seva intercessió algunes desgràcies ocorregudes al...
Festa major de Santa Eulàlia de Puig-oriol (el Lluçanès)
- festes centrals del poble de santa Eulàlia de Puig-oriol (Lluçà). Amb els tradicionals balls d'orquestra major, disco mòbil, teatre mòbil, nit jove, i concerts de cantautors i música tradicional, sopar popular i espectacles infantils ben diversos.
Festa major d'hivern al barri de Santa Eulàlia de L'Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès)
- s'hi celebren un correfoc, matinal de jocs, una plantada dels gegants i bestiari del barri, ball de festa major i la "Festa de les Olles" activitat de caire popular i gastronòmic, desapareguda a començaments del segle XX i recuperada per la Comissió de festes....
Festes patronals de Santa Eulària des Riu (Eivissa)
- pels volts del 12 de febrer. El dia 12, repicada de campanes, missa cantada a l'església de Santa Eularia, processó i ball pagès. La resta de dies hi ha concerts, exposicions, concursos de pintura, de vi pagès, de poesia, partits de futbol i tenis...
De la mateixa població


