Cavalcada de Reis
Foc i fum aromàtic per rebre Ses Majestats
Taradell (Osona)
Vegueria de Catalunya Central
5 de gener
Manel Carrera i Escudé (Publicació: 18.05.2010 | Actualització: 12.03.2025)
Manel Carrera i Escudé
Les atxes de barballó
Com en d'altres poblacions catalanes, Taradell celebra la Festa de Reis amb l'encesa d'unes grans torxes de foc. Aquestes torxes s'anomenen atxes i estan fetes amb una herba aromàtica anomenada barballó que està emparentada amb l'espígol. El barballó (lavandula latifolia) es va a cercar al bosc des de finals d'agost -quan la flor és ben blava i tendre- i es guarda a l'interior de cada casa fins uns dies abans, quan, fent-ne rams o feixos lligats amb cordills, es construeix l'atxa.
Les atxes de barballó s'encenen cada any la nit de Reis mentre veuen passar la cavalcada, omplint els carrers amb aquesta flaire tant característica. L'encesa d'atxes d'herbes aromàtiques és un ritus ancestral, d'origen remot i desconegut, però que en el model de festa de Reis actual acompleix una funció molt ben delimitada: atraure els misteriosos i generosos personatges cap al poble, donar-los la benvinguda i guiar-los en el seu camí cap a totes les llars.
Expliquen els taradellencs que cal seguir bé la tradició de les atxes i que el barballó cal que sigui boscà i no lavanda cultivada a casa perquè aquesta última fa massa fum.
Per això, dies abans de la cavalcada, els pares -acompanyants pels menuts i en el marc d'una excursió al bosc- van a cercar el barballó que servirà per fer l'atxa. Cada pare fa una atxa a la mida que creu que es mereix el fill o filla.
La seqüència ritual
La Cavalcada dels Reis de Taradell comença quan, pacientment, els més menuts, acompanyats pels seus pares es van congregant pels carrers de Taradell armats amb la seva atxa de barballó.
Ses Majestats els Reis d'Orient arriben a Taradell a primera hora de la tarda, quan es fa fosc. Primer van a visitar als avis que són a l'asil, on els fan entrega d'un regal i els diuen unes paraules. Tot seguit, a quarts de 7 de vespre, les antigues fàbriques tèxtils del Vapor i del Tint de Taradell, fan sonar les sirenes: és el senyal que els Reis han arribat al poble i inicien la seva passejada.
Acompanyats per diferents agrupacions musicals (una banda, una cobla i un grup de percussió) i centenars de patges, els Reis es passegen amb les seves carrosses pels principals carrers del poble. La carrossa del Rei Ros té com a símbol un trèvol, la del Rei Negre una lluna i la del Rei Blanc una estrella. Al seu pas, les famílies encenen les atxes de barballó, que amb el seu foc i fum contribueixen a crear un ambient màgic.
Cada carrossa va encapçalada pel banderer i un patge amb una capsa de fusta que conté l'ofrena -or, encens o mirra. Tot seguit hi ha un conjunt de patges que duen enceses unes llargues teies de ferro al capdamunt de les quals hi ha estelles per mantenir viu el foc. Un patge carregats amb ascles més petites els proporciona la fusta que necessiten quan el foc aminora. Tot seguit ve la carrossa amb el Rei i els seus patges, que llancen caramels als que els esperen. Entre carrossa i carrossa hi ha una formació musical del poble que anima amb música l'arribada dels Reis.
El recorregut que segueix la comitiva comença al carrer de la Font i arriba a la Plaça de les Eres, on els Reis baixen de les carrosses per fer l'adoració d'un pessebre vivent. Tot seguit es dirigeixen a l'ajuntament on són rebuts per l'alcalde, que els dóna la benvinguda i els entrega una clau màgica: la clau que obre les portes de totes les cases de Taradell. Des del balcó, els Reis fan un parlament agraïnt als taradellencs que hagin encès les atxes perquè d'aquesta manera no s'han perdut i han arribat bé fins al poble.
Després, els Reis reparteixen, a mode de pròleg, un regal a tots els nens i nenes del poble d'entre 1 i 7 anys i van a veure personalment els que estan malalts. Finalment, anirant passant casa per casa a deixar els regals a tots aquells nens i nenes que s'hagin portat bé durant l'any.
Has detectat algun error? Avisa’ns!







Contacte
Ajuntament de Taradell
http://www.taradell.cat
Vila, 45
08552 Taradell
93 812 61 00
festes(ELIMINAR)@taradell.cat
Per saber-ne més
Articles

D'espígol les flames, una nit penells
Jordi Rius i Mercadé, Pau Plana Parés
Festes.org
"El que intentarem tot seguit, serà explicar el que i el com de les falles de la Riera, falles que...

La crema de l'Espígol en la nit de Reis. Un ritus d'origen mil·lenari.
Jordi Rius i Mercadé
La Riera. Ajuntament de la Riera de Gaià
Article que parla de l'origen del costum que té la canalla de la Riera de Gaià (Tarragonès) de...
També et podria interessar
De la mateixa categoria


Crema d'atxes d'espígol a Vandellós (el Baix Camp)
- a Vandellòs el costum de rebre els Reis amb unes atxes d'espígol s'ha revitalitzat els últims anys. Uns dies abans de la vigília de Reis, un grup de joves organitza una excursió a la muntanya perquè els xiquets apleguin una bona quantitat d'espígol que...
Altres cremes d'espígol al Priorat i Montsant
- a les muntanyes de Prades i el Montsant, al començament del segle XX, a Siurana i a Margalef els nois i les noies que anaven a esperar els reis agafaven grapats d'espígol, els lligaven amb una corda i els encenien. Els feien giravoltar encesos...
Atxes de Reis a Sant Quirze de Besora (Osona)
- és tradició del poble, avui desapareguda, que els infants construeixin unes torxes amb barballó, una planta aromàtica emparentada amb l'espígol, que anomenen atxes i que encenen la nit de Reis mentre veuen passar els Reis en cavalcada.
Atxes de Reis a Folgueroles (Osona)
- l'1 de gener arriba el Patge Reial i el dia 5 de gener es fa la Cavalcada de Reis pels carrers del poble, l'adoració dels Reis al nen Jesús a l'església, el Missatge de Ses Majestats i resposta a algunes cartes dels nens. La...
Teies de barballó a Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa)
- en aquesta població esperen els Reis amb teies de barballó i fanalets.
Cavalcada de Reis a Tona (Osona)
- el 5 de gener, la nit de reis, Tona rep Ses Majestats amb atxes enceses d'espígol perfumat pels carrers més cèntrics del poble. Els Reis un cop feta la cavalcada en què alegren els nens amb llaminadures, adoren el Nen Jesús i a la...
Crema d'espígol de Reis a Moià (el Moianès)
- la mainada espera als Reis cremant els rams d'espígol de l'estiu.
Espígol de Reis a Castellterçol (el Moianès)
- a Castellterçol és tradició anar a rebre els Reis amb torxes d'espígol.
Falles de Petrer (el Vinalopó Mitjà)
- la nit de Reis els xiquets i xiquetes de Petrer encenen falles per il·luminar el pas de la Cavalcada dels Reis d'Orient. Entre les petites falles hi ha algú "falló" més gran, que fan rodar diverses persones.
Atxes de reis a Villores (els Ports)
- és tradició anar a esperar els Reis amb atxes fetes amb herbes seques.
Cavalcada de Reis a Sant Feliu de Codines (el Vallès Oriental)
- els nens i els seus pares assisteixen a la Cavalcada de Reis armats amb atxes de barballó per rebre ses Majestats amb la llum i l'escalfor del foc i amb l'olor que desprèn el barballó quan crema.
Falles de Reis a la Secuita (el Tarragonès)
- segons un article a la revista Destino (anterior a 1935) per la Diada dels Reis d'Orient els nens i les nenes de la Secuita anaven al bosc a buscar espígol i en feien uns feixos que anomenaven falles. Després de sopar es reunien tots...
De la mateixa població

