Festa dels Tonis
Tres Tombs amb el patrimoni traginer i rural de Taradell
Taradell (Osona)
Vegueria de Catalunya Central
Cap de setmana proper al 17 de gener

Primera referència documental: 1878
Redacció festes.org (Publicació: 10.01.2005 | Actualització: 22.01.2025)
Manel Carrera i Escudé
Breu història de la festa
Tot i que la primera referència escrita sobre una Confraria de Sant Antoni Abat a Taradell data de 1878, hom creu que la Festa de Sant Antoni en aquesta població osonenca ha de ser bastant més antiga.
Els actes de la festa abans de la guerra de 1936-39, eren organitzats a través de l'Associació de Sant Antoni Abat i se centraven en la benedicció dels animals, les carreres de burros i algun concert. A partir de la dècada dels anys 60, amb la progressiva desaparició dels animals destinats al treball, els actes van entrar en decadència fins al punt que només se celebrava l'ofici religiós i un ball popular.
L'any 1982, amb l'esperit de recuperar les tradicions del país, un grup de persones de Taradell es van constituir en l'actual Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i van començar a organitzar les Festes dels Tonis sense dependre de la parròquia i intentant tornar a portar a terme actes que antigament s'havien organitzat. L'any 1995, després de la celebració del Congrés de Cultura d'Osona, es va produir una renovació total de la comissió, que va traçar un pla estratègic a llarg termini per tal de redefinir les festes i assegurar-ne així la seva continuïtat. A partir d'aleshores, la Comissió es va centrar en la recerca i recuperació de carruatges i eines de treball típiques de les nostres contrades amb la finalitat de donar a conèixer tot allò que estava relacionat amb el món rural i que amb el pas del temps s'havia substituït per maquinària de gran tonatge.
Des d'aleshores, s'han restaurat prop de 70 carruatges i s'han recuperat i inventariat moltes eines del camp i eines i guarniments utilitzats pels carreters. Tot aquest patrimoni, que en part és propietat de la comissió i en part està cedit per particulars, es pot veure tot l'any a l'Alzinar de la Roca, un espai museístic municipal que serveix com a espai de divulgació per escoles, centres cívics i particulars.
Des de l'any 2004, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font disposa d'una secció dedicada a recollir informació de tot tipus sobre el món rural: llibres, revistes, audiovisuals.... aquest fons fa que sigui coneguda com la biblioteca especialitzada en el món de la pagesia, la vida rural i la festa dels tres tombs. Cada mes de gener, durant la festivitat de Sant Antoni Abat, s'organitzen en col·laboració amb els Tonis de Taradell diferents activitats culturals relacionades amb el món rural: presentacions de llibres, Hora del Conte, exposicions i taules rodones.
L'any 2011 va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
La seqüència ritual
La festa s'inicia amb dos actes que serveixen de pròleg: el dilluns anterior es fa la presentació oficial de la festa i durant la setmana es fan xerrades i exposicions sobre la vida rural a Catalunya i Taradell.
La festa comença dissabte al migdia amb el repic de campanes, que anuncia l'inici oficial de les celebracions. Un dels elements tradicionals de la festa havien estat les Curses d'Ases. A primera hora de la tarda tenia lloc la Cursa d'Ases al Pujaló, que consistia en una competició en grups de 3 persones majors de 14 anys que havien de realitzar tot un seguit de proves damunt un ase. Més tard tenia lloc la Gimcana d'Ases, que promovia la realització de proves irreverents i estrafolàries pels carrers i establiments del poble. A partir de l'edició de l'any 2009 es van substituir les curses d'ases per passejades per la mainada amb burro o ases catalans. Al vespre de la vigília (i des del 1983) s'encenen les fogueres de Sant Antoni Abat i es cou el 'tast de porc'. Seguidament, es realitza el pregó de la festa i la proclamació de la Pubilla i l'Hereu de l'any en curs.
Diumenge la festa comença amb un esmorzar a base de pa de pagès, botifarra, cansalada i arengades per a totes les persones participants del Passant dels Tres Tombs, que s'inicia després de l'ofici solemne i el cant dels Goigs en honor al sant. Acabat l'ofici es beneeixen els panets de Sant Antoni i els animals i carruatges de les cavalleries que participen a la desfilada pels principals carrers del poble.
El Passant dels Tres Tombs de Taradell el formen més d'una setantena d'enganxalls patrimoni de la vila de Taradell amb els seus respectius animals. Una de les característiques definitòries de la festa és que els carros són propietat del poble i s'engalanen cada any amb un motiu diferent. Cada família, entitat, escola i barri del poble s'encarrega d'engalanar un carro diferent en funció de la línia o tema establert per l'any en curs. Els animals, en canvi, són portats d'altres viles de la resta de la comarca i d'arreu de Catalunya.
El Passant de Taradell està format per diversos elements, com l'abanderat (compost per un capità, un abanderat i dos cordoners, tots vestits amb capa i barret de copa), el carro del sant (guarnit amb boix, bruc i altres plantes per alguna família del poble), carro de l'hereu i la pubilla (des del 2002, antigament la pubilla anava muntada dalt d'un cavall), carros amb animals de ròssec arrossegant troncs, carros amb animals al bast, cavalls amb cadires de núvies, el carro de l'enterramorts i altres carros amb carregaments típics de la zona com: garbes, sacs de blat, pedres de riu, sorra de riu, canyes, bocoi de vi, bota d'aigua, carretes de bous, tartanes etc.
Durant tot el recorregut és tradició que els bars, forns de pa i altres establiments alimentaris participin en el passant oferint als participants, porrons de vi, coca, embotits, etc. També és costum que durant les festes dels Tonis de Taradell tots els forns i pastisseries elaborin un tortell específic de la Diada i que des del 1988 s'elaborin uns panets que es beneeixen i es donen a cada un dels animals participants del Passant.
El dia 17 de gener al matí hi ha missa en honor a Sant Antoni Abat i a la tarda diverses activitats culturals relacionades.
Has detectat algun error? Avisa’ns!







Contacte
Comissió de Festes de Sant Antoni Abat
http://www.tonistaradell.com
Ap. Correus, 65
08552 Taradell
620 73 90 67
info(ELIMINAR)@tonistaradell.com
Per saber-ne més
Llibres

Sant Antoni Abat, els tres tombs de Vilanova : la gran festa d'un Sant Barbut
Diversos autors
El Cep i la Nansa Edicions
Una guia molt singular per endinsar-se en els nuclis motors d'una festa que perdura en el temps....

En Mateu i la Marta descobreixen els tres tombs
Diversos autors
Ajuntament d'Esplugues i Colla dels Tres Tombs d'Esplugues
En Mateu i la Marta passen uns dies de vacances a la masia dels avis i descobreixen personalment o...

Historial de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada 1822-1997
Josep Riba Gabarró
Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Un llibre que recull tots els aspectes històrics dels Tres Tombs i de l'Antic Gremi de Traginers...

Sant Antoni de Viana i Manacor, vuit segles de tradició
Diversos autors
Patronat de Sant Antoni
Després de dos anys de feina d'un grup de recercadors, que han trescat entre els documents i les...

Els Tonis de Manlleu. A cavall de la devoció i la festa
Joan Arimany i Juventeny
Museu del Ter
Aquest llibre està dividit en quatre apartats principals: la devoció, l'organització, la...

La Confraria de Sant Antoni Abat a la Selva del Camp (ss. XVIII-XIX)
Diversos autors
Confraria de Sant Antoni Abat a la Selva del Camp
Història d'una de les confraries més antigues de la Selva del Camp al llarg dels segles XVIII i...

Dos-cents
Oriol Solà i Prat
Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Com es prepara i com es viu des de dins la festa dels Tres Tombs d'Igualada? Com s'ha paït la...

Us sumeu a la festa? Conte de l'Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Oriol Solà i Prat
Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Es tracta d'un conte adreçat a nens i nenes de a partir de 7 anys, a través del qual el Gremi de...
Articles

La Festa dels Tres Tombs. Del ritual a la Federació
Xavier Orriols i Sendra
Festes.org
El passat 12 de gener, seguint la pauta dels darrers anys, al Palau Robert de Barcelona es va...

Sant Antoni 'dels burros' a Banyoles
Àngel Vergés Gifra
Festes.org
La gent del Pla de l'Estany coneix popularment Sant Antoni Abat (17 de gener) com sant Antoni dels...

Tombant des de 1822. La Festa dels Tonis d'Igualada
Magí Puig i Gubern
Festes.org
La festa dels Tres Tombs d'Igualada se celebra de forma ininterrompuda des de 1822. Organitzada per...
Revistes

Els Tres Tombs. Festa, Tradició i Cultura
Diversos autors
Federació Catalans dels Tres Tombs
Publicació periòdica de la Federació Catalans dels Tres Tombs.
Audio / CD

Músiques dels Tres Tombs d'Igualada
Diversos autors
Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Aquesta CD és fruit de la il·lusió de la Junta directiva de l'Antic Gremi dels Traginers...
També et podria interessar
De la mateixa categoria



La presència dels Disset Genets de Sant Antoni, una tradició genuïnament barcelonina, és un dels aspectes destacats d'aquesta celebració que té lloc en el marc de la festa major del barri. La cavalcada és protagonitzada per tot tipus de carros i carruatges, vehicles que abans de l'arribada dels cotxes havien estat utilitzats per a desplaçar-se per la ciutat.
Festa de Sant Antoni Abat a Ripollet (el Vallès Occidental)
- desfilada de cavalleries i carros guarnits, els tres tombs, diana del traginers, repartiment de coques, actuació de la Banda de Música, benedicció dels animals (peu rodó i domèstics) i Ball del Fanalet, amb sorteig de poltre.
Festa dels Tres Tombs a La Bisbal del Penedès (el Baix Penedès)
- la primera edició va ser l'any 1992. Al matí els participants es concentren per esmorzar, després Santa Missa a l'església de Santa Maria i tot seguit, benedicció. Al migdia surten els 'Tres Tombs' pels carrers de la població. amb l'acompanyament dels grallers de la...
Festa de Sant Antoni a Beniopa (la Safor)
- dissabte al matí volteig general de campanes i per la vesprada passacarrer amb el Grup de Dolçainers i Tabaleters. A continuaciò, tradicional repartiment de bunyols de carabassa i mistela per a totes les persones assistents, amb focs d'artifici i cremà de la típica foguera...
Festa de Sant Antoni Abat o dels Pagesos a Cambrils (el Baix Camp)
- diumenge abans del 17 de gener. Amb concurs de menar tractors, subhasta d'un gran tortell de Sant Antoni, benedicció d'animals i desfilada de carruatges. Amb la participació de la banda de cornetes i tambors i el Ball de Bastons de Cambrils.
Festa dels Tonis a Centelles (Osona)
- festa dedicada a Sant Antoni Abat. A les 9 del mati, del dissabte pròxim al dia 17, esmorzar a la capella de Sant Antoni i seguidament cercavila per diversos carrers del poble. Ofici i benedicció de la bandera, cavalleries i tractors i lliurament de...
Colcada de Sant Antoni a Pollença (Serra de Tramuntana)
- el plat fort de les festes de Sant Antoni a Pollença és el dia 17. Al matí se celebra la tradicional colcada i les beneïdes i poc després té lloc la sortida per anar a cercar el Pi a Ternelles, amb acompanyament de Xeremiers....
Tres Tombs de Sant Antoni Abat a Tàrrega (el Pla d'Urgell)
- diumenge, a finals de gener o a primers de febrer. La Societat de Sant Antoni Abat fa reviure cada any una de les tradicions més típiques vinculades al món de la pagesia. Un gran nombre de carrosses i cavalleries donen els Tres Tombs a...
Festa dels Tres Tombs a Anglesola (l'Urgell)
- el primer cap de setmana d'abril és la data assenyalada per la celebració de la Fira Medieval (des de 1997) i la Festa dels Tres Tombs organitzada per la Societat de Sant Antoni Abat (des de 1984). Durant tot el cap de setmana s'entrallacen...
Festa dels Tres Tombs a Esplugues (el Baix Llobregat)
- ofici en honor del patró el dia 17 i tradicional benedicció d'animals, amb la participació de carruatges i la imatge del sant al capdavant de la comitiva. A la nit sopar popular i ballada de la dansa de Sant Antoni.
Festa de Sant Antoni a Palma de Mallorca (Palma)
- el dia 17 a Palma, les beneïdes amb més anomenada són les de Sant Antoniet, amb música de xeremiers, cavalcada, missa solemne i repartiment de trofeus.
Festa de Sant Antoni a Benicarló (el Baix Maestrat)
- entre el 14 i el 17 de gener de tenen lloc els actes associats amb la festivitat de Sant Antoni Abat. Els dies 14 i 15 destaquen per la celebració de la Fira Agrícola (des de 1988), i els dies 16 i 17, per...
Festa de Sant Antoni Abat a Campos (Migjorn)
- les tradicionals beneïdes de Sant Antoni se celebren el diumenge després de la festivitat del sant. Cavalls, cans, ocells i races de tot tipus es duen a beneir per protegir-los del mals, segons la tradició. Es reparteixen premis per les carrosses més ben endiumengades,...
Festa de Sant Antoni Abat a Moià (el Moianès)
- el segon cap de setmana després del dia 17. Dissabte al matí els grallers van casa per casa dels administradors de la Sant Antoni Abat a anunciar-los, mitjançant una cançó-serenata, la celebració dels Tres Tombs de l'endemà. A la tarda, Gran Botifarrada a la...
Festa de Sant Antoni a Linyola (el Pla d'Urgell)
- el diumenge anterior a Sant Antoni organitza un mercat de productes artesanals i els tradicionals Tres Tombs en honor del sant. La festa comença amb un esmorzar popular amb xulles de porc. Durant tot el matí s'organitzen varies activitats destacant: la demostració d'oficis antics...
Festa de Sant Antoni a Amposta (el Montsià)
- el segon diumenge després de Sant Antoni sortida a les 10 del matí de cavalls i carruatges. A les 11:30h Missa de Sant Antoni a l'esglèsia de la Concepció, a les 12 benedicció dels animals i repartiment de rotllos, i acte seguit, Tres Tombs.
Festa de Sant Antoni Abat a Castellterçol (el Moianès)
- la cavalcada dels tres tombs es converteix en un espectacle, ja que els carruatges competeixen entre ells, per veure quin és el més ben engalanat i el més original. Organitza: Gremi de Traginers de Castellterçol-Sant Quirze Safaja-Castellcir-Granera
Festa de Sant Antoni Abat a Montblanc (la Conca de Barbera)
- el dissabte posterior al dia 17, matança del porc a la Plaça Major. L'endemà vermut i dinar de germanor. El diumenge següent tradicionals Tres Tombs. A la capella del sant, repartiment de la típica coca de Sant Antoni. La bandera de la comissió de...
Festa de Sant Antoni a Sabadell (el Vallès Occidental)
- se celebra el dia 17 de gener. El 1871 una escissió de l'antiga Germandat de Sant Antoni va provocar l'existència de dues entitats paral.leles. Fet que motiva la competència mútua i el millorament de la festa, de la qual ja es té constància des...
Festa de Sant Antoni a les Borges Blanques (les Garrigues)
- en el marc de la Fira de l'Oli, amb els "Tres Tombs de Sant Antoni", que inclouen, a més a més de la benedicció d'animals de companyia, una desfilada de cavalls i diverses carrosses carnavalesques (amb disfresses), així com el Mercat de Sant Antoni...
Tres Tombs de Torrelles de Llobregat (el Baix Llobregat)
- des de 1999, amb exposicions relacionades amb la gastronomia, passada amb carro pels més petits i ofrena floral al sant. El dia de la festa despertada per part dels diables, esmorzar de carreters i Passada de totes les cavalleries participants, amb la benedicció corresponent...
Festa de Sant Antoni Abat a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà)
- organitzada per l'Associació Sant Antoni Abat de Sant Feliu de Guíxols i Galgos 112. S'hi reuneixen una gran quantitat d'animals per fer els Tres Tombs i benedicció a la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels (monestir). Obsequi de record, tortell i moscatell...
Festa de Sant Antoni a Peralada (l'Alt Empordà)
- Sant Antoni és el patró dels animals que conviuen amb l'home i també dels menestrals i traginers. És per això que els Pabordes de Sant Antoni de Peralada organitzen una la festa en el seu honor. El diumenge més proper al 17 de gener....
Festa dels Tonis a Vic (Osona)
- al matí, esmorzar popular i de pagès per a tothom. Tot seguit Passant dels Tonis amb els cavalls i els carros, que fa un recorregut per la ciutat i que inclou la benedicció dels animals a l'Església del Carme i a continuació. El Passant...
Festa dels Tres Tombs a Martorell (el Baix Llobregat)
- el cap de setmana més proper al 17 de gener. Amb ballada de sardanes, la sortida amb les senyeres de l'entitat fins el portal d'Anoia per rebre els pregoners, lectura del pregó i entrega de les banderes. Diumenge esmorzar traginer, obert a tothom, i...
Beneïdes de Muro (el Pla de Mallorca)
- una de les més anomenades de Mallorca per la quantitat de gent que congreguen i la varietat d'animals domèstics i del camp que hi passen. Però també pel seu ja tradicional concurs de carrosses. Sempre es celebren el dia 17, encara que sigui entre...
Beneïdes reivindicatives a Son Macià (Llevant)
- els veïns de Son Macià aprofiten la tradicional festa de les beneïdes per a la protesta. Les carrosses que desfilen estan decorades amb denúncies i reivindicacions.
Tres Tombs a la Selva del Camp (el Baix Camp)
- organitzats per l'Associació Jove Confraria de Sant Antoni Abat i l'Ajuntament. Esmorzar a la Cooperativa, desfilada de carruatges, ball i sorteig d'un porc, tal com és tradició en els Tres Tombs selvatans.
De la mateixa població

