Àpat de la nit de Nadal
Tota festa té la seva vigília o vetlla i en tota vigília és costum fer dejuni. El costum català de dejunar el 24 de desembre a la nit és molt antic i ja està documentat en les cròniques del segle XIII. Per això, a diferència de la resta de l'Estat espanyol, el 24 de desembre a la nit no es celebra la 'Nochebuena' amb un gran sopar familiar. Hom acostuma a menjar alguna cosa abans o després de la cerimònia de fer cagar el tió, de l'ofici litúrgic o les altres celebracions de mitjanit de Nadal (encesa dels focs, missa del gall, Cant de la Sibil·la, etc). Aquest petit àpat de la nit de Nadal s'anomena "col·lació" (menjada lleugera que es fa en lloc de sopar els dies de dejuni) però també es coneix amb els nom de "xocolatada", "sacamuia" o bé "torronada" en funció del contingut dels mateix i de la zona on es realitza. Aquest ressopó o "restolines" (Alt Empordà) és el trencament del dejú de Nadal i és un acte de socialització més d'entre els que es celebren aquesta nit.
Enllaços
El dejuni de Nadal a la Crònica de Muntaner
- Crònica de Muntaner "En una companya eren 20 almogàvers qui la vespra de Nadal anaren-se'n a percaçar bestiar que menjassen lo dia de Nadal; e aportaren 4 moltons, e faeren-los escorxar, e penjaren-los al porxe. És costuma de catalans que la vespra de Nadal...
Dejuni de Nadal el 1267
- Joan Amades transcriu el dinar de Nadal que va oferir Jaume I l'any 1267: 31 moltons, 350 ous, 30 parells de conills, 12 parells de perdius, 36 parells de capons, 5 parells d'oques, 5 quarteres de pa, 228 quartans de vi i 10 sous...
Nit de Matines a Alcanar (el Montsià)
- una curiosa singularitat canareva rau en la Nit de Matines (Nit de Nadal). Mentre que per Nadal se sol reunir la família al voltant de la taula per gaudir del dinar, la Nit de Matines la gent d'Alcanar té per costum ajuntar-se amb els...
Mediateca
Llibres

Costumari nadalenc
Joan Amades i Gelats
Asociación de Bibliòfilos de Barcelona- Indústrias gráficas Barcino
Nadala editada l'any 1949 en una tirada de 150 exemplars pels membres de l'Asociación de...

El petit llibre de la cuina de Nadal
Manel Sousa
Editorial Comanegra
Una selecció de receptes festives, tècniques culinàries, productes i creativitat que ens fa...
Articles

Nadal i renaixement personal
Jordi Bilbeny
Festes.org
Més enllà de si cal fer cagar el tió al carrer o a casa; més enllà de fer uns Pastorets...