La Fogasseta

L'àpat de Dijous Llarder a les Terres de l'Ebre

Diverses poblacions

Dijous Gras

La Fogasseta
La Fogasseta
Fogassetes
Fogassetes
La truita que hi ha dins
La truita que hi ha dins
La Fogasseta és un plat propi de la gastronomia de Dijous Gras en diverses poblacions de les Terres de l'Ebre i especialment d'Aldover i Xerta. Es tracta d'un entrepà tradicional fet amb un pa rodó farcit amb una truita feta de carn i dos dels productes de l'època: les carxofes i els alls tendres.

Dijous Llarder o Dijous Gras és sinònim de botifarra d'ou, de llardons, de carn, de coques, de truites farcides i d'altres suculents menges fetes a base de carn i ous.

En diferents poblacions del centre del país, aquest dia és tradició anar a fer un berenar amb un entrepà de truita farcida d'alls tendres, carxofes i salsitxes. És la Fogasseta, un àpat propi del Carnestoltes de diferents poblacions de les Terres de l'Ebre.

El terme 'fogasseta' prové de 'fogassa', una paraula que designa en general qualsevol tipus de massa de farina pastada de forma rodona, cuita al caliu i farcida amb diferents ingredients.

La fogasseta és un panet individual, més aviat pla, amb forma circular, i amb una decoració feta a base de talls quadrats que duu a la part superior. Es talla per la meitat i es farceix amb una truita feta amb els productes de la temporada: alls tendres i carxofes (o faves tendres o espàrrecs), que es combinen amb llonganissa, salsitxes o llom.

La tradició al Baix Ebre

Quan arriba el Dijous Llarder, els habitants de Xerta i Aldover surten a les afores del poble, a la vora del riu Ebre o fent una excursió fins a algun paratge de l'interior o muntanyós per tal de menjar-se la fogasseta, un panet que els forns i pastisseries de la zona elaboren només un dia l'any: el dia abans del Dijous Llarder.

A Xerta, cada any nombroses famílies del poble es reuneixen de forma espontània al camp de futbol per berenar a base de fogasseta. A Aldover, molta gent va a menjar-se la fogasseta a les Olles.

A la població veïna d'Amposta (el Montsià) hi ha un costum similar: menjar un entrepà de truita amb salsitxes i per postres el ‘menjar blanc', a base de farina d'arròs i llet.

Has detectat algun error? Avisa’ns!

Fogassetes
Fogassetes
La truita que hi ha dins
La truita que hi ha dins

Galeries d'imatges


Contacte

Banner Cançons per fer cagar el tió

Per saber-ne més

Llibres

Articles

Banner Recull de Cançons de Bateig

També et podria interessar

De la mateixa categoria

De la mateixa població

Banner Recull de Cançons de Bressol