Festes de Sant Joan
Se veu, se sent, Sant Joan està present!
Ciutadella (Menorca)
Diumenge abans de Sant Joan i 23 i 24 de juny
(Publicació: 30.06.2004 )
Dia des Be
La celebració comença el Dia des Be, el diumenge abans del 24 de juny. Seguint els protocols, s'ha preparat un be viu, rentat i pentinat cada dia de la setmana anterior i vetllat tota la nit perquè no s'embruti. Quan comença a clarejar, l'adornen amb una corona de flors al front, li pinten les banyes amb purpurina i li dibuixen unes creus sobre l'esquena. Aquest be serà carregat tot el dia a les espatlles de S'Homo des Be, un home descalç, mig nu, amb creus vermelles pintades al cos i un anyell als braços que representa la imatge de Sant Joan Baptista.
Tot just sona la primera campanada del rellotge a la Catedral, comença una processó que passa a fer el convit a les personalitats importants, casa per casa. La comitiva està formada pels caixers, representants de cada un dels estaments de l'antiga organització social de l'illa, es 'Fabioler' , el flabiolaire músic que, amb el tambor i el flabiol, dóna les ordres en el transcurs de la festa i una comitiva de cavallers precedida per s'Homo des Be, que descarrega l'animal a casa visita. Aquesta cercavila és una capta, doncs cada casa fa una donació econòmica per sufragar les despeses de la festa. La capta acaba a casa del Caixer Casat, que ofereix als companys un refresc.
La capta dura tot el dia i mentrestant, a la contramurada es fa una batalla festiva en què la gent juga a tirar-se avellanes buides, que són traginades a sacs.
Dissabte de Sant Joan
La vigília de Sant Joan, a mitja tarda "es Fabioler" va a casa del Caixer Senyor per tal de sol·licitar permís per començar la festa. Un cop donada l'autorització va pels carrers fent sonar el flabiol, per tal de reunir als caixers i als genets. La cercavila es va engroixint i acaba a la plaça del Born on comença el primer 'caragol' (una cavalcada que es fa donant voltes en un mateix indret). El famós "Cargol des Born" es fa al so dels 'Jaleos', nom de la jota de sarsuela que amb el temps ha anat donant el nom a aquesta part de la festa en què els cavalls s'alcen sobre dues potes.
Els protagonistes d'aquesta part de la festa són els corsers i els cavallers, que han d'ésser d'origen pagès. Els cavallers cavalquen, primer els joves i després els més veterans, entre la munió de turistes i vilatans que no volen perdre's un detall de l'arribada dels cavalls. Els cargols continuen més tard, i escenifiquen un ritual de seducció, en què els cavalls s'encaren a les portes de les cases de les noies joves, fins arribar al convent de Santa Clara, on es clou la cavalcada. Mentretant, té lloc una altra vegada la guerra d'avellanes buides.
Al fer-se de nit, les campanes de la catedral donen amb el seu repic, el tret de sortida per encendre els 'festers' o fogueres d'una nit de Sant Joan en què, qui més qui menys, ballarà, s'emborratxarà i s'adormirà quan surti el sol.
Dia de Sant Joan
El dia 24, a les 07:00 hores, el 'Fabioler' surt a demanar l'autorització per a començar i arreplegar els caixers i cavallers per continuar escrupolosament amb els protocols. Primer 'caragol' de Santa Clara, després, al Pla de Baixamar, genets i cavalls entrenen els jocs d'ensortilla i de Córrer Abraçats que hauran de practicar al vespre. Més tard, l'exhibició continua amb les Corregudes a ses Voltes i, una altra vegada, al Cargol de Santa Clara. Després, a la Catedral, es fa la Missa dels Caixers, un dels actes centrals de la festa pels ciutadellencs.
Al capvespre, la comitiva baixa al pla, on, entre els cargols de cavalls i cavallers, se celebren els jocs de 's'Ensortilla', de 'Ses Carotes' i de 'Córrer Abraçats', tots posats en escena pels cavalcadors. Amb el so del tambor i el flabiol, el flabioler avisa al públic assistent del començament de cada prova. L'emoció provocada per l'escenificació d'aquests jocs porta a molts forasters a oblidar la distància mínima de seguretat que s'ha de mantenir amb els cavallers i els organitzadors han de recordar, any rere any, el gran perill que suposa mantenir conductes irresponsables durant les exhibicions.
Acabats els jocs, es fa un nou caragol a Santa Clara i els caixers i cavallers tornen a casa seva on desensellen els cavalls i duen a terme l'últim acte de les festes: un berenar a casa el Caixer Senyor que acaba amb les paraules rituals: "Fins l'any que ve, si déu ho vol".
Text: Manel Carrera
Fotografies: Oficina de Turisme de Ciutadella
Imatges carotes: Arxiu de J. Pons i Lluch (Ciutadella), recollides al Costumari Català de Joan Amades.
Has detectat algun error? Avisa’ns!








Contacte
Ajuntament de Ciutadella
https://www.ajciutadella.org/
Plaça des Born, 15
Ciutadella
971 484 154
bustiaciutada(ELIMINAR)@ajciutadella.org
Per saber-ne més
Llibres

Menorca. Caballos y tradición popular. I
Alfons Buenaventura
Editorial Menorca
Aquest llibre recull la importància que té el cavall en la cultura de l'illa i especialment en...

Ses Festes de Sant Joan, ses festes de Ciutadella
Bep Al·lès Salvà
Institut d'Estudis Baleàrics i Setmanari El Iris
Ses Festes de Sant Joan, Ses Festes de Ciutadella, és l'actualització escrita dels protocols de...

Les festes de Sant Joan de Ciutadella. Sota l'ombra del poder
Amadeu Corbera Jaume
Lleonard Muntaner, Editor
Cada 23 de juny Ciutadella bull d'emoció per donar inici a la seva festa més gran, grandiosa, la...
Articles

Ciutadella sota l'ombra del poder
Amadeu Corbera Jaume
Festes.org
Al pic del migdia, amb un sol que fa esclatar les pedres, el flabioler travessa així com pot la...
També et podria interessar
De la mateixa categoria

Festes de Sant Joan a Ciutadella (Menorca)
- portal dedicat a les festes de Ciutadella. Inclou galeria amb més de 200 fotografies, col·laboracions de personatges com Pau Faner, Lopez Casasnovas, Florit Nin i Florenci Sastre, fòrum, enquestes, postals, agenda de festa, multimèdia i els esperats Logos i Melodies de Sant Joan...
S'homo d'es julivert a Ciutadella (Menorca)
- va començar com qui no vol la cosa, es bergants anaven a veure ballar es sol després d'un vespre de juerga i gins amb llimonada, es replegaven davant es Molí i feien aladrogues. Normalment, a aquella hora, començaven a baixar cap a poble es...
De la mateixa població

