(Publicació: 12.06.2006 )
Inici de la Festa
El primer dia de Festa Major, divendres a la tarda, tenen lloc el conjunt d'actes que anuncien que comença la festa més important de tot l'any a la ciutat. En primer lloc s'escenifica la Baixada del Drac de Terrassa que, amb la seva arribada a la vila des de la seva cova de la muntanya de Sant Llorenç del Munt on és la resta de l'any, porta simbòlicament la festa a la ciutat. També es fa el Repic de Campanes de les esglésies de la ciutat que comuniquen, així, l'inici de les festes a tots els ciutadans. Aleshores, des del balcó de l'Ajuntament es fa la lectura del pregó, i el Raval de Montserrat és l'escenari del primer ball dels Gegants Vells i els Gegants Nous i d'altres balls populars, com el ball de bastons.
Elecció del capgròs de l'any
Tot seguit es fa el ball dels Capgrossos de l'Any de les anteriors edicions de la Festa Major i la proclama del Capgròs de l'Any en curs, un personatge que, elegit per votació popular entre un seguit de candidats o 'capdidats', és immortalitat mitjançant un capgròs de cartró pedra. D'aquesta manera es reconeix la tasca d'una persona que ha contribuït a la vida social i cultural de Terrassa. Acabada la cerimònia de presentació del personatge popular de l'any en curs es fa el ball de l'Estapera, una dansa pròpia de la ciutat que compta amb la participació dels assistents.
El Raval Infernal
Un dels actes de foc més ritualitzats de la Festa Major és el Raval Infernal que comença a quarts d'onze de la nit de divendres. El Raval de Montserrat, davant l'Ajuntament, s'enfosqueix i mitjançant un avís acústic -anomenat Toc del Raval- comencen les rondes i les voltes de les colles de diables i les bèsties de foc de la ciutat que hi participen. Els grups evolucionen de forma circular en sentit contrari a les agulles del rellotge. La intensitat del foc va augmentant progressivament fins que els tabalers se situen al mig del Raval, formant una rotllana i fan esclatar el "flipot" o tro final.
Dissabte de Festa Major
Dissabte a la tarda té lloc la Cercavila, un recorregut pels carrers del centre històric de la ciutat, amb sortida i arribada al Raval de Montserrat, que realitzen els grups de cultura tradicional catalana propis de la Festa Major de Terrassa: el Drac de Terrassa, els Gegants i els Nans, els Bastoners, els esbarts dansaires, les colles castelleres i el conjunt de grups de foc. A la nit, es fa esclatar una traca de més de cent metres per anunciar que comencen els balls de revetlla, de vigília, de la Festa Major.
Diumenge de Festa Major
El diumenge és el dia central de la Festa Major i tenen lloc els actes amb més història i tradició de tota la festa. Cap a les deu del matí el seguici d'autoritats surt de l'Ajuntament i desfila fins a la basílica del Sant Esperit, on se celebra l'ofici solemne, una missa polifònica cantada que inclou els goigs als tres sants patrons.
El seguici es compon de dos macers (dos guàrdies municipals amb vestuari de gala), el penó de la ciutat (portat pel representant de l'entitat que ha rebut l'encàrrec de dur-lo), dos auxiliars del portador del penó, dos agutzils, l'alcalde (amb la vara i la medalla símbols del poder municipal), i finalment la resta de la corporació portant els tradicionals ventalls ordenats per càrrecs en filera de dues persones. Quan el seguici arriba a la basílica surten a rebre'l les autoritats eclesiàstiques. Els actes que tenen lloc a la sortida de l'ofici solemne constitueixen la principal manifestació de la cultura tradicional de la ciutat de Terrassa, un element clau del patrimoni etnogràfic i cultural de la ciutat.
Quan el seguici d'autoritats surt de l'atri de la basílica del Sant Esperit s'encén una sorollosa tronada i les colles castelleres fan sengles pilars de salutació. Tot seguit s'interpreta la música del Ball de Plaça, mitjançant el qual les autoritats conviden a tots els ciutadans a participar de la festa. Els Nans de Terrassa ballen el Ball de Nans i, a continuació, el Ball de la Cercavila, conegut com el de la Tereseta, en el qual participen les autoritats. Els Bastoners, amb el vestuari antic, interpreten tres dels balls propis de la ciutat: Ball de les Anelles, Ball de les Corrandes i Ball de la Manflina. A continuació s'interpreta el Ball del Drac i el Ball dels quatre Gegants de Terrassa. Acabat aquest, es forma al centre de la plaça el seguici d'entremesos i autoritats per anar cap al Raval de Montserrat, segons aquest ordre: Drac, Gegants, formació de música tradicional, bastoners, esbart, Nans, seguici d'autoritats, segons l'ordre abans esmentat, i les colles castelleres, segons ordre d'antiguitat. En arribar davant l'Ajuntament, cada grup fa l'actuació de comiat i deixa la plaça lliure. L'acte finalitza amb l'entrada de les colles castelleres locals (Castellers de Terrassa i Minyons de Terrassa) a plaça, que fan el pilar caminant de salutació i comencen l'exhibició castellera, que consta de tres rondes i que es clou amb la Marxa de Vermut a càrrec dels grallers.
Dilluns petit
El dilluns, dia de festa local a la ciutat és el dia de la Festa Major infantil. S'hi celebren totes les activitats destinades als infants i també alguns dels actes tradicionals i populars en versió menuda. També és el dia que surt el Ball de Serrallonga de Terrassa, que amb els seus versots recorda els temes més candents de l'actualitat local.
La Festa Major de Terrassa acaba dimecres amb un espectacular castell de focs, precedit per tres tons d'avís. Es celebra dimecres a la nit en un lloc força cèntric i compta amb una gran assistència de públic.
Text: Redacció festes.org
Fotografies: Cedides per l'Ajuntament de Terrassa, Ramon Saumell i Rafel Casanovas
Has detectat algun error? Avisa’ns!








Contacte
Ajuntament de Terrassa. Servei de Cultura
https://festamajorterrassa.cat/
Font Vella, 28
08221 Terrassa
937 832 711
cultura(ELIMINAR)@terrassa.cat
Enllaços relacionats
Minyons de Terrassa (el Vallès Occidental)
- colla que và fer la seva presentació pública el dia 14 de juliol del 1979. Malgrat que a Terrassa no hi havia una tradició castellera la colla va experimentar un important i ràpid progrés tècnic que l'ha portat a ocupar una posició capdavantera entre...
Bastoners de Terrassa (el Vallès Occidental)
- web d'aquesta colla hereva dels primers balls de bastons a la ciutat, documentats l'any 1840 i relacionades amb les festes del Corpus i els diferents gremis de la ciutat. La colla actual sortí a ballar al carrer per primer cop el dia de St.Jordi...
Drac de Terrassa (el Vallès Occidental)
- drac pertanyent a la llegenda de Sant Llorenç del Munt i que ja sortia en les primeres processons de la ciutat. Amb informació de el seu grup i la resta de figures festives que hi prenen part, sortides, activitats, història, enllaços...
Per saber-ne més
Llibres

La Tronada, festa a Reus
Salvador Palomar i Abadia
Migdia Serveis Culturals
Una manifestació festiva esdevé emblemàtica per a una població per raó de la seva singularitat...

Etnografia de Reus i la seva comarca. El Camp, la Conca de Barberà, el Priorat.
Ramon Violant i Simorra
Editorial Alta Fulla
El territori i els seus habitants. Els poblats, la casa, els seus annexos i aixoplucs, i el vestit....

Tradicions santcugatenques
Rogeli Pedró i Fontanet
Edicions Cossetània
Aquest llibre vol apropar-vos al món de la festa tradicional santcugatenca, nodrida de...

Protocol de les Festes Majors de Reus
Diversos autors
Ajuntament de Reus. Regidoria de Cultura
Aquest llibre és el protocol pels que es regeixen els principals actes i rituals de les dues...

Terrassa, la festa al carrer. Passat i present
Joaquim Verdaguer i Caballé
Fundació Torre del Palau
L'autor fa un recorregut per les principals festes que han marcat la vida i el tarannà dels...

Sant Pere, Festa Major de Reus
Diversos autors
Ajuntament de Reus
Llibre de gran format i considerable volum -sis-centes pàgines i un miler i mig de fotografies-...
Articles

La Tronada a Reus
Salvador Palomar i Abadia
Revista Caramella I
La tronada és una manifestació pirotècnica de la ciutat de Reus, que ha esdevingut un dels actes...
Audio / CD

Festa Major de Reus
Diversos autors
Audiovisuals de Sarrià
Aquest disc va ser editat l'any 1998. Les persones que hi van col.laborar, ho van fer...

Músiques dels Gegants de Reus
Xalocs. Grallers de Reus
Xalocs
Publicat en motiu del 5è aniversari d'aquest grup de grallers, aquest CD és un treball que recull...
També et podria interessar
De la mateixa categoria


Festa Major
Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)
Cap de setmana proper a Sant Pere i 29 de juny

Festa major de Sant Pere a Rubí (el Vallès Occidental)
- amb el pregó de les festes, espectacle piromusical, actuació de l'Esbart Dansaire de Rubí, falconeria, sopars al castell, espectacle de màgia, vermut musical, nit golfa, ball, animació infantil, Trobada de gegants i capgrossos, sardanes, ball de gitanes i altres activitats.
Festes majors de Sant Pere a Esporles (Serra de Tramuntana)
- Sant Pere és el Patró d'Esporles i la seva festa és dia 29 de juny. Les festes patronals d'Esporles estan plenes d'activitats, tant esportives com culturals i artístiques. Concerts, cine a la fresca i la nit de foc. També hi ha diverses competicions esportives,...
Festa major a Sant Pere de Vilamajor (el Vallès Oriental)
- el dia 29 de juny i els següents es celebra la festa major del poble, coincidint amb el dia de Sant Pere. La colla gegantera convida a gegants i grallers de tota Catalunya per omplir carrers i places.
Festa major de Sant Pere a Albanyà (l'Alt Empordà)
- es fa el cap de setmana anterior a Sant Pere, amb esmorzars populars, concerts joves amb grups de la comarca, campionat de botifarra, jocs infantils, ball, plantada de gegants, ofici solemne i sardanes. En un cap de setmana ple d'alegria, Albanyà ofereix un repertori...
Festa major de Camp d'en Grassot, Barcelona (el Barcelonès)
- festa major en aquest barri de Barcelona que es troba dins del districte de Gràcia. S'hi celebra la revetlla de Sant Pere i inclou una actuació castellera.
Festa major de Sant Pere a Gavà (el Baix Llobregat)
- amb concerts de música gratuïts a la Plaça Francesc Macià i Balls Populars al Parc. Hi participen també les cases regionals espanyoles. En el marc de la Festa Major de Sant Pere surt una bèstia de foc anomenada Murtrassa amb forma d'anguila. El seu...
Festa major a Perafita (el Lluçanès)
- festa major en honor a Sant Pere, que se celebra des del dia de la revetlla fins el cap de setmana posterior, amb activitats esportives, balls populars, espectacles infantils, etc. El dia de la revetlla, pa torrat, arengades, i coca i cava per tothom,...
Festa major de Montmeló (el Vallès Oriental)
- dedicada a Sant Pere, el model de festa major es basa en la competició amigable entre dues colles: els Melons i els Creuats. La vigília, 28 de juny, pregó institucional. L'endemà pregó de la Colla de Diables de Montmeló i Correfoc. Durant tots els...
Festa major de Sant Pere a Abrera (el Baix Llobregat)
- se celebra els dies 29 i 30 de juny, i 1 i 2 de juliol. Com cada any, per Sant Pere, 29 de juny, Abrera celebra la seva Festa Major. Sense cap mena de dubte, es tracta d'un dels esdeveniments més importants d'aquest...
Festa major de Sant Pere a Alp (Cerdanya)
- la vigília, ballada de sardanes i traca d'inici de festes. El dia 29 al matí missa solemne, cercavila amb els gegants i grallers d'Alp i ballada de sardanes. Al vespre, gran ball amb música d'orquestra. I també, jocs de cucanya, competicions esportives, activitats infantils,...
Festa major d'Abella (el Ripollès)
- pels volts del segon dissabte de juny i fins a sant Pere, patró del poble. Sardanes i ball.
Festa major de Lladrós (el Pallars Sobirà)
- se celebra pels volts del 29 de juny, diada de Sant Pere. Lladrós té l'església parroquial de Sant Pere i, a ran de la Noguera de Cardós, el pont romànic amb la capella romànica de la Mare de Déu del Pont i restes de...
Festa major de Sant Pere a L'Hospitalet de l'Infant (el Baix Camp)
- del 28 de juny a l'1 de juliol. Festa major d'aquest municipi, que inclou actes com el sopar a la fresca, la revetlla de Sant Pere, la processó amb la banda de música municipal, la trobada de bestiari i la cercavila de foc... Des...
Festes de Sant Pere a Búger (el Raiguer)
- festes dedicades al patró d'aquest poble. El dia principal és el 29 de juny, però els visitants i locals també poden gaudir, durant uns dies, de competicions esportives, exposicions, revetlles, jocs infantils, xeremies, entre moltes altres activitats pensades per entretenir a nens, joves i...
De la mateixa població


