Aplec del Canigó
L'inici del ritus de foc santjoanenc
Diverses poblacions
Cap de setmana anterior a Sant Joan
Redacció festes.org (Publicació: 15.06.2004 | Actualització: 09.10.2024)
Diversos autors
L'origen de la Flama del Canigó
La Flama del Canigó és el foc amb el que s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. La flama és tot l'any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà. Cada any el 22 de juny el foc surt del Castellet per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà repartir-lo per totes les terres catalanes.
La idea va néixer a la Catalunya Nord, l'any 1955, de la mà de Francesc Pujades, un vilatà d'Artés de Tec (el Vallespir) que inspirat pel poema de Verdaguer 'Canigó' va tenir la iniciativa d'encendre el primer foc des del cim del Canigó (2.784 metres). El costum encendre les fogueres de Sant Joan amb la flama del foc que s'encenia al Canigó es va popularitzar molt a la Catalunya Nord, gràcies a Tradicions i Costums i el Cercle de Joves de Perpinyà, dues entitats que promocionaren la celebració. L'any 1966 la iniciativa va travessar, clandestinament, la frontera entre l'estat francès i l'espanyol i va començar a estendre's pel Principat. Des d'aleshores s'ha anat estenent a tots els territoris del país fins al punt que avui sób poques les ciutats i barris que no encenen la seva foguera amb la Flama del Canigó.
Un ritus d'unió comunitària
Perquè aquest ritus sigui possible, el cap de setmana abans de Sant Joan centenars de persones vingudes d'arreu del país es troben al Refugi de Cortalets, al peu del Canigó. Arriben dissabte a la nit i acampen amb tendes pels volts del refugi. L'endemà diumenge al matí acompliran el primer ritual de la Flama de Sant Joan: pujar al cim del Canigó i deixar-hi els petits feixos de llenya que cadascú ha portat de la seva ciutat, vila, poble, barri o hort. Les teies, branques, torxes o branques estan lligats amb una cinta que porta el nom del poble d'on provenen i alguns duen dibuixos fets per nens i escrits dedicats a la festa. Tots els feixos de llenya es deixen apilats sobre la creu que hi ha al cim d'aquesta muntanya fins el dia 22 de juny.
Aquell dia tres joves excursionistes de l'entitat organitzadora de la jornada, el Cercle de Joves de Perpinyà, agafen el foc que hi ha encès al Castellet de Perpinyà, el posen dins una urna que conté una flama i pugen fins al cim del Canigó acompanyats per diverses persones, on passaran tota la nit vetllant perquè la flama no s'apagui. A mitjanit, les dotze hores i un minut del dia 23 els primers grups surten de dalt el cim i comencen a baixar per distribuir la Flama. Durant tot el matí del dia 23 de juny centenars de persones vingudes de diferents llocs pugen al Canigó per agafar el foc que portaran als seus respectius pobles i amb el qual s'encendrà la foguera.
La Flama es reparteix pels pobles mitjançant una llarga cadena de relleus, que van distribuint el foc amb tots els mitjans possible -a peu, amb bicicleta, amb cotxe i fins i tot a cavall- i és rebuda a cada vila per les autoritats locals. Es calcula que amb la Flama del Canigó s'encenen unes 30.000 fogueres.
Has detectat algun error? Avisa’ns!






Contacte
Flama del Canigó - Omnium Cultural
https://www.omnium.cat/ca/projectes/flama-canigo/
Diputació, 276, pral.
08009 Barcelona
93 319 80 50
info(ELIMINAR)@omnium.cat
Per saber-ne més
Llibres

Mitos sobre el origen del fuego
James George Frazer
Editorial Alta Fulla
Postulant l'estudi dels mites com instrument idoni per vislumbrar el pensament de l'home primitiu,...
Articles

Les "foguerades patriòtiques", la invenció d'un nou ritual identitari (1906-1907)
Jordi Castellví i Girbau
Revista «Caramella» XIII, pp. 68-75
Aviat s'esdevindrà un aniversari. L'any que ve farà cent anys de les primeres fogueres de la nit...
També et podria interessar
De la mateixa categoria
Del Canigó a Internet
- distribueix aquesta flama virtual a través d'SMS i d'aquesta plana web creada per Vilaweb.
Flama del Canigó a Omnium.cat
- recull de textos i missatges al voltant d'aquest ritual de foc.
La Flama del Canigó a Igualada (l'Anoia)
- web de la Flama del Canigó feta des d'Igualada, amb abundants fotografies i accés a textos. D'ençà del 1985, excursionistes igualadins recullen la Flama a dalt la Pica del Canigó al punt de la mitjanit del dia 22 de juny.
La Flama del Canigó a Tradicat
- Tradicat és una associació cultural sense ànim de lucre que s'ocupa d'organitzar la distribució de la Flama del Canigó als pobles i ciutats de les comarques d'Osona, el Ripollès, el Cabrerès i el Moainès cada 23 de juny.
Comissió Internacional del Foc de Sant Joan - Flamme du Canigó
- amb textos i fotografies del Congrés dels Focs de Sant Joan que cada any s'organitza en una vila diferent, la Trobada del Canigó, la Vetllada al pic i la Festa Major. Des de la Catalunya Nord.
Arribada de la Flama del Canigó a Lleida (el Segrià)
- arribada de la flama desde el Canigó a Lleida, recepció a la Paeria i entrega del foc a tota la ciutat desde el Barri de Balafía. Actes organitzats per La Plataforma Flama del Canigó.
De la mateixa població

La màscara és un element present en tot tipus de celebracions festives que permet la transformació de la identitat del portador. Malgrat que l'ús de màscares no és exclusiu de les festes de Carnaval, aquest element és un dels pilars fonamentals de qualsevol celebració carnavalesca.

Les festes dedicades a Sant Antoni Abat, tal i com se celebren a la comarca dels Ports de Morella (País Valencià), al Matarranya (Franja de Ponent) i a l'Illa de Mallorca, es caracteritzen per l'aparició de diferents tipus de dimonis, que aquell dia es passegen pels carrers ballant i cometent tot tipus d'entremaliadures.
