(Publicació: 23.09.2004 )
Cada any, una vegada finalitzada la temporada d'estiu, quasi la meitat dels cantaires d'havaneres catalans es donen cita a Manresa (el Bages). La cita serveix per trobar-se, comentar la temporada que acaba i per oferir un darrer concert col·lectiu als milers de persones que hi acudeixen.
La Trobada de Cantaires d'Havaneres de Manresa es celebra cada any el tercer cap de setmana de setembre al Parc de l'Agulla, un gran espai verd de la ciutat que compta amb un llac artificial.
La Trobada de Cantaires d'Havaneres de Catalunya va néixer a Manresa de la mà de l'Agrupació Cultural del Bages, una entitat que agrupa diferents manifestacions festives populars i tradicionals de la ciutat. La trobada, que curiosament es realitza en una vila que no compta amb cap tradició en aquest gènere vocal, és la única d'aquestes característiques en el sector i ha estat un dels factors que han popularitzat l'havanera a la Catalunya central. Gràcies al festival, per exemple, va néixer el grup d'havaneres 'Cor de Catalunya', també vinculat a l'Agrupació Cultural del Bages.
Els dies de la Trobada serveixen perquè grups vinguts d'arreu de Catalunya i el Rosselló es trobin i comparteixin les experiències que els han succeït durant l'estiu que acaba. Aquesta trobada és una espècie de festa de cloenda de la temporada havanerística, tot i que en l'actualitat els grups allarguen la temporada tant com poden.
Durant la Trobada, cada grup canta entre una i dues cançons del seu repertori i, amb els seus acompanyants, participen també en un sopar popular no obert al públic i durant el qual parlen de la temporada que acaba i dels projectes de futur. En les diferents edicions han participat alguns dels grups d'havaneres més destacats del país, com els grups Aires del Vallès, Les Algues, Els Amics de l'Havanera, Blau Mediterrà, La Bona Pesca, Borinquen, Botifarra Catalana, Bufa la Marinada, Cor de Catalunya, Desplega Veles, L'Espingai, La Glòria, Havana Xica, La Mar Salada, Mar Endins, Marejol, Mariners de Terra Endins, Mar i Vent, Mestre d'Aixa, Duet Monterrey, Morralla, Nostra Terra, Olla Barrejada, Penjats de l'Ham, Els Pescadors de Garbí, Els Pirates, Port Vell, Puig Bernat, Rems, Roca Grossa, Tardor, Tela Marinera, Trams, Vallparadís, Vent Fort, Xaloc, Xarxa i Xató, entre d'altres.
La festa és oberta al public assistent i es calcula que cada any hi acudeixen unes 15.000 persones, amants de l'ahavener, però sobretot amics, familiars i coneguts dels que estan vinculats, directa o indirectament amb els grups d'havaneres. Els assistents poden degustar el ron cremat que es serveix amb tot un cerimonial que la ocasió mereix: a les 9, i des de l'altre extrem del llac, una barca arriba carregada amb una gran cassola plena de ron que es serveix a tothom.
Text: Redacció festes.org
Has detectat algun error? Avisa’ns!

Contacte
Agrupació Cultural del Bages
http://www.agrupaciocultural.cat
C de Talamanca 15, B
08240 Manresa
93 872 49 26
info(ELIMINAR)@agrupaciocultural.cat
També et podria interessar
De la mateixa categoria
Cantada d'havaneres a Tamariu (el Baix Empordà)
- se celebra des del 1996 i té dos trets distintius: es fa un dia al vespre al mes de setembre, essent la darrera que es programa durant la temporada estiuenca als tres nuclis costaners de Palafrugell, i hi participen exclusivament grups locals. Els músics...
De la mateixa població

Durant tres caps de setmana a finals de febrer, Manresa recorda el misteriós fet que, segons la tradició, va culminar amb la construcció de la Sèquia, un canal que va salvar la població dels efectes devastadors de la sequera a mitjan segle XIV i que, després de sis segles, encara està en funcionament i ha esdevingut un símbol d'identitat de la ciutat.

