#vi
Articles

La localitat de Binissalem, una de les zones de producció de vi més importants a l'illa de Mallorca, celebra a finals de setembre una de les festes de la verema amb més tradició de les que es fan a les terres de parla catalana. Gairebé una setmana de gresca, menjars populars, concursos i desfilades vinculades al món del raïm i la vinya.

Coincidint amb l'inici de l'època de la verema, Poboleda celebra una festa al voltant de la seva cultura vitivinícola. La festa està destinada a donar a conèixer les tècniques tradicionals que s'utilitzaven antigament en la collita del raïm i en l'elaboració del vi i inclou el tast i la venda dels internacionalment apreciats vins del Priorat.

Alella acull durant un cap de setmana la tradicional Festa de la Verema, tres dies de celebracions dedicades als productes de la vinya i a l'extensa cultura popular relacionada amb el conreu del raïm que surt d'uns ceps que estan plantats amb vistes al mar.

Veremadors i veremadores, professionals del sector i visitants provinents d'arreu s'ajunten cada any en diferents poblacions catalanes per celebrar la fi de les tasques de recol·lecció del raïm, començar a assaborir els primers vins i compartir el coneixement lligat a la vinicultura.

Inicialment concebuda com un punt de trobada entre productors i compradors, la Fira del Vi de Falset, que es celebra cada any el primer cap de setmana de maig, s'ha consolidat com el millor aparador per poder conèixer tots els matisos i enamorar-se dels vins que s'elaboren a la comarca del Priorat.

La Festa del Vi i la Clotxa és una celebració encaminada a promocionar el vi local, la Denominació d'Origen Terra Alta, mitjançant una sèrie d'activitats que tenen com a epicentre a la "clotxa", l'àpat que els veremadors feien antigament una vegada acabada la feina.

A molts pobles i ciutats de l'illa de Mallorca, la nit del 20 al 21 d'octubre se celebra amb bunyols, música i vi. Són els ingredients imprescindibles de la Revetla de les Verges, un ancestral ritus de galanteig que perviu entre els joves, convenientment adaptat als temps.

Són nombroses les localitats catalanes on, durant el període de màxima activitat festiva, ja sigui per la festa major com en el marc d'altres celebracions populars, com les festes de la verema, substitueixen la font d'aigua del poble per una font de vi, cava o d'algun altre tipus de beguda alcohòlica.

La festa està estructurada al voltant de la verema, el transport del raïm i l'elaboració del most segons els mètodes tradicionals. L'acte més emblemàtic de la festa és la piada, nom amb què es coneix al Pla d'Urgell, la Segarra i el Priorat, l'acció de trepitjar els raïms amb els peus per fer-ne el vi.

Festa del Most
La Ràpita, Santa Margarida i els Monjos (l'Alt Penedès)
Segon i tercer cap de setmana de novembre
El programa de la Festa del Most de La Ràpita és un dels més complerts d'entre totes les festes de la verema que es fan al Principat. Durant dos caps de setmana es succeeixen una gran varietat d'actes que giren al voltant de la Mostra de Vins i Caves, una de les més representatives del sector vitivinícola penedesenc.

La Festa del Most de La Granada és un conjunt d'activitats festives inicialment destinades a celebrar els bons resultats de la collita de raïm. Es desenvolupen en dos caps de setmana i inclouen tots tipus d'activitats culturals, d'entre les que destaca la tradicional pujada del Ruc al campanar.

Hereva dels antics Balls del Most, la Festa del Most de Font-Rubí és alhora un homenatge al sistema d'elaboració tradicional del vi i un aparador d'alguns dels productes amb Denominació d'Origen Penedès que surten dels nombrosíssims cellers que hi ha al municipi.

Castellví de la Marca dóna gràcies, des de 1958, a Santa Maria de la Múnia per la collita de raïm que acaben de realitzar. Les pubilles del poble ofereixen a la imatge de la marededéu local el primer suc extret del raïm, mentre tot el poble celebra una participada cercavila.

La Setmana del Cava és un vastíssim conjunt d'activitats al voltant d'aquesta beguda escumosa d'entre les que destaca la coronació de la Reina del Cava i l'elecció dels nous Confrares uns títols honorífics que s'atorguen a personatges famosos a qui es fa jurar, en acte solemne, eterna fidelitat al cava català.