La tradició terrissera de Breda (s. XV - s. XX). Terreres, obradors, forns, elaboració i vocabulari

La tradició terrissera de Breda (s. XV - s. XX). Terreres, obradors, forns, elaboració i vocabulari
Breda va ser un del centres productors d'estris de terrissa per a la cuina més importants del país. Olles, ansats, tupins, cassoles i sops per a cuinar es fabricaven en aquesta localitat i després s'enviaven arreu de Catalunya i més enllà. Aquest llibre escrit conjuntament per l'historiador Jordi Goñi i la geòloga Anna Anglisano, és el primer treball monogràfic que aborda d'una forma completa la tradició terrissera de Breda, des dels seus inicis al principis del segle XV fins a l'època de major esplendor al segle XIX, així com els canvis succeïts en el segle XX. Després d'un capítol introductori sobre la terrissa a Catalunya i a la comarca de la Selva, es descriuen les característiques ambientals i geològiques que van portar a Breda a ser un poble terrisser, especialment les seves terreres, avui abandonades. A continuació el llibre aprofundeix en la història de la tradició terrissera: els seus orígens entre 1357-1408 (quan ja hi ha constància d'una capella dedicada a Sant Hipòlit, patró dels terrissers), l'època durada del segle XVIII, amb la Confraria dels Ollers i Gremi de Terrissers, que van arribar a exportar a Amèrica, el moment àlgid al segle XIX i tots els canvis produïts al segle XX. El tercer capítol descriu el procés tradicional de la producció terrissera a Breda (amb abundants fotografies) i conté un apartat dedicat al paper de les dones. En els Annexos hi ha un interessant vocabulari tradicional dels terrissers de Breda i un apartat dedicat als obradors i els forns terrissers existents a Breda els anys 50-60 del segle XX. Una obra de referència sobre la terrissa bredenca, una tradició ancestral i una indústria encara vigent, que ocupa un lloc destacat i singular en l'àmbit de la ceràmica al nostre país. Treball guanyador de la XI Beca de Recerca La Selva 2017, atorgada pel Consell Comarcal de la Selva i el Centre d'Estudis Selvatans. Pròleg del director del Museu Etnològic del Montseny La Gabella, d'Arbúcies, Jordi Tura.


Preu: 25 €

De la mateixa temàtica

Llibres

Banner Recull de Cançons de Sant Antoni