Les matances tradicionals a Mallorca

Les matances tradicionals a Mallorca
En aquest treball realitzat per Jaume Andreu Galmés i Mateu Gual Frau pretén redactar una espècie de manual d'instruccions, un document que permeti a una persona que no ha vist mai unes matances, idò fer-ne unes. Un document completament pràctic on es descriuen i detallen tots els procediments que tenen lloc a unes matances tradicionals, des de com s'ha d'anar a cercar el porc a la soll, fins a com es fermen les sobrassades. El que es descriu són unes matances tradicionals mallorquines, especialment del pla i llevant. No obstant això, som conscients que hi ha altres opcions i variants que no quedin recollides en aquest llibre. De fet, fins i tot dins un mateix poble hem observat variacions. El que hem fet ha estat bàsicament recollir els aspectes més habituals i comuns. Comença amb una descripció detallada i minuciosa de l'ofici de matador (anar a cercar el porc a la soll, sacrificar-lo i desfer-lo). També es fa un inventari complet de tot el material necessari i de la preparació prèvia al dia de les matances. Es classifiquen les distintes parts del porc segons el seu ús posterior. S'explica pas a pas l'elaboració dels principals embotits (sobrassada, camaiot i botifarró); així mateix se'n dóna la recepta d'altres com el fuet, xoriç, paté, etc. Es tracta l'obtenció, conservació i posterior ús del saïm i els ossos, i es fa un llistat de les poques parts del porc que no s'aprofiten (rebuig). Finalment s'acaba amb una referència al berenar i al sopar típics de matances, així com a la festa que l'acompanya. Tot descrit amb detall suficient perquè qualsevol persona no entesa ho pugui dur a terme. També s'ha de dir que hem intentat al màxim utilitzar la terminologia popular i tradicional amb cada un dels aspectes que es descriuen. Per facilitar la comprensió terminològica, el llibre incorpora un glossari al final.


De la mateixa temàtica

Llibres

Banner Recull de Cançons de Bateig