Breu història de Festes.org
Els inicis (1999-2003)
La idea de crear un espai telemàtic que proporcionés informació sobre festes populars va néixer l’any 1999, un moment en què, amb la perspectiva del canvi de mil·lenni i la irrupció de la Xarxa Internet, hi va haver l'eclosió de molts projectes que volien posar l'encara incipient revolució tecnològica al servei de les persones, el coneixement i la cultura.
La idea original va gestar-se el març de 1999 al voltant d'un col·lectiu multidisciplinari de persones amb vincles a la cultura popular i tradicional i que professionalment estaven treballant en la creació de webs. La versió 1.0 de Festes.org va veure la llum l’agost de 1999 i estava basada en l'estructura i funcionament d'un clàssic directori d'enllaços externs (un tipus de web aleshores molt popular). La bona acceptació del web (aleshores no hi havia cap espai que proporcionés informació sobre festes i cultura popular, a excepció d’Etnocat.org) va fer que, a l'octubre del 1999, es realitzés la versió 2.0 de Festes.org. La principal novetat fou que ja s’hi incorporaven alguns elements de disseny gràfic així com una imatge corporativa i un logotips propis. A nivell de continguts, seguia essent un directori de festes agrupades per estació de l'any i també incorporava enllaços als diferents elements de les festes (diables, castells, entremesos, etc). En aquella versió ja es permetia la participació activa dels usuaris, recollint totes les seves aportacions alhora que es construí una primera agenda, en la que es recomanaven determinats webs festius basats en criteris d'actualitat.
Pàgina principal de la versió 2.0 de Festes.org
La versió 3.0 de Festes.org, va néixer el febrer de l'any 2000 i va estar vigent a la Xarxa fins a l'octubre del 2003. La principal novetat d'aquesta tercera versió fou una conceptualització nova, basada en tres seccions (Directori, Actualitat i En teoria), un disseny renovat basat en les il·lustracions de l'Auca de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, del dibuixant i xilògraf Enric-C Ricart.
Segona etapa (2004-2024)
La versió 4.0 de Festes.org va néixer en motiu del nostre cinquè aniversari, l'any 2004 i incorporava quatre novetats importants. La més vistosa és que renovàvem la imatge corporativa de dalt a baix, amb logotip i disseny gràfic nous. La segona, i més important, és que deixavem d'oferir només enllaços externs per incloure també continguts propis. La tercera, és que basavem la pàgina principal en criteris temporals (només surt en portada el que està estrictament relacionat amb el període festiu en curs). I finalment, una cosa que feia anys que desitjàvem: deixem de fer les pàgines manualment, guardem els continguts en una base de dades i fem servir programari lliure.
La nova web agrupava els continguts en diferents seccions:
- Notícies, un sistema de publicació oberta on s'hi podien enviar notícies d'actualitat relacionades amb el món de la festa;
- Calendari, que oferia un extensíssim llistat de festes agrupades per estació de l'any i per cicles;
- Ecosistema, un directori d'enllaços a les diferents organitzacions i persones que configuren l'ecosistema festiu i el conjunt de la cultura popular;
- Mediateca, un centre de recursos físics (Llibres, CD, Articles, Vídeos, DVD, etc) amb possibilitat de ser comprats;
- Altres cultures, un espai que recollia festes, costums i tradicions d'altres països;
- Propostes que era altaveu de les propostes que es fan des de l'associació i d'altres que considerem interessants;
- Participar explica la manera com podies involucrar-te en aquella aventura;
- Festes.org explicava qui som, que fem i d'on venim.
Des de la seva posada en marxa l'any 2004, la tasca principal fou la introducció de nous continguts (articles sobre festes, articles d'opinió, llibres i discs relacionats amb les festes) així com el manteniment de l'espai telemàtic (gestió de les notícies rebudes i aportades pels usuaris, relació amb els usuaris que ens enviaven informació, gestió de la bústia de correu, etc). Aquesta tasca era duta a terme a diari per l'equip de persones que s'ocupava de que aquest web estigués permanentment actualitzat i actiu.
Nova etapa (2024)
La versió 5.0 de Festes.org, la que està activa actualment, va néixer en motiu del nostre 25è aniversari (1999-2024). El nou projecte va sorgir de la necessitat de renovar de dalt a baix l'espai telemàtic, que havia quedat tècnicament obsolet. A grans trets, el que hem fet ha estat renovar la imatge corporativa de dalt a baix, amb un logotip i un disseny gràfic nous; convertir el web en responsiu perquè es pugui veure en tots els dispositius (ordinador, tauleta i telèfon mòbil); millorar la presentació dels continguts per tal de fer-los més atractius visualment, amb una tipografia més gran i potenciant-ne l'aspecte fotogràfic; georeferenciar la informació; potenciar les eines de cerca perquè la presentació dels resultats sigui més acurada (amb la incorporació d’etiquetes temàtiques i millores en el cercador) i, finalment, i aquesta és potser la principal novetat, volem ampliar l'àmbit de continguts al conjunt de la nostra cultura tradicional (llegendes, mediciona popular, cançoner, cuina, etnobotànica, bandolerisme, jocs i joguines, oficis artesans, paremiologia...).
La nova web agrupa els continguts en cinc seccions:
- Calendari, que ofereix informació de les festes agrupades per estació de l'any i per cicles;
- Ecosistema, amb informació de les diferents organitzacions i persones que configuren l'ecosistema festiu;
- Cultura popular, un directori on hi haurà tots els continguts de cultura tradicional (no de festes);
- Festes del món, un espai que recull festes, costums i tradicions d'altres països;
- Mediateca, un centre de recursos físics (Llibres, CD, Articles, Vídeos, DVD, etc);
Aquesta nova versió del web ha estat finançada en part a través d’un projecte de micromecenatge a Verkami perquè tothom qui ho desitgés ens pugués ajudar aportant el seu granet de sorra. Les persones, entitats i empreses que l’han fet possible són:
Empreses: Frime, Talaia Assessoria, El Cep i la Nansa edicions, Hipoteca Girona, Vinyals Corredoria d'Assegurances, Tradillibreria.
Entitats: Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Ens de l'Associacionisme Cultural Català, Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals, Revista Caramella, Els Tres Mosqueters, El Til·ler Associació de Cultura Popular de la Garrotxa.
Persones: Jordi Cubillos, Xavier Pedrals Costa, Miquel March Puig, Rosa M. Gironès, Montserrat Soler, M. Angeles Toribio Santisteban, Salvador Vega i Ferrer, Erik Augund Kvam i Garí, Pere Nolasc Ramis, Marta Torres Giménez, Jordi Bertran Luengo, Àngels Natal Asensio, Narcís Clotet (Grata Lectura-Cordill), Paco Cruz Corral, Oriol Janer i Cabo, Maria del Carmen López Méndez, Amparo Pons, Rafael López-Monné, Giovanni Strinna, Jaume Piquer i Jordana, Eloi Miralles Figueres, Maria Garganté Llanes, Pep Vila Medinyà, Albert Domènech i Alberdi, Gemma Martínez Llauradó, Frederic Herrero Calvo, Jordi Roca i Rovira, Daniel Vilarrúbias Cuadras, Lluís Antoni Navarro Cucarella, Felip Munar i Munar, Carles Jódar Jerez, Martí Crespo, Micro Troupe (Joan Gispert i Porcar), Alfons Senyé, Miquel Àngel Floreta Espinós, Pau Plana i Parés, Salvador Palomar, Anna Xargay Rigall, Josep Maria Aldeguer, Javier Creus, Antoni Serés Aguilar, Raimon Casals i Canalias, Ioia Llauró i Güell, Víctor Pàmies i Riudor, Sandra Paradell Andreu, Enric Benavent (Suroimolsa.com), Jordi Rius i Mercadé, Jordi Quintana Albalat, Francesc Fabregat, Xavi Aranda, Maria Pietat Pascual, Quim Rutllant, Nil Rider Enrique, Norbert Feliu, Josep Serra Colomar, Ramon Altimira i Gorga, Didac Pardell Sangrà, Òscar Parés, Adrià Enríquez Àlvaro, Ferran Fusté, Mercè Costa, Joan-Albert Lligonya (audiollegendes.cat), Francesc Soler, Marta Torres (Barcelona metro a metro), Marga Socias, Joaquim Casasampera Boada, Sònia Martínez Llauradó, Miqui Giménez, Daniel Bonaventura, Hervé Pi Albertí, Joaquim Carregui i Prior, Àngel Oliva, F. Xavier Dengra i Grau, Càndid Trujillo Pons, Manel Callao, Salvador Fa, Xavi Pastó, Jan Grau, Quim Masdeu, Oriol Aguayo, Vicent Manuel Marqués Carbonell, Marc Sogues, Montserrat Garrich, quidproquo, loMiquel, Emili Riba Gorina, Anna Escudé i Onandia.
Agraïments
Volem agrair la participació de tots els usuaris i usuàries que en major o menor mesura -fent puntualitzacions, corregint-nos quan ens equivoquem, aportant informació, fotografies i relacions, suggerint idees...- col·laboren en l'actualització i el manteniment constant de l'espai telemàtic.