Trobada Nacional de Trabucaires
Trobada anual de totes les colles de trabucaires
Diverses poblacions
Diferents moments de l'any
Redacció festes.org (Publicació: 29.05.2016 | Actualització: 02.04.2025)
Diversos autors
Els trabucaires
Els trabucaires són un conjunt d'homes i dones que, armats amb un trabuc, recreen als antics combatents o bandolers catalans. Els trabucaires participen en moltes festes populars, ja sigui efectuant el seu paper en el marc d'una escenificació parateatral amb continguts històrics o llegendaris, o bé efectuant disparades a l'aire per anunciar l'inici (matinades) o determinats moments de les celebracions.
El trabuc és una tipologia d'arma de foc que emet un potent tro per efecte de l'explosió de la pòlvora negra que s'utilitza per a carregar-lo. Cada descàrrega s'anomena salva o gala, i 'galejar' o 'fer gala' és l'acció de disparar trets a l'aire amb el trabuc.
La Trobada Nacional
La Trobada Nacional de Trabucaires se celebra des de principis dels anys 80 (1980-82) i dura tot un cap de setmana. Divendres i dissabte tenen lloc les activitats relacionades amb el món dels trabucaires: xerrades, passis de documentals, debats, àpats conjunts, etc
El diumenge té lloc la trobada de tots les colles provinents d'arreu del país, l'esmorzar popular, la desfilada conjunta de colles pels carrers del poble durant les quals els trabucaires efectuen les seves disparades.
Has detectat algun error? Avisa’ns!

Contacte
Coordinadora de Trabucaires de Catalunya
https://trabucaires.cat/
c/ Arquímedes 30
08030 Barcelona
623 96 80 04
coordinadora(ELIMINAR)@trabucaires.cat
També et podria interessar
De la mateixa categoria

Mostra Representativa del Bestiari Festiu de Catalunya
Diverses poblacions
Diferents moments de l'any
De la mateixa població

La màscara és un element present en tot tipus de celebracions festives que permet la transformació de la identitat del portador. Malgrat que l'ús de màscares no és exclusiu de les festes de Carnaval, aquest element és un dels pilars fonamentals de qualsevol celebració carnavalesca.

Les festes dedicades a Sant Antoni Abat, tal i com se celebren a la comarca dels Ports de Morella (País Valencià), al Matarranya (Franja de Ponent) i a l'Illa de Mallorca, es caracteritzen per l'aparició de diferents tipus de dimonis, que aquell dia es passegen pels carrers ballant i cometent tot tipus d'entremaliadures.
