Dimonis de carquinyoli

El dimoni més dolç

Badalona (el Barcelonès)

Vegueria de Barcelona

10 i 11 de maig

Dimonis de carquinyoli de Badalona
Dimonis de carquinyoli de Badalona
Safata amb carquinyolis
Safata amb carquinyolis
Detall d'un dimoni de carquinyoli
Detall d'un dimoni de carquinyoli
El dimoni, un dels elements més representatius de les festes de maig de Badalona, ha estat la font d'inspiració per a les pastisseries locals per a crear un carquinyoli amb forma demoníaca que només es fa i es ven aquests dies.

La ciutat de Badalona celebra les seves Festes de Maig en honor a Sant Anastasi amb un conjunt d'activitats lúdico festives i populars d'entre les quals destaca la Cremada del Dimoni, un ritu de foc durant el qual la ciutat crema una efígie amb la forma de dimoni, representació cristiana del Mal.

El dimoni de les festes de maig de Badalona és una escultura tipus falla que cada any té una forma diferent i que sempre inclou referències a determinats aspectes considerats negatius relacionats amb l'actualitat local, nacional i internacional.

Inspirant-se en la figura del dimoni, als anys 1940, Jacinto Verdaguer, propietari d'una coneguda pastisseria del centre de la vila, la Pastisseria Ventura, va decidir participar de la celebració creant una peça de pastisseria pròpia que fes referència a la festa. Així és com va néixer el carquinyoli-dimoni de Badalona.

Seguint aquesta tradició la pastisseria elabora, cada any coincidint amb les Festes de Maig, amb els mateixos motllos que va fer l'avi Jacinto i de forma totalment artesanal, el carquinyoli dimoni. És la seva particular, i dolça aportació a les celebracions festives que aquests dies es viuen a la ciutat.

El carquinyoli dimoni està fet amb una massa a base d'ametlles trinxades, sucre i farina. Quan la massa crua està compacte se li apliquen els motllos d'alumini que la tallen donant-li la forma característica a aquest ésser, que l'imaginari ha volgut que dugui banyes, cua i forca. De carquinyolis dimoni n'hi ha de quatre mides, des dels més petits fins als gegants. També n'hi ha una diversitat formal força gran, sempre seguint els paràmetres que l'associen a aquest ésser demoníac. Una vegada amb la forma de dimoni, les peces es posen a coure al forn, d'on surten llestes per a ser consumides.

El carquinyoli dimoni és un producte de rebosteria que els pares i mares compren durant les festes de maig als seus fills que gaudeixen molt rossegant aquesta figura tant popular.

El dimoni carquinyoli es fa a la pastisseria els dies que el Dimoni de cartró-pedra és a la platja, o sigui uns vuit dies abans del 10 de maig, dia de la cremada. El darrer dia que es fan dimonis és el dia 11, dia de sant Anastasi.

Santanastasis

En Jacinto Ventura, fundador de la pastisseria Ventura, també es va inventar els 'santanastasis', un altre dolç que només es fa aquests dies i fins l'11 de maig. Es tracta d'una petita peça de pa de pessic a l'interior del qual hi ha una cirera que simbolitza el dimoni.

(Text elaborat amb informacions de Margarida Ventura)

Has detectat algun error? Avisa’ns!

Safata amb carquinyolis
Safata amb carquinyolis
Detall d'un dimoni de carquinyoli
Detall d'un dimoni de carquinyoli

Galeries d'imatges


Contacte

Pastisseria J. Ventura

Banner Recull de Cançons de Sant Antoni
Banner Recull de Cançons de Bateig

També et podria interessar

De la mateixa població

Banner Recull de Cançons de Bateig