Festa de la Farigola
Prades celebra la màxima floració de la Primavera
Prades (el Baix Camp)
Vegueria de Tarragona
Últim diumenge de maig
Redacció festes.org (Publicació: 07.05.2009 | Actualització: 04.04.2025)
Diversos autors
Quan ha florit la farigola, Prades celebra la màxim clímax de la Primavera. Des de fa molts anys, el poble guarneix els seus monuments emblemàtics i les seves cases amb farigola i altres plantes aromàtiques i remeieres i amb flors que podem trobar al bosc en aquestes dates.
La farigola i la Mare de Déu de l'Abellera
La farigola és una planta que, com moltes altres herbes i plantes amb propietats terapèutiques i aromàtiques (com l'alfàbrega, l'espígol o el romaní) ha estat abundantment utilitzada en celebracions festives populars. L'ús festiu de la farigola està sobretot relacionat amb la festa del Divendres Sant, dia en què és tradició anar-ne a collir, però són moltes les festes que durant la Primavera i l'Estiu utilitzen aquesta planta en les seves posades en escena.
Una de les tradicions associades a la festa de Prades és l'ofrena de farigola a la Mare de Déu de l'Abellera, una imatge d'una divinitat cristiana que és dins una ermita erigida dins una bauma. Es tracta d'una imatge d'una dona que duu un infant als braços que subjecta un ocell (oreneta) a la mà. La situació d'aquesta ermita, en un indret de culte arcaic, com una cova, i el fet que sigui una marededéu trobada, juntament amb el fet que la imatge tingui relació amb les abelles, fan pensar que aquesta mare de déu cristiana és una continuació d'una deessa anterior.
La relació entre la Mare de Déu Abellera i la farigola és força natural: la farigola és un dels aliments principals d'aquests petits animalons voladors que elaboren la mel. De fet, la bauma on hi ha l'ermita ha estat, des de temps molt remots (i encara és), un lloc on les abelles han elaborat els seus ruscos de mel. No ha d'estranyar doncs que aquesta representació de Maria, la Mare Terra, estigui dedicada a les abelles i que, precisament, hagi estat tradició fer-li, aquest dia, una ofrena d'una planta que en aquests moments està en màxima explosió floral.
Per tot això, el 6 de setembre de 2003 la Mare de Déu de l'Abellera, l'aura rodona de la qual està feta amb 50 abelles, fou declarada la patrona dels apicultors.
Una mica d'història
Pels volts del 1975, i a iniciativa d'un restaurador local, es creà la Festa de la Farigola. L'objectiu inicial de la festa fou promocionar la sopa de farigola i la mel de Prades, dos productes autòctons del poble. La festa es celebrava el darrer diumenge de maig i consistia en un pregó que obria els actes i que pronunciava una personalitat de la cultura, un esmorzar popular a la plaça de la vila, una trobada de poetes. En les primeres edicions de la festa es feia una ofrena de farigola a la Mare de Déu de l'Abellera. L'any 1980, l'Ajuntament assumeix la organització de la festa i introdueix el concurs de guarniment de façanes, eix de la celebració actual.
Seqüència ritual actual
En l'actualitat, la festa es celebra el darrer diumenge de maig i s'estructura al voltant del Concurs de Guarniment de Façanes. Es tracta d'un concurs de guarniment de façana i d'entrada de casa que els propis veïns i veïnes elaboren amb farigola i altres plantes i també amb tot tipus d'estris antics relacionats amb la pagesia que guarden.
El dia comença comença amb un esmorzar popular a l'aire lliure servit a la plaça major de Prades, on hi ha les parades de productes artesans del mercat d'artesania i productes naturals i artesanals que durant tot el dia ofereix als participants productes alimentaris, productes per a la higiene del cos, etc D'entre els artesans destaquen els el·laboradors de la Mel de Prades, famosa pel seu intens gust a farigola, i de diferents productes fets amb farigola. També s'ofereixen tisanes de farigola amb mel i es perfila una catifa de flors que sol representar un tema emblemàtic de la vila.
Al migdia els representants de l'ajuntament lliuren els guardons dels premis de Poesia i del Concurs de Guarniment de façanes, es fa una missa i alguna activitat cultural, com una trobada de puntaires, una actuació castellera, ballada de sardanes, etc.
Has detectat algun error? Avisa’ns!




Contacte
Ajuntament de Prades
https://prades.cat/
Plaça Major, 2
43364 Prades
977 86 80 18
info(ELIMINAR)@prades.cat
Per saber-ne més
Llibres

La Llegenda del Bóc de Can Vernet
Diversos autors
Profeslo (Promotora de Festes Locals)
Aquest llibret pretén acostar la Llegenda del Boc de Can Vernet als més petits. El text és d'Eva...
També et podria interessar
De la mateixa categoria

Festa'l Grogui
Platja de la Musclera, Arenys de Mar (el Maresme)
Darrer dissabte de maig-primer de juny


Els actes més destacats de les Festes de Primavera de Navata són els Patis de Primavera, la Nit de Poesia, les matinades i ball de gegants, i la sortida del Torico de Foc, un cap de brau que empaita a tothom qui gosa posar-se davant seu mentre treu foc per les banyes.
Cercavila Nocturna a Tàrrega (l'Urgell)
- recreació d'una de les tradicions festives d'arrel medieval que es celebraven a la ciutat de Tàrrega. La recuperació d'aquesta manifestació de cultura popular es centra, a més, en la reconstrucció d'un succés que ocorregué l'any 1325, la mort d'un joglar a causa d'una disputa...
Pescada de llunes amb cove al riu Brugent de Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa)
- a principis de maig, des de l'any 2005. Es celebra al Pont i carrer de Sant Sebastià al matí. Els participants han de pescar amb canya els coves que hi ha al riu.
Festa de la mainada a Camallera (l'Alt Empordà)
- festa oberta a tots els nens i nenes de les poblacions properes i pensada perquè s'ho passin d'allò més bé realitzant les activitats que més els agradin així com d'altres tallers pensats per a totes les edats... L'organitza l'AMPA del CEIP Terraprims de Camallera...
Fira Fes-te bruixa a Llers (l'Alt Empordà)
- festa que recorda la relació històrica entre aquest poble amb les bruixes. Balls, teatre, música, concerts de música, parades de productes naturals i esotèrics, artesania i alimentació... La tradició diu que Llers és terra de bruixes i Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968) va...
Encabronada de Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)
- festa creada pels Diables de Sant Cugat on es representa la llegenda del Boc de Can Vernet en un format espectacle durant tot el cap de setmana, lligat amb altres activitats relacionades amb el mon del Foc i els Balls de Diables, enfocat per...
De la mateixa població

