Identi'CAT a Baó
Identi'CAT a Baó
Balls tradicionals
Balls tradicionals
Els castells protagonitzen la darrera jornada de la festa, el diumenge
Els castells protagonitzen la darrera jornada de la festa, el diumenge
Correfoc
Correfoc
Bao, situat a set quilòmetres de Perpinyà, es converteix, un cap de setmana de juny, en la capital cultural catalana amb l'Identi'CAT, la Trobada de la Catalanitat. Grups de cultura popular d'arreu dels Països Catalans se citen en aquest petit i dinàmic municipi d'escassament 2.500 habitants per mostrar-hi tota la vitalitat de la cultura catalana.

Orígens reivindicatius

La primera edició de l'Identi'CAT va tenir lloc el 2002, fruit de la iniciativa del president de l'entitat Aire Nou de Bao, Andreu Dedies, qui remarca que es tracta d'una festa 'reivindicativa en favor de la nostra llengua, de la nostra cultura i també pels nostres drets de decidir qui volem ser, com volem parlar o escriure i ser respectats'.

L'entitat va néixer el 1995 amb l'objectiu de promoure i defensar la llengua i la cultura catalanes, fent cursos de català per a adults, iniciació a la sardana i iniciació a la llengua catalana per a la mainada, mitjançant la programació d'obres de teatre i recitals de cançons infantils. El 1996 van decidir-se a crear una colla castellera, que va veure la llum el 1997: els Castellers del Riberal, colla que, el 2002, es va consolidar com a colla de 7.

El secretari de l'entitat, Hervé Pi, explica que, arran de la creació de la colla castellera, van participar en moltes festes majors del Principat. Es van adonar que a Catalunya Nord faltava una trobada que mostrés la vitalitat de la cultura popular i van decidir-se a impulsar l'Identi'CAT. Segons comenta, van desistir de fer coincidir la trobada amb la Festa Major de Bao perquè, entre d'altres aspectes, se celebra al gener, un mes complicat per realitzar activitats al carrer.

L'Identi'CAT, per bé que és responsabilitat exclusiva d'Aire Nou, compta amb un cert suport del consistori municipal, que deixa els locals i la infraestructura necessària (taules, cadires, escenaris...) perquè la trobada sigui un èxit, alhora que, cada any, l'aprofita per catalanitzar el nom d'un carrer.

Quant a la participació directa dels baoters, Pi destaca que la festa ha sigut molt ben acollida pel conjunt de la població i, per bé que la majoria no acaba de decidir-se a fer el pas de participar en alguna de les colles que conformen Aire Nou de Bao, sí que s'han fet seva la festa i participen, com a espectadors, en moltes de les activitats programades.

Actes destacats

Cada any la festa organitzada per Aire Nou de Bao té una estructura diferent. El plat fort, però, sol ser el dissabte. Al matí hi ha sardanes i una participada cercavila per tota la vila amb gegants, capgrossos, bastoners i trabucaires que, després d'una actuació conjunta, culmina amb la jornada castellera a la plaça de la Font. Al vespre, després d'un sopar popular, té lloc el popularíssim correfoc, a càrrec dels amfitrions, els Diables i Bruixes del Riberal. El secretari de l'entitat, Hervé Pi, comenta que el correfoc és un dels actes més apreciats pels baoters, que descobreixen, meravellats, les mil i una cares del foc. Després de la foguerada, un concert amb algun grup de luxe s'encarrega de cloure la jornada.

A banda de les activitats del cap de setmana, durant el dimecres, dijous i divendres anteriors, Aire Nou també organitza d'altres activitats, com cinema i teatre infantils, concert coral, presentacions de llibres, la ja tradicional trobada castellera infantil, amb la participació d'escoles que inicien la mainada en el fet casteller, etc

Has detectat algun error? Avisa’ns!

Balls tradicionals
Balls tradicionals
Els castells protagonitzen la darrera jornada de la festa, el diumenge
Els castells protagonitzen la darrera jornada de la festa, el diumenge
Correfoc
Correfoc

Galeries d'imatges


Contacte

Banner Recull de Cançons de Bateig

Per saber-ne més

Llibres

Banner Cançons per fer cagar el tió

També et podria interessar

De la mateixa categoria

Banner Cançons per fer cagar el tió