Tallada de Troncs
Concurs al voltant de l'art de tallar troncs
Vallfogona de Ripollès (el Ripollès)
Vegueria de Girona
Segon diumenge de juny
En l'actualitat no se celebra
Redacció festes.org (Publicació: 04.06.2004 | Actualització: 24.02.2025)
Ajuntament de Vallfogona del Ripollès
La Tallada de Troncs de Vallfogona és una celebració que gira al voltant d'alguns dels oficis tradicionals del bosc, com els llenyataires. Avui, aquests oficis forestals són indispensables per a fer una bona gestió de les masses boscoses, tant per a la prevenció d'incendis com també per a contribuir a la regeneració natural del bosc.
La celebració agrupa a bona part dels professionals forestals que hi ha a Catalunya, però també a llenyataires vinguts d'altres contrades, com els aizkolaris bascos, on les arts d'aquest ofici s'han convertit en un esport molt popular. Al País Basc, els talladors de troncs són els protagonistes d'un esport rural molt conegut, amb noms de prestigi internacional i que compta amb els seus campionats anuals. A Catalunya encara no hi ha un circuit establert, tot i que hi ha altres concursos i trobades, com la de Sant Hilari Sacalm, la de Vic o la de Sort
Tallar troncs, gestionar boscos
La Tallada de Troncs té els seus orígens en els oficis necessaris per a l'explotació dels boscos per a l'obtenció de la fusta, la matèria prima bàsica per a la construcció i per a la producció de carbó. Amb l'ajuda d'eines com les destrals, tots aquests homes tallaven els arbres, els desbrancaven i després anaven tallant els troncs en trossos més petits. Tot aquest procés, que requeria de gran força i habilitat, va anar forjant tot un art: l'art de tallar la llenya.
En l'actualitat, la gestió dels boscos és en mans d'empreses forestals formades per persones que dominen a la perfecció aquest art. Els oficis forestals encara avui estan relacionats amb l'explotació de la fusta de les masses boscoses, però també amb contribució en la regeneració natural del bosc, per evitar incendis, i la gestió dels boscos que han sofert un foc. L'ofici ha vist com les eines tradicionals s'anaven substituïnt progressivament per eines mecanitzades, molt més potents i més eficients. Ara bé, malgrat que ja no s'utilitzen majoritariament les destrals en l'ofici, l'art i la tècnica de tallar troncs amb destrals manuals no s'ha perdut i es pot admirar en celebracions com la Tallada de Troncs de Vallfogona.
La festa avui
La celebració va començar per iniciativa d'una colla d'amics forestals de Vallfogona, que van decidir inventar-se un concurs relacionat amb el seu ofici. La primera edició de la festa va tenir lloc l'any 1995 i des del 2000 l'organització de la festa corre a càrrec de l'ajuntament.
La Tallada de Troncs de Vallfogona es celebra sempre a principis de juny, sovint el primer diumenge de juny. La celebració comença amb un bon esmorzar per a tots els participants i, tot seguit s'inicia el concurs, veritable eix de la celebració, i en el que hi participen tant forestals professionals vinguts d'arreu de Catalunya, com el públic en general. Així, la celebració també té la seva vessant popular: tothom qui ho desitgi pot participar i demostrar la seva destresa llenyataire en les diverses fases d'aquest concurs que té diferents proves d'habilitat i rapidesa.
El concurs s'estructura en quatre categories: la categoria de xerrac mecànic, en què els participants (que han de ser professionals) han de superar diferents proves preestablertes; la categoria de destral manual, en què els participants (per parelles) han d'aconseguir partir en dos tres troncs de diferents mides en el menor temps possible; la categoria de xerrac a mà, que és oberta al públic en general, i en què els participants, per parelles, han de partir un tronc en dos; i finalment la categoria figura, en què els participants (professionals) han de donar una determinada forma, lliure o establerta pels organitzadors, a un tronc que se'ls hi dona. Aquesta part del concurs és sens dubte la part més artística i sorprenent. El concurs és competitiu i es donen premis en metàl·lic als guanyadors de cada categoria.
El concurs és una oportunitat per als participants per a demostrar el seu art amb el xerrac mecànic, el successor natural de les tradicionals destrals catalanes i dels xerracs a mà. També es poden tallar amb xerrac de mà i destral, on el ritme i la coordinació dels cops són bàsics per aconseguir un bon resultat. Alguns anys també s'ha fet una prova de xerrac a mà només per a dones.
La celebració acaba amb un dinar popular amb tots els participants del concurs. Durant tot el matí hi ha instal·lades diverses paradetes d'objectes fets amb fusta i sovint es programen activitats pedagògiques o de difusió de l'ofici tradicional o actual dels llenyataires, forestals o bosquerols.
Has detectat algun error? Avisa’ns!


Contacte
Ajuntament de Vallfogona de Ripollès
http://www.ddgi.cat/vallfogona/
17862 Vallfogona de Ripollès
972 70 19 09
vallfogona(ELIMINAR)@ddgi.es
Per saber-ne més
Llibres

El negoci del suro a l'Alt Empordà (s. XVIII-XIX)
Joaquim Alvarado
Museu del Suro
Durant quasi dos segles les poblacions nord-occidentals de la comarca de l'Alt Empordà es...

Palafrugell i el suro
Santiago Hernández Bagué
Ajuntament de Palafrugell
Palafrugell i el suro no és un estudi econòmic del sector sinó una història de la indústria,...
Revistes

Dossier: Feines de bosc
Diversos autors
Editorial Gavarres
Quan les muntanyes de les Gavarres i l'Ardenya eren vives -tenien les llars enceses i els camps...
També et podria interessar
De la mateixa categoria

Festa dels bosquerols i carboners a Castellnou de Bages (el Bages)
- un homenatge a una manera de fer i de treballar que fins no fa massa era ben present als nostres pobles i masies. Durat tot el matí: cant coral, sardanes, trobada de gegants de la comarca, botigues amb productes de la terra i danses...