Manel Carrera i Escudé (Publicació: 23.01.2017 | Actualització: 24.03.2025)
Manel Carrera i Escudé
El paratge de la Cisa
La Cisa és el nom amb què es coneix un paratge situat als afores de Premià de Dalt que inclou una font, una ermita, la seva casa d'ermitans (avui reconvertida en restaurant) i una gran casa pairal, el Mas de la Cisa. Descansant a la falda de la muntanya, La Cisa és un tros de terra elevat que disposa d'unes vistes extraordinàries sobre la primera línia de mar.
La seva història és mil·lenària, doncs el terme ja es troba citat en un document de l'any 995. Del mas se'n tenen referències al 1190 i hom situa cap al segle XIV la construcció de l'ermita i la casa dels ermitans, tot i que se sospita que fou erigida sobre un temple anterior. Va patir destrosses el 1713 per les tropes borbòniques de Felip V i durant la guerra de 1936-39.
Avui, malgrat que ha estat engolida per les urbanitzacions, La Cisa segueix essent un espai de pau per a molts habitants d'aquestes comarques, que hi pugen en nombroses ocasions al llarg de l'any per tal de fer-hi les seves celebracions familiars i les diverses festes que li són pròpies: el 25 de març, diada de l'Encarnació; el 8 de setembre, dia de les maresdedéu trobades, el 8 de desembre, festa de la Puríssima; i el 24 de desembre, missa del gall. La seva festa més important és, en l'actualitat, la de l'1 de maig, un dia en què La Cisa bull d'excitació. Hi acudeixen milers de persones de tots els pobles del Maresme i inclús de més enllà. No se sap del cert des de quan se celebra, però hom creu que ha de bascular entre el 1667 i el 1828.
Seqüència ritual
La festa comença la nit anterior amb la celebració d'una missa de vigília i la Vetlla de la Mare de Déu de la Cisa. Aquesta és una nit en què, per tradició, els joves tenen llicència per dormir pels voltants de l'ermita.
L'endemà, 1 de maig, molts ja pugen a primera hora del matí per reservar un bon lloc sota un pi o un garrofer del paratge arbrat dels voltants de la font, on després dinaran acompanyats per familiars o amics.
Durant tot el dia, pels carrers adjacents al santuari hi ha una fira d'artesania amb parades d'aliments, dolços, flors, etc algunes de les quals són d'entitats del poble que aquest dia treballen a benefici de La Cisa. Molts dels que acudeixen al santuari porten individualment flors, menjar o encenen un ciri, en algun moment del dia, en ofrena per demanar un desig íntim a la Mare de Déu.
Al migdia dins l'ermita -que és guarnida amb una gran xarxa donada per uns pescadors premianencs- se celebra la missa de l'aplec que compta amb l'assistència dels representants polítics i que culmina amb la veneració popular de la imatge de la Mare de Déu de la Cisa al seu cambril. Durant la celebració a l'interior de l'església es fa la ballada protocolària dels gegants del poble, Altemir i Bonadona, que aquest dia pugen fins al santuari, i la benedicció dels 'sabres', una peça de rebosteria tipus tortell que només es pot comprar el dia de l'aplec.
L'origen i significat del 'sabre' és encara un misteri, però hom creu que podria provenir de les ofrenes que els mariners portaven a la Mare de Déu. Tal i com suggereix el seu nom, la forma del 'sabre' pot recordar a la d'una espasa, motiu pel qual hom creu que podria estar relacionat amb una arma de guerra (un 'sabre' per combatre) o utilitzat en la pesca (una mena d'espasa per matar catxalots o balenes). També podria ser que 'sabre' fes referència a un estri nàutic, llistó, barra o travesser, imprescindible per a la navegació amb els vaixells antics i que es portava a beneïr abans de salpar.
Acabada la missa es ballen 3 sardanes interpretades en directe per una cobla a l'esplanada de la font i comença el dinar popular en colles d'amics i familiars. La tradició marca que és cada colla qui es cuina el seu propi arròs, cadascú amb la seva pròpia recepta i en un foc a terra, acompanyat amb abundant allioli, costelles i vi. Degut de les restriccions per fer foc, en l'actualitat es cuina una gegantesca paella per a quatre-centes persones.
La Mare de Déu de la Cisa
La Mare de Déu de la Cisa és una petita escultura de fusta d'uns 30 cm d'alçada que representa una dona bruna que duu un infant a les mans. La peça original data del segle XIV i ha estat restaurada recentment.
Forma part de les anomenades maresdedéu trobades, un tipus de divinitat que des del punt de vista cristià representa la Mare de Déu i el seu infant Jesús però que hom creu que, pel seu vincle amb indrets geogràfics molt especials, com coves o fonts, podrien estar relacionades amb anteriors divinitats tel·lúriques especialment invocades per resoldre tot tipus adversitats.
La seva llegenda explica que fou trobada per una pastora del Mas Cisa quan el bou que pasturava va enfonsar els peus a l'interior d'una petita cova (avui soterrada) de la que sortia aigua. En trobar la imatge dins el forat la va voler portar al mas dins un cistell. L'endemà va descobrir que la imatge havia desaparegut de la casa i havia tornat al seu emplaçament original, fet que es va repetir diverses vegades, i que finalment es va interpretar com la manifestació de la voluntat de la Mare de Déu de romandre en el lloc on fou trobada.
Durant segles, ha estat la divinitat més estimada per molts premianencs i per moltes altres persones de la comarca, que la consideren com una mena de deessa personal, assequible, a qui es demana ajuda en moments difícils de la vida quotidiana, sobretot qüestions relacionades amb la salut i, especialment, amb la fertilitat. És la protectora local de la gent de la mar, especialment dels mariners i navegants, que antigament la invocaven abans de marxar de viatge o en qualsevol situació adversa a la mar. Expliquen que fins no fa gaire quan un vaixell passava per davant de Premià i veia La Cisa, feia sonar la botzina tres vegades, a mode de salutació honorífica.
Els ex-vots mariners
La Mare de Déu de la Cisa té fama de miraclera i guaridora, tal i com testimonia la gran quantitat d'ex-vots que tradicionalment hi ha hagut a la seva ermita.
Les fotografies antigues demostren que totes les parets de l'ermita eren plenes de quadres pintats i maquetes de vaixells. Un estudi recent ha comptabilitzat més de trescents ex-vots i ha demostrat que molts van ser oferts a títol personal per la gent de mar dels pobles costaners del rodal (Premià, Vilassar, Mataró, Masnou...) com a testimoni de la superació -gràcies a la intervenció de la Mare de Déu de la Cisa- d'una situació adversa a la mar: una tempesta, un huracà, un xoc entre embarcacions, un incendi, un enfrontament naval amb pirates o un combat per qüestions polítiques.
L'ex-vot més antic documentat és de 1689 tot i que la gran majoria procedeixen del període 1850-1900, època d'esplendor de la marina catalana del vuit-cents. L'estudi també ha demostrat que d'entre els exvots hi havia una col·lecció de criatures marines dissecades (peixos espasa, tortugues, serpents i altres bèsties estranyes) que hom creu que havien portat els pescadors i mariners.
Es considera que la col·lecció d'ex-vots de la Cisa és una de les més importants de tota la Mediterrània tan per la seva quantitat com per la seva qualitat. Algunes d'aquestes peces són obra de reconeguts pintors de temes marins, com Montgay, Arnold, Evans o Josep Pineda. Avui, els pocs ex-vots originals que es conserven estan dispersos entre alguns museus (Museu Marítim de Barcelona, Museu Nàutic del Masnou) i a la mateixa ermita de la Cisa, a les parets de la qual es poden trobar nombroses reproduccions dels quadres originals i algunes maquetes de vaixell.
A banda dels ex-vots mariners, en un espai de l'ermita hi ha els ex-vots populars que la gent porta durant l'any: reproduccions de parts del cos fetes amb cera, ciris, roba de vestir, papers amb anotacions, quadres, fotografies... Un testimoni més de com es té en compte, en aquestes contrades marineres, a la Mare de Déu de la Cisa.
Has detectat algun error? Avisa’ns!















Contacte
Arxiu Pujol-Villà-Puig
C/ del Mar, 16
0833 Premià de Dalt
93 751 33 53 / 649 038 822
arxiu1000(ELIMINAR)@telefonica.net
Per saber-ne més
Llibres

El Santuari de la Mare de Déu d'Arboló, centre geogràfic i espiritual del Pallars
Llorenç Sànchez i Vilanova
Patronat del Santuari d'Arboló
Venturosament -com indica el pròleg- són encara les tradicions espirituals un motiu de cita i de...

Gandesa i la Fontcalda
Anton Monner i Estopinyà
Diputació de Tarragona
Versió ampliada del llibre que sobre la Fontcalda va escriure Joan Baptista Manyà (editat l' any...

La Cisa, mil anys d'història
Diversos autors
La Comarcal Edicions
Aquest llibre es va publicar uns anys després de la celebració del mil·lenari de la primera...

Nota Històrica. La Mare de Déu de la Cisa. Premià de Dalt
Josep Mas i Domènech
L'Aixernador edicions
Edició commemorativa del Mil·lenari de la Cisa d'un llibre editat l'any 1908 per un dels millors...

El llibre de la Mare de Déu de la Cisa
Josep Colomer i Busquets
Parròquia de Sant Pere de Premià de Dalt
La intenció d'aquest llibre, escrit per qui és el capellà actual, és pastoral. Vol posar a...
També et podria interessar
De la mateixa categoria

Aplec a l'ermita de Santa Margarida de Peranera de Pont de Suert (l'Alta Ribagorça)
- s'hi troben alguns dels pobles del terme de Malpàs. Se celebra a l'ermita de Santa Margarida de Peranera, situada en un indret natural molt atractiu i recòndit, al fons d'una encantadora vall. L'esglesiola romànica és l'única mostra de temple troglodític (encastat a la roca)...
Aplec de Sant Saurdí a Malpàs (l'Alta Ribagorça)
- se celebra el dia 6 de maig en un petit santuari en un coll d'un serrat als afores de la vila de Malpàs. Compta amb una gran devoció popular com bé canten els seus goigs: "Esta terra vos adora. Los de Malpàs amb professó,...
Aplec de Sant Sebastià a Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
- aplec celebrat any rere any el dia 1 de maig. Molts calderins pugen caminant a l'ermita de Sant Sebastià de Montmajor. Després de la missa, hi ha una ballada de sardanes i un bon dinar.
Aplec a l'ermita de la Mare de Déu de l'Olivar d'Almacelles (el Segrià)
- cada 1 de maig es va en processó amb la imatge de la Verge de l'Olivar cap aquesta ermita en runes. La festa va ser recuperada després que fou perduda a mitjans dels anys 1960. S'hi fa una missa, una benedicció del terme i...
Aplec a l'ermita de Santa Maria d'Àneu a Escalarre (el Pallars Sobirà)
- cada 1 de maig es fa una trobada popular amb la celebració d'una missa, (durant la qual es demana a la Mare de Déu una bona collita), el cant dels goigs i un dinar col·lectiu. Hi acudeix força gent de tota la Vall d'Àneu.
Aplec de Collsuspina (el Moianès)
- aplec de sardanes que es celebra en aquest poble del Moianès. Té lloc el primer diumenge de maig a la plaça Major. Amb sardanes i rifa de productes de la terra: llonganisses, pernils, coques, vi...
Aplec de l'ermita de Santa Maria de Palau de Gurb (Osona)
- té lloc el primer diumenge de maig. L'ermita es troba en un punt entremig entre les poblacions de Manlleu, Vic i Sant Hipòlit de Voltregà i prop de l'antic camí ral que anava de Barcelona a Puigcerdà. La marededéu de Palau, que es guarda...
Aplec a l'ermita de Sant Salvador d'Horta a Les Masies de Roda (Osona)
- cada segon diumenge de maig, a l'entorn de l'ermita de Sant Salvador d'Horta -antiga capella de la colònia industrial de Còdol-Dret del terme municipal de les Masies de Roda- es celebra un aplec que va iniciar-se el 1986. Amb arrossada popular, missa dedicada al...
Aplec de Sant Segimon del Montseny (Osona)
- es celebra cada any l'1 de maig al voltant d'un santuari emblemàtic del Montseny i Viladrau. Els participants hi accedeixen des de Viladrau o des de Coll Formic. Al matí, esmorzar populars i un sorteig de paneres i lots de menjar. Tot seguit missa...
Primer diumenge de maig a Santa Eulària des Riu (Eivissa)
- antigament era un magnífic espectacle comprovar com una gran quantitat de carros engalanats, així com homes i dones mudats amb els seus vestits típics provinents dels més diversos indrets de l'illa, es donaven cita en aquest dia tan especial a la vila del riu...
Romeria a l'ermita de Sant Jeroni de Móra d'Ebre (la Ribera d'Ebre)
- cada 1 de maig se celebra la tradicional romeria al paratge de Sant Jeroni. Els actes oficials comencen a les dotze del migdia amb el trasllat de la imatge del sant de l'ermita de Sant Jeroni a l'ermita de Santa Madrona, on té lloc...