Coca amb cireres
Una petita joia del nostre patrimoni gastronòmic
Diverses poblacions
Maig-juny
Redacció festes.org (Publicació: 08.05.2016 | Actualització: 17.01.2025)
Manel Carrera i Escudé
Descripció
La coca de cireres és una coca dolça -de pa o tipus brioix/pa de pessic- que incorpora, com el seu nom indica, un dels fruits propis del final de la primavera: les cireres.
Les cireres es couen -amb pinyol o sense- conjuntament amb la massa al forn per tal que deixin anar el seu gust, un almívar dolç que impregna tota la coca. En algunes poblacions se sol fer amb una varietat de cirera coneguda per negreta, més petita i d'un color més fosc.
La coca de cireres es pot trobar a les pastisseries i forns durant els mesos de maig (finals) i juny, coincidint amb l'època de fructificació dels cirerers, a les portes de l'estiu. Però, per raó de la seva senzillesa, també és costum que s'elabori en moltes cases particulars, especialment en aquelles que tenen algun cirerer i en aquesta època de l'any tenen d'abundants cireres.
Antigament, les famílies que no disposaven de forn propi portaven les seves cireres al forn del poble per tal que els preparessin les coques.
Tipologies de coca amb cireres
Tot i que hi ha tantes receptes com cases on es fa, podem dir que hi ha almenys tres tipologies de coca amb cireres.
La primera és una coca de pasta adobada o esponjada, tipus brioix, elaborada amb ous i mantega o saïm, sovint de forma rodona i consum individual, que duu sucre espolsat per sobre i fins a sis o set cireres -ben separades entre elles- damunt.
La segona, segurament la més antiga i tradicional, és la de pasta de pa allargada (tipus coca de recapte) estirada fina, regada amb força oli, espolsada amb una bona quantitat de sucre (per tal que quedi més cruixent) i coberta completament de cireres. És un tipus de coca més gran, per ser consumida en grup.
La tercera modalitat consisteix en fer una coca tipus pa de pessic i afegir-hi les cireres a dins, apte per a ser consumida com a berenar o postres.
Zones on es fa coca amb cireres
Aquesta petita joia del nostre patrimoni gastronòmic és tradicional a Catalunya, País Valencià i Catalunya Nord.
Està ben arrelada a diverses comarques del sud del Principat de Catalunya (el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre), com el Baix Camp (Reus, Riudoms, Les Borges del Camp..), l'Alt Camp, el Tarragonès (Tarragona...) i el Priorat. A les Terres de l'Ebre, on també es coneix per 'cóc amb cireres' és pròpia de les comarques del Baix Ebre i la Ribera d'Ebre, en poblacions com Xerta, Mora d'Ebre, Móra la Nova, Ginestar, Benissanet, Miravet, Rasquena o Tivissa. La tradició de la coca de cireres també és pròpia en algunes poblacions de la Terra Alta, com Gandesa o Pinell de Brai.
A la població valenciana de la Salzadella (el Baix Maestrat) s'anomena 'coca de cirera' i s'elabora durant la Fira de la Cirera que cada any se celebra a finals de maig/principis de juny en aquesta població. També té forma allargada i acostuma a portar una gran quantitat de cireres.
Al municipi de Ceret, al Vallespir (Catalunya Nord),de gran tradició cirerera, també s'anomena 'coca de cireres' i ja se'n té referència a principis del segle XX.
Una menja pròpia de la festa de Corpus
A diverses poblacions de Catalunya, la coca amb cireres ha esdevingut, amb el temps, la menja associada a la festa de Corpus, que molt sovint cau durant el mes de juny.
A Reus, per exemple, els xiquets en menjaven mentre jugaven amb els gegants a la processó de la vigília, i encara avui és un dolç que es consumeix durant la festa del Corpus. L'Ajuntament en reparteix als escolars que veuen passar els gegants i la mulassa el Dijous de Corpus, i també se'n reparteixen el dia de la Processó, el Diumenge de Corpus.
A Tarragona també és costum que es reparteixi coca amb cireres als xiquets i xiquetes durant la festa de Corpus.
En aquestes dues poblacions, es fa creure als infants que les coques han estat pastades per un dels gegants que surten a la processó. A Reus les mares els fan creure que les ha pastat la Vitxeta i que el Vitxet les ha portades com a present. A Tarragona, les mares feien creure que les donava el Negrito de la Ciutat.
Has detectat algun error? Avisa’ns!









Per saber-ne més
Articles

La coca amb cireres
Salvador Palomar i Abadia
Festes.org
A Reus i en altres poblacions del Camp, la festa de Corpus s'associa a un dolç producte de menjar...
També et podria interessar
De la mateixa categoria
Coca de cireres a Reus (el Baix Camp)
- a Reus, la canalla que seguia als gegants en la seva primera sortida habitual de l'any, la tarda de la vetlla de Corpus, anava menjant coques amb cireres. El costum es repetia per Sant Pere, quan la tarda del 28 de juny, els gegants...
Bou i arròs a Girona (el Gironès)
- un costum gastronòmic tradicional de la festa de Corpus de Girona era menjar vedella amb arròs, a vegades adobada amb "ab huna unsa de clavells" i una altra "unsa de caneyla", un plat que no faltava en cap casa de la ciutat aquest dia....
Coca amb cireres al Corpus de Tarragona (el Tarragonès)
- a Tarragona la coca amb cireres era donada per anar menjant-la davant dels gegants. Les mares feien creure que les donava el Negrito de la Ciutat.
De la mateixa població

La màscara és un element present en tot tipus de celebracions festives que permet la transformació de la identitat del portador. Malgrat que l'ús de màscares no és exclusiu de les festes de Carnaval, aquest element és un dels pilars fonamentals de qualsevol celebració carnavalesca.

Les festes dedicades a Sant Antoni Abat, tal i com se celebren a la comarca dels Ports de Morella (País Valencià), al Matarranya (Franja de Ponent) i a l'Illa de Mallorca, es caracteritzen per l'aparició de diferents tipus de dimonis, que aquell dia es passegen pels carrers ballant i cometent tot tipus d'entremaliadures.
