Festa de Santa Calamanda

La festa de la metradansa

Calaf (l'Anoia)

Vegueria de Catalunya Central

5 de febrer

Festa de Santa Calamanda a Calaf
Festa de Santa Calamanda a Calaf
Bust de Santa Calamanda, santa oriünda de Calaf
Bust de Santa Calamanda, santa oriünda de Calaf
Metradansa dins l'església
Metradansa dins l'església
Santa Calamanda, verge i màrtir, és venerada amb devoció a la capital de l'Alta Segarra, Calaf, des del segle XV. En honor seu, de qui la llegenda afirma que havia nascut a Calaf mateix, la vila celebra cada 5 de febrer la seva festa major d'hivern.

Una santa originària de Calaf

La tradició diu que Calamanda havia nascut a Calaf, al llogarret de Soler Lladrús, i que va patir martiri per part dels huns. Tot i la llegenda, sembla ser que Calamanda hauria sigut una de les onze noies degollades l'any 304 a Colònia quan tornaven d'una peregrinació a Roma.

Les despulles de la santa haurien arribat a Calaf sense que se sàpiga ben bé com, motiu pel qual hi és venerada amb devoció. Al segle XVII, quan es va construir l'església de Sant Jaume, els calafins hi van reservar una cripta en honor a Calamanda, on s'hi troben les restes de la santa.

L'any 2007 hi havia 51 persones que porten aquest nom arreu de Catalunya segons dades de l'Idescat, localitzades a l'Anoia (11), el Barcelonès (14) i el Montsià (4). Per bé que, fa uns anys, els matrimonis calafins s'animaven a batejar les seves filles amb el nom de Calamanda, actualment la tradició ha anat força de baixa.

La festa major d'hivern

Pels volts del 5 de febrer, els calafins viuen la seva festa major petita amb intensitat. Un dels actes més esperats de la festa és la ballada de la metradansa, un ball ancestral que es ballava de manera regular ja el 1886, que Joan Amades va incloure al seu Costumari Català i que Calaf va recuperar l'any 2015. El ball només es fa dues vegades l'any: a l'agost, en el marc de la Festa Major, quan es balla a la plaça Gran, i al mes de febrer, per celebrar les festes de Santa Calamanda, quan es balla després de la missa dins de l'església de Sant Jaume.

La metradansa ha estat recuperada gràcies al treball de Conxita Solà, una estudiosa dels costums de Calaf que explica que 'és un ball senzill, solemne i d'origen religiós, que s'ha de ballar amb respecte' i que ha fet diversos canvis respecte a com era el ball original.

Has detectat algun error? Avisa’ns!

Bust de Santa Calamanda, santa oriünda de Calaf
Bust de Santa Calamanda, santa oriünda de Calaf
Metradansa dins l'església
Metradansa dins l'església

Galeries d'imatges


Contacte

Ajuntament de Calaf

Banner Recull de Cançons de Bressol

Per saber-ne més

Llibres

Articles

Revistes

Audio / CD

Banner Recull de Cançons de Bateig

També et podria interessar

De la mateixa categoria

Banner Recull de Cançons de Sant Antoni