Foguerons de Sa Pobla a Gràcia
Un model de festa mallorquina importat amb èxit
Vila de Gràcia, Barcelona (el Barcelonès)
Vegueria de Barcelona
Darrer cap de setmana de gener
Manel Carrera i Escudé (Publicació: 25.01.2005 | Actualització: 08.10.2024)
Manel Carrera i Escudé
Sa Pobla és un petit poble situat al nord de l'illa de Mallorca on cada any quan arriba la Revetlla de Sant Antoni se celebra una gran festa popular que té com a principals ingredients els foguerons, unes petites fogueres escampades per la vila al voltant de les quals es couen botifarrons, es canten les gloses picants improvisades al so de la ximbomba i hi ballen els dimonis.
La història explica que amb l'arribada dels primers pobladors catalans durant la conquesta de Mallorca, s'estengué el culte a sant Antoni per aquesta illa. Avui, pràcticament tots els pobles mallorquins celebren amb passió la Festa de Sant Antoni, la més esperada de l'any. A Sa Pobla, la primera referència escrita de la Festa de Sant Antoni és del 1365.
L'any 1993, l'apotecari i activista mallorquí Toni Torrens va impulsar la importació de la celebració poblera al barri de Gràcia per tal que els seus dos fills, que estudiaven a Barcelona, poguessin gaudir de la màgia de la festa de Sa Pobla. Any rere any la festa ha anat arrelant al calendari festiu gracienc i s'ha consolidat com un model de celebració on es barregen elements característics d'ambdues costes.
La seqüència ritual
L'estructura de la festa a Gràcia és semblant a l'original que se celebra a Sa Pobla. Dissabte al matí, i habitualment sense haver dormit, el jovent surt a aplegar llenya per construir els foguerons al bell mig de diverses places del barri. De foguerons, se'n fan a la plaça de la Virreina, la plaça del Nord i la plaça del Diamant, i als carrers Verdi, Joan Blanques, Torres, Tordera i Llibertat, tot i que cada any s'hi incorpora algun espai més.
Al vespre, s'inicien les «completes», una cercavila festiva que comença a la plaça de la Vila, davant l'Ajuntament, i que va fins a les diferents places on hi ha els foguerons. L'encapçalen les autoritats del barri i de Sa Pobla i hi participen grups de cultura popular vinguts de Sa Pobla (Dimonis d'Albopàs, els Caparrots, i diversos grups de xeremiers) i grups de cultura popular de la vila (Geganters de Gràcia, Trabucaires de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia, Bastoners de Barcelona, Colla Vella de Diables de Gràcia, Drac de Gràcia, Diabòlica de Gràcia, Malèfica del Coll, etc.).
Una vegada acabada la cercavila s'encenen tots els foguerons, un per un, començant pel que hi ha a la plaça de la Virreina. Aleshores comença la celebració gastronòmica amb la torrada dels productes derivats del porc: a les brases dels foguerons s'hi couen els botifarrons, les llonganisses, les 'xuies' i la resta de viandes d'aquesta festa, que es consumeixen allà mateix acompanyades de pa i vi.
A redós dels foguerons es canten gloses, cançons pròpies de la festa de Sant Antoni a Mallorca i un dels elements singulars d'aquesta celebració. Les gloses són cançons curtes, generalment en vers, fruit de la improvisació i que s'interpreten acompanyades amb música de ximbomba. Es tracta d'un tipus de composicions amb contingut profà o religiós, sovint divertides, irreverents o crítiques, que són elaborades i cantades per persones anònimes a partir d'una mateixa melodia. La nombrosa comunitat mallorquina de Gràcia interpreta peces ben conegudes de l'immens cançoner popular i tradicional de Sant Antoni, però també peces que cada any s'inventen de nou.
La música, el cant improvisat i el ball de bot -que es balla de forma espontània i popular- dura gairebé tota la nit. Cada any són més els graciencs i els barcelonins en general que se senten seva la festa i que s'apropen als foguerons atrets per l'irresistible ambient popular mallorquí que es respira al barri aquest dia.
Has detectat algun error? Avisa’ns!






Enllaços relacionats
La Diabòlica de Gràcia de Barcelona (el Barcelonès)
- web de la colla de diables La Diabòlica de Gràcia, amb textos sobre els orígens i sentit dels diables, evolució i composició de la colla de Gràcia i enllaços amb webs de la cultura popular.
Castellers de la Vila de Gràcia (el Barcelonès)
- els castells a Gràcia no són una cosa nova, sinó que hi ha referències històriques que daten ja des de finals del segle XIX fins a principis dels anys trenta del segle XX. Cap el 1890 es va constituir una colla formada per gent...
Bastoners de Gràcia (el Barcelonès)
- tenen el seu origen la tardor de 1981, si bé històricament es situa al segle XIX una colla pròpia, creada pel sector del tèxtil de la Vila. La recuperació del ball de bastons ve impulsada per diferents vilatans com en Jordi Badal i altres...
Per saber-ne més
Llibres

Focs de la Mediterrània. II Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània
Diversos autors
Editorial Afers
Llibre que recull les diferents comunicacions presentades al II Simposi Internacional de Focs...

El foc i la roda del temps: figures d'una festa mediterrània del cicle agrari
Antonio Ariño Villaroya
Ajuntament de Canals
Llibre de grans dimensions i molt interessant sobre la festa de Sant Antoni de Canals, amb...

Les festes de Sant Antoni a Manacor. Ritual, identitat i mobilització durant el segle XX
Antoni Vives Riera
Lleonard Muntaner Editor i Institut d'Estudis Baleàrics
Aquest llibre estudia els canvis i les continuïtats als quals s'ha vist sotmesa la festa de Sant...
Articles

Els foguerons de Sant Antoni. La revetlla mallorquina Sa Pobla a Gràcia
Josep Fornés Garcia
Festes.org
Fa sis-cents anys que a Mallorca Sant Antoni és patró dels pagesos. El sant patró de la pagesia...
També et podria interessar
De la mateixa categoria



Festa de Sant Antoni a Massagranell (L'Horta Nord)
- entre els actes més populars es troba la benedicció dels Animals, així com la tradicional "Caldera", menjar popular valencià, d'arròs amb fesols i naps. També la cremà de la "Foguera", els actes pirotècnics, i la realització de "Bous al Carrer".
Festa de Sant Antoni a Alberic (la Ribera Alta)
- les festes de Sant Antoni d'Alberic van molt més enllà de la celebració del dia 17 de gener. Les festeres i els festers del barri inicien una extensa programació d'actes en honor al seu patró. Els actes per venerar el sant comencen dies abans...
Festa de Sant Antoni a Pedralba (els Serrans)
- el dia 16 comença amb les albaes als grans, acompanyats de tabal i dolçaina. Com la tradició marca, el dia 16 de gener es fa l'encesa de la gran Foguera de Sant Antoni a la Plaça de la Constitució. Un dels costums gastronòmics de...
Festes de Sant Antoni a Calvià (Serra de Tramuntana)
- per Sant Antoni i Sant Sebastià, 17 i 20 de gener respectivament, tot Mallorca encén foguerons. A Calvià vila, al costat de l'Església, per Sant Antoni s'encén l'alimara, una gran foguera on, segons la tradició, es crema el dimoni.
Festa de Sant Antoni a Vinaròs (el Baix Maestrat)
- festivitat que se celebra el dia 17 de gener. La vespra, en fer-se fosc, s'encenen fogueres en diferents punts de la ciutat, amb el repartiment de moscatell i coquetes. Al dia següent se celebra la festivitat del sant amant dels animals, tan importants, antigament,...
Festa de Sant Antoni a Cornellà del Terri (el Pla de l'Estany)
- diumenge següent al dia 17. Festa al barri de Sant Antoni, res del Rosari-Missa, cant dels goigs i foguera tradicional. A la capella de Sant Antoni.
Sant Antoni a Olocau de Carraixet (el Camp de Túria)
- web del municipi d'Olocau sobre la crema de la foguera de Sant Antoni, la baixada i el repartiment de rotllos.
Festes de Sant Antoni Abad a Cabanes (la Plana Alta)
- la festivitat de Sant Antoni Abad (17 de gener) es celebra la vespra amb la benedicció d'animals, la repartició dels típics "prims" i "coquetes" i l'encesa d'una monumental foguera.
Sant Antoni a Benicarló (el Baix Maestrat)
- el 17 de gener se celebra Sant Antoni, festivitat en la qual abunden les fogueres als carrers, on es fa la Torrada, alegre reunió de veïns al voltant de les fogueres, amb el fi de torrar els productes típics de la terra i la...
Festa de Sant Antoni a Flix (la Ribera d'Ebre)
- a mitja tarda els veïns de diferents places, carrers o barris s'organitzen per a preparar fogueres. Dipositen un parell de dits de terra en el lloc que ocuparà la foguera i amb vehicles o tractors porten la llenya que apilen amb més o menys...
De la mateixa població


