
Redacció festes.org (Publicació: 16.03.2004 | Actualització: 27.02.2025)
Manel Carrera i Escudé
Malgrat que les Falles són les festes majors de València, ciutat que les va veure néixer, un dels trets més destacats de les Falles contemporànies és la seva expansió per tot el territori valencià. La festa s'ha anat implantant amb èxit en diferents poblacions, sobretot a les comarques de l'Horta, la Ribera Alta i Baixa, La Safor, el Camp de Morvedre i la Costera.
L'expansió fallera per les comarques valencianes
L'aparició de les Falles a altres poblacions més enllà de València es produeix en dues fases: a finals del segle XX apareixen les primeres Falles a Xàtiva, Gandia, Alzira, Castelló, Benicàssim i Oriola, però no és fins als anys 20 que la festa no s'implanta també a poblacions com ara Burjassot, Torrent, Manises, Dénia, Sagunt, Alcoi o Borriana, per esmentar-ne només algunes. En l'actualitat la festa es desenvolupa en més de 90 poblacions repartides per tot el territori valencià i en algunes cases regionals de poblacions com Saragossa, Buenos Aires, París o Palma de Mallorca.
D'entre les ciutats fora de València que compten amb més comissions falleres destaquen Alzina, amb 34 comissions falleres, Sagunt (28), Torrent (24), Gandia (20), Paterna (18), Borriana (17), Sueca (16), Burjassot (11), Benicarló (11), Carcaixent (10) i Dènia (10).
Ara bé, a banda de la seva expansió comarcal, un altre de les transformacions destacades és l'exportació i canvi de data de la festa. A la ciutat d'Alacant, les Falles, que reben el nom de 'Fogueres de Sant Joan', es celebren la nit del 23 de juny i no el 19 de març. També han canviat la seva data de celebració, fonamentalment perquè les bandes de música d'aquestes localitats puguin tocar a València, les falles de Real de Montroi, que són avançades una setmana, i Montserrat, Montroi i Rafelguaraf, que les celebren una setmana després.
Diferenciació fallera local
A les comarques, les Falles es desenvolupen d'acord amb el patró bàsic i estructura de la festa a València. En totes aquestes poblacions es treballa durant tot l'any en la preparació de la festa i es manté la mateixa seqüència ritual. La Plantà de la falla, la constitució de les comissions falleres, els passacarrers, la cavalcada del ninot, els concursos de paelles, les exhibicions pirotècniques (mascletàs, despertàs, etc), l'entrega de premis i les ofrenes florals a Sant Josep i a la Mare de Déu dels Desamparats són pràcticament a tot arreu els protagonistes dels dies previs a la cremà, que es celebra el 19 de març a la ni. Malgrat això, cada localitat ha desenvolupat unes peculiaritats pròpies i elements diferenciadors, que fan que cada població tingui el seu segell propi.
A Alzira, per exemple, es fa la Cavalcada Multicolor, una gran cercavila festiva on tots els membres de les comissions falleres desfilen disfressats com si d'una gran rua de carnaval es tractés. També es realitza la Crida, la invitació formal a la festa feta per les autoritats d'Alzira i durant la qual la Fallera Major convida a tot el poble a participar de la setmana gran de Falles. Al final de la crida tothom canta 'l'himne valencià' i es dispara una mascletà. Un altre dels trets diferenciadors d'Alzira són la peculiar desfilada de pasdobles i la processó en honor a Sant Josep.
A Sueca, són ja tradicionals les ofrenes florals als escriptors Joan Fuster i Bernat i Baldoví, i al compositor Josep Serrano, fills il·lustres de la ciutat i que aquell dia són recordats especialment. A Silla, es realitza la cavalcada del Pregó; a Carcaixent les presentacions falleres; a Alboraia, la Gala fallera; a Torrent els Jocs Florals; a Gandia, el Bateig, a l'Horta Nord, l'Encontrà fallera; a Xàtiva la visita oficial de les falles, etc També són destacables per la seva qualitat els llibrets -les publicacions que editen els fallers per explicar les característiques de la seva falla- que es realitzen a Xàtiva, Alzira i Gandia.
Has detectat algun error? Avisa’ns!



Per saber-ne més
Llibres

Benicarló, el nord de les falles
Pedro Manchón Pau
ADDIS
En aquest interessant llibre, dissenyat i maquetat per Daniel Roca i Alfonso Arnau, l'autor explica...

40 anys de Falles. Benicarló 1973-2013
Pedro Manchón Pau
Diputació de Castelló
Ara que es commemoren les quatre dècades de celebració fallera a Benicarló, aquest llibre fa un...

Les falles fundacionals de Gandia
Josep Joan Coll Fornés
Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell
L'autor analitza el teixit sociològic responsable de l'activitat fallera, relacionant-la amb el...

Focs de falla. Articles per al combat festiu
Gil-Manuel Hernández Martí
Obra Propia
El llibre és una invitació a la reflexió sobre la festa de les Falles i les transformacions...

Els parlars valencians
Diversos autors
Publicacions de la Universitat de València
A partir dels estudis consolidats i, sobretot, d'un meritori treball de camp amb enquestes...

Obres mestres de l'art faller. Volum I
Diversos autors
Ajuntament de València. Regidoria de Cultura Festiva
Aquest llibre és una recopilació d'aquells monuments fallers que poden ser considerats obres...
També et podria interessar
De la mateixa categoria


La de Benicarló és la festa de les falles que més al nord del País Valencià se celebra. Durant més de deu dies les escultures de la burla, els monuments fallers, són l'epicentre de mascletàs, despertàs, ofrenes de flors i altres actes que configuren una festa jove, nascuda l'any 1973, però que ja és un del referents en el calendari festiu local.
Les Falles a Dènia (la Marina Alta)
- la nit del 19 de març Dénia crema les seves falles. Un procés d'un any de feina que portarà a les brases a les monumentals fogueres que satiritzen aspectes concrets de la vida política i social en clau local.
Setmana fallera a Alzira (la Ribera Alta)
- la setmana fallera és un conjunt de celebracions festives que tenen lloc a Alzira i qua culminen amb la cremà de les falles. Amb la "despertà", les desfilades de Les comissions acompanyades per les bandes de música , la "mascletá", etc
Festa de les Falles a Formentera (Formentera)
- els residents valencians de Formentera fan una falla a Es Pujols per celebrar la festivitat de Sant Josep.
Les Falles de Cullera (la Ribera Baixa)
- es celebren des de l'any 1986. La Junta Local Fallera de Cullera és l'òrgan col.lectiu que exerceix la funció rectora i coordinadora de la celebració dels festejos i tota classe d'actes relacionats amb les Falles de Cullera.
Les Falles a Alginet (la Ribera Alta)
- cada any la Junta Local Fallera junt amb les comissions del nostre poble organitza diferents actes amb molta il·lusió perquè cadascun dels nostres fallers gaudisca de la festa al màxim, enfortint la germanor de les diferents comissions i intentat superar-nos any darrere any, per...
Les Falles a Carcaixent (la Ribera Alta)
- l'estreta unió veïnal i comercial amb Alzira, així com les relacions d'alguns veïns amb la ciutat de València, comportaren que un grup de ciutadans de Carcaixent encengués la primera flama fallera. Les arrels de la festa a la nostra ciutat, les trobem als inicis...
Les Falles de Gandia (la Safor)
- a Gandia l'inici de la festa fallera apareix documentat cap a finals del segle XIX, concretament segons J.J. Coll apareix una falla documentada en una crònica del diari Les Províncies en 1876 de sàtira moral plantada en la plaça Major de la ciutat 7....
Les Falles de Paterna (l'Horta Nord)
- la setmana del 19 de març tenen lloc les Falles en honor a Sant Josep en les quals participen 17 comissions falleres. L'historiador i treballador de l'Arxiu Municipal, Félix Gámez, ha descobert que la primera falla que es va plantar al municipi no va...
Les Falles a Sagunt (el Camp de Morvedre)
- una de les festes més acolorides, divertides i apassionants d'aquesta ciutat: Les Falles. Declarada Festa d'Interès Turístic Nacional. Durant la setmana fallera, que finalitza el 19 de març, festivitat de Sant Josep, la ciutat s'omple d'alegria i desimboltura. Una setmana en què els monuments...
Les Falles a Torrent (l'Horta Sud)
- la festa fallera arriba a Torrent com a resultat de les sinergies sincrètiques de la imitació dels cadafals plantats al Cap i Casal, però, sobretot, de la tradició popular de la crema dels pallassos, una parella penjada de ninots confeccionats pels veïns d'un carrer...
Les Falles de Sueca (la Ribera Baixa)
- la ciutat de Sueca té actualment un total de 16 comissions falleres, encarregades de donar llum i color a la festa. Declarades Bé d'Interès Cultural Immaterial per la Unesco en 2016, es duen a terme en el mes de març, encara que es realitzen...
De la mateixa població

La màscara és un element present en tot tipus de celebracions festives que permet la transformació de la identitat del portador. Malgrat que l'ús de màscares no és exclusiu de les festes de Carnaval, aquest element és un dels pilars fonamentals de qualsevol celebració carnavalesca.

Les festes dedicades a Sant Antoni Abat, tal i com se celebren a la comarca dels Ports de Morella (País Valencià), al Matarranya (Franja de Ponent) i a l'Illa de Mallorca, es caracteritzen per l'aparició de diferents tipus de dimonis, que aquell dia es passegen pels carrers ballant i cometent tot tipus d'entremaliadures.
