Redacció festes.org (Publicació: 23.07.2009 | Actualització: 02.02.2025)
Manel Carrera i Escudé
Moià celebra, cada anys a mitjans de gener, la seva Festa Major d'Hivern amb un conjunt d'actes que combina la celebració de la festa dels Tres Tombs amb els actes de renovació del vot de poble a sant Sebastià. Les celebracions inclouen la processó amb la imatge del sant, la benedicció dels animals en els Tres Tombs i la renovació de càrrecs en l'entitat que els organitza, i la sortida d'un conjunt de personatges propis i exclusius de la localitat, com els teiers, el 'pollo' i els garrofins.
Característiques dels garrofins
Un dels elements característics d'aquesta festa són doncs els garrofins, una dansa única a tot Catalunya. En l'actualitat el Ball o Contrapàs dels Garrofins és un ball infantil, executat per diferents nens i nenes de la població.
Els garrofins, catorze nens i catorze nenes, duen uns vestits amb fons blanc i dibuixos brodats a sobre, de color blau els nens i de color vermell les nenes. Els balladors duen picar-los per tot el cos que ressonen mentre ballen, una cinta que els creua el pit, faixa i espardenyes, amb els respectius color blau i vermell. Ara bé, la característica distintiva dels garrofins són els barrets que duen els balladors al cap, penjant enrere, una espècie de barretina llarguíssima i bellament guarnida amb cintes de tots colors i picarols i enflocalls cosits a sobre. Sembla que el nom de 'garrofins' prové de les semblances d'aquest barret amb les garrofes. Joan Amades diu que aquest barret «als ulls del poble tenia la forma d'una gegantina garrofa, rebia per ironia el nom de garrofí»
Els garrofins surten en dues ocasions en el marc de la festa major d'hivern: la vigília, 19 de gener, a la tarda i el dia 20 de gener, diada de sant Sebastià, al matí. La vigília de la festa o sigui el dia 19 de gener, els garrofins surten pels carrers de la vila i dansen al so del flabiol, que els acompanya amb una melodia exclusiva d'aquest ball. En les seves ballades de la vigília els acompanyen el Pollo, un esparriot que duu un conill a les mans, i els Teiers, dos personatges vestits de negre i amb barret de copa que tenen la missió de fer llum als balladors amb les teieres de ferro que porten enceses.
L'endemà, dia 20 de gener, els garrofins són els encarregats de dur el tabernacle del sant, i d'efectuar dos balls. El primer, un dels moments més esperats de la festa, té lloc a l'interior de l'església en el marc de la missa solemne de festa major, acompanyats pels grallers. Després els garrofins ballen a la residència d'avis.
Apunts històrics del ball
La primera referència escrita que es té del ball és del 1789. En fer la passada de la vigília els garrofins, que eren sis joves solters del poble, visitaven les cases dels administradors del sant (dels entrants i dels sortints, els mateixos que l'endemà ballarien el Ball del Ciri), fent gran gatzara, llançant caramels i anunciant, així, l'inici de la Festa Major d'Hivern. Més modernament, a mitjans de segle XX, aquest ball el passaren a executar nois d'entre 10 i 15 anys, que a més a més també portaven el tabernacle del sant en la processó del dia de la festa. La festa es perdé i no es recuperà fins l'any 1974, adoptant més o menys l'estructura actual.
Has detectat algun error? Avisa’ns!





Contacte
Ball de Garrofins
http://www.moia.cat
Plaça de Sant Sebastià, 1
08180 Moià
93 830 00 00
martinezgj(ELIMINAR)@moia.cat
Per saber-ne més
Audio / CD

Ball de l'arbre de Matadepera
Diversos autors
Ajuntament de Matadepera. Patronat Municipal de Cultura
Enregistrament musical d'aquesta dansa tradicional pròpia de les festes de Sant Sebastià de...
També et podria interessar
De la mateixa categoria
Ball del Ciri a Taradell (Osona)
- en el marc de la Festa Major d'hivern, celebrada en honor a Sant Sebastià, té lloc el tradicional Ball del Ciri. Aquest es balla des de l'any 1776. El Ball del Ciri és una dansa cerimoniosa i ritual que pretén simbolitzar el traspàs públic...
Ball del Patatuf a Vallmoll (l'Alt Camp)
- en el marc de la Festa Major d'Hivern, el migdia a la Plaça Major, després de la missa major a la parròquia de Santa Maria, Ball del Patatuf. Al vespre, sopar de Sant Sebastià.
Ball de la Coca a Rajadell (el Bages)
- al segle XIX es va incorporar el ball de la coca dins la celebració de Sant Sebastià, en què la masia que pastava el pa oferia la coca i assenyalava una balladora. Els administradors de la confraria triaven el ballador, la parella feia el...
Ball de Coques al Masroig (el Priorat)
- la Festa Major d'hivern té lloc per Sant Sebastià i se celebra el dissabte proper al dia 20 de gener. Són típiques les coques ensucrades de Sant Sebastià i el ball subhastat a la plaça on s'ha recuperat l'antic costum de ballar jotes.
Ball de l'arbre i Ball del tortell a Matadepera (el Vallès Occidental)
- és un ball rodó que es balla al voltant d'un pi, plantat al mig de la plaça, durant les festes de Sant Sebastià. És una dansa oberta a tothom, sense límit de balladors. Es balla des de l'any 1991, el diumenge més proper al...
De la mateixa població


Celebrada pels volts del 15 d'agost, la Festa Major de Moià té, en l'actualitat, dos protagonistes destacats: la Festa de l'Arbre Fruiter, que ve celebrant-se ininterrompudament des de l'any 1905, i la Cabra d'Or, una innovadora celebració basada en una popular llegenda local que se celebra des de l'any 2010.
