Festa Major de Sant Mateu
Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat)
Vegueria de Barcelona
pels volts del 21 de setembre
(Publicació: 09.09.2006 )
La Festa Major de Sant Mateu es celebra pels volts del 21 de setembre, diada del sant i dia festiu local, i s'allarga sovint fins al cap de setmana.
La vigília del dia 21 hi ha la Cercavila de totes les colles participants en el Seguici de Festa Major: Ball de Diables d'Esplugues, Colla de Diables Infantils Boiets Esquitxafocs, Colla de Diables Infantils Toc de Foc de la Bòbila, Colla de Geganters d'Esplugues, Colla de Bastoners d'Esplugues, Colla de Castellers d'Esplugues, Esbart Vila d'Esplugues, Colla dels Tres Tombs d'Esplugues, L'Esborrany, TIC Espluga Viva, AC Espluball, així com altres entitats com el Grup de Percussió Atabalats, Centro Cultural Andaluz Plaza Macael i Balkiber Associació Cultural, que van des del Casal de Cultura Robert Brillas fins a la plaça Santa Magdalena, on té lloc el pregó que es pronuncia des del balcó de l'Ajuntament. Acabat el pregó es fa el Retorn del Seguici i la passejada del Drac Fal·lera.
El dia 21 de setembre, dia festiu local, comencen els espectacles infantils (pallassos, explicació de rondalles de la terra, etc), els diversos campionats esportius (voleibol, dards, natació, gimnàstica artística, etc) i els concursos (fotografia, pintura ràpida, truites, etc) que s'allarguen durant tots els dies de les festes. A la tarda, es fa una ballada de sardanes i, al vespre, té lloc l'ofici solemne en honor al patró a la Parròquia de Sant Mateu, el Sopar de Colles i l'espectacle Piromusical.
El gruix de les activitats són el cap de setmana més proper al 21 de setembre. Divendres al vespre hi ha el Concert de Festa Major. Dissabte a la tarda hi ha la Trobada de Puntaires (des del 1994), la Trobada de Gegants i Capgrossos (des del 1985) i la Diada Bastonera (des del 1995). A la nit es fa la Nit de Foc, amb la lectura dels versots a càrrec del Ball de Diables d'Esplugues, un dels pocs fora del Penedès que tenen parlaments, el Correfoc Infantil, la Tabalada i el Correfoc.
Diumenge al matí es desperta amb les matinades amb la 'petardà' i continua amb dos concursos únics: el Concurs de Truites (des del 1982) i el Concurs de Menjadors de Mongetes amb Botifarra (des del 1978). A les dotze del migdia té lloc la Diada Castellera (des del 1994) amb l'actuació de la colla local i d'altres colles convidades.
Text: Redacció festes.org
Fotografies: Ajuntament d'Esplugues
Has detectat algun error? Avisa’ns!




Contacte
Ajuntament d'Esplugues de Llobregat
http://www.esplugues.cat
Plaça Santa Magdalena, 5-6
08950 Esplugues de Llobregat
93 371 33 50
ajuntament(ELIMINAR)@esplugues.cat
Enllaços relacionats
Colla de Bastoners d'Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat)
- en aquesta pàgina trobareu informació sobre la Colla de Bastoners d'Esplugues. Durant els anys 80 un grup de gent interessada en la cultura popular es van dedicar a recuperar danses i crear-ne de noves. El ball de bastons fou una de les danses que...
Gegants d'Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat)
- l’any 1983 en un consell de cultura es va decidir la construcció d’uns gegants per formar part de l’imaginari popular d’Esplugues. Les figures dels gegants encarnen els personatges d’una antiga llegenda El cavaller de Picalqués que es desenvolupa a l’edat mitjana al poble d’Esplugues....
Ball de Diables d'Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat)
- segueix el model tradicional penedesenc, amb representació teatral i parlaments. Participa en les festes de Sant Joan, les festes de Santa Magdalena (versots + correfoc), i el Cap de setmana abans de la Festa Major de Sant Mateu (seguicis, correfocs i matines).
Boiets Esquitxafocs d'Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat)
- colla infantil que neix l'any 2001 a Esplugues de Llobregat des de la inquietut d'un grup de famílies a les que ens agraden les activitats de foc i que volem estimular que els nostres fills i filles puguin participar de forma lúdica en elles.
Per saber-ne més
Llibres

Figueroles d'Alcalatén: balls i costums
Diversos autors
Autoedició
En aquest treball tractarem de recopilar i d'esbossar els balls que antigament es ballaven a...
Revistes

Sant Mateu, història i costums
Diversos autors
Col·lectiu Cultural Sitja
Reportatge central del numero 6 (Època 6 - any 2003) de la revista local de Bunyola, Es Castellet....
També et podria interessar
De la mateixa categoria
Festa major de Vallirana (el Baix Llobregat)
- missa, sardanes, focs artificials, balls, teatre, activitats infantils, esmorzar popular, castells, etc.
Festa major de Sant Mateu de Bages (el Bages)
- se celebra pels volts del tercer diumenge de setembre.
Festes patronals de Figueroles (l'Alcalatén)
- estan dedicades a Sant Mateu i les Sagrades Relíquies, se celebren tots els anys el dia 21 i 22 de setembre. Hi ha gran varietat d'espectacles, balls populars (entre ells el Ball de l'Anguilla), exposicions, teatre, solta de vaquilles pels carrers, bous embolats, etc....
Festes patronals de Sant Mateu a Bunyola (Serra de Tramuntana)
- se celebren pels volts del 21 de setembre amb els següents actes: pregó, missa solemne, Homenatge a la Vellesa, concerts i recitals, exposicions, revetlles, teatre, mercat solidari, sopar popular, competicions esportives, jocs populars i tallers, animació infantil i juvenil, mostres i trobades populars... Destaquen...
De la mateixa població

