Festes majors

Jotes, carrosses i cóssos en honor a la Mare de Déu de la Fontcalda

Gandesa (la Terra Alta)

Vegueria de Terres de l’Ebre

Primera setmana de setembre

Festes majors de Gandesa
Festes majors de Gandesa
El santuari i balneari de Fontcalda
El santuari i balneari de Fontcalda
Processó amb la marededéu de Fontcalda
Processó amb la marededéu de Fontcalda
La Dansada
La Dansada
Desfilada de carrosses
Desfilada de carrosses
Un dels Cóssos
Un dels Cóssos
Les festes majors de Gandesa se celebren en honor de la Mare de Déu de la Fontcalda i tenen una durada de 5 dies. Els seus actes més característics, a banda de tots aquells que no falten a cap festa major, són la plega, el ball de la Dansada o jota gandesana, la desfilada de carrosses guarnides i els cóssos.

Malgrat els canvis que ha sofert el programa de la festa major any rera any, des de l'any 1900, en què trobem constància escrita dels butlletins de les festes majors de Gandesa, hi ha tota una sèrie d'elements que fan que les festes de Gandesa tinguin un caràcter propi i singular.

Estructura ritual

La festa major s'estructura al voltant del primer diumenge de setembre i s'allarga fins dilluns i dimarts següent, dies de festa local. Divendres al matí les celebracions comencen amb un volteig de campanes i una engegada de coets des de la Plaça de l'Ajuntament que anuncien als vilatans que s'inicia la festa major. A la tarda té lloc la desfilada de carrosses guarnides pels carrers de la ciutat acompanyades pels gegants i gralles de gandesa. Aquesta desfilada de carruatges engalanats es va fer per primera vegada l'any 1969 i té format de concurs de lluïment, amb entrega de premis inclòs. Cada grup de veïns, associació o colla elabora una carrossa amb els recursos que té a l'abast i es competeix per veure qui aconsegueix fer-la més bonica.

En acabar la desfilada es fa el pregó de la festa major i la proclamació de la Pubilla i les Damisel·les (tres noies que fan 18 anys), i la Pubilleta i l'Hereu de l'any en curs (nens i nenes entre 5 i 6 anys). Aquesta elecció és un acte que, tot i que s'ha convertit en una peça important de la Festa Major, es va organitzar per primer cop l'any 1964.

L'endemà dissabte de festa major té lloc la plega a goig de la Mare de Déu de la Fontcalda. Es tracta d'una cercavila formada per les autoritats, una banda de música i les pubilles i hereus del poble, que van passant per les cases per tal de recollir, amb un mocador o una bandera, les donacions monetàries que els habitants de Gandesa llancen des dels balcons o finestres. Tots els diners recollits van a benefici del Santuari de Fontcalda.

Un altres dels actes característics de dissabte és el ball de la Dansada o jota gandesana, una peça important del folklore català que es balla col·lectivament a la plaça del poble. La Dansa de Gandesa, que es va recuperar l'any 1981, és una dansa en la qual els dansaires, que van habillats amb el vestit típic gandesà (ells amb faixa i barretina lila, i elles amb falda i manto de color oli), ballen, amb melodia de jota, el Ball de la Barra de Torrons. Aquest ball tradicional es balla en parelles i comença quan els homes ofereixen a la seva parella una barra de torrons o massapà d'atmelles. Les parelles es posen en rodona al centre de la plaça i es ballen diferents compassos. Hi ha tres ballades diferents, molta canalla participant i es dansa amb música en directe. Hi participen també balladors provinents d'altres pobles, amb qui al final es fa una gran ballada final.

Diumenge al matí té lloc un Rosari de l'Aurora i al migdia la missa major en honor a la Mare de Déu de Fontcalda, que compta amb l'assistència de les autoritats locals i els hereus i pubilles i que acaba amb el cant dels goigs.

En acabar la missa comencen els cóssos, una de les manifestacions populars i tradicionals més característics de la festa major. Els cóssos són curses de persones i animals que compten amb importants premis per als guanyadors. Els cóssos han canviat força i si bé antigament tenien un caire més lúdic i casolà, de rivalitat entre amics i famílies o colles, en l'actualitat es tracta d'una manifestació esportiva més, molt lligada a l'atletisme professional. Antigament els homes es disputaves tres premis: un pollastre, un conill i una ceba. Avui, els premis són en diners en metàl·lic. Acabades les curses es fa el ball del vermut.

Diumenge al vespre té lloc la processó i la ofrena floral a la Mare de Déu de Fontcalda. Tot i que la imatge de la Mare de Déu de la Fontcalda és al santuari del mateix nom que hi ha a uns 12 km de la població, al bell mig de la Serra de Pàndols, la processó de diumenge es fa amb una imatge que és tot l'any en una capella dedicada a la Mare de Déu de Fontcalda que hi ha a l'església Arxiprestal de l'Assumpció, al centre de Gandesa.

Durant tots els dies que dura la festa major es fan concerts, balls, activitats per a gent de totes les edats, competicions esportives, correfocs, espectacles i animacions infantils i els focs d'artifici, que clouen amb un esclat de llum i so els actes de la festa.

(Text elaborat amb informacions de Marc Jornet)

Has detectat algun error? Avisa’ns!

El santuari i balneari de Fontcalda
El santuari i balneari de Fontcalda
Processó amb la marededéu de Fontcalda
Processó amb la marededéu de Fontcalda
La Dansada
La Dansada
Desfilada de carrosses
Desfilada de carrosses
Un dels Cóssos
Un dels Cóssos

Galeries d'imatges


Contacte

Ajuntament de Gandesa

Banner Recull de Cançons de Bateig

Per saber-ne més

Llibres

Audio / CD

Banner Recull de Cançons de Bressol

També et podria interessar

De la mateixa categoria

De la mateixa població

Banner Recull de Cançons de Sant Antoni