Festa de la Mare de Déu del Carme
Més de cinquanta anys de processó marítima
Palamós (el Baix Empordà)
Vegueria de Girona
Diumenge posterior al 16 de juliol
(Publicació: 27.06.2008 )
Els habitants de Palamós que tenen o han tingut una relació directa amb el mar passegen, una vegada l'any la seva protectora, la Mare de Déu del Carme, per la badia de Palamós. Antigament aquesta fou una celebració exclusivament dels que vivien del mar i els seus recursos, els pescadors i els mariners, però en l'actualitat també hi participen tots aquells que disposen d'embarcacions recreatives.
La celebració té per una banda un caràcter propiciatori, doncs expressa la demana de que hi hagi més fortuna en la feina amb el vaixell i en la navegació, però també té una finalitat protectora, perquè demana la intercessió de la divinitat davant les adversitats del mar, perquè protegeixi els vaixells contra les tempestes i els naufragis.
L'organització anual de la festa en honor de la Mare de Déu del Carme ha estat sempre i encara és a càrrec de la Confraria de Pescadors de Palamós, una entitat que agrupa els pescadors d'aquesta franja litoral de la Costa Brava que va des de Begur fins a la desembocadura de la riera de Ridaura.
Palamós i el mar
Palamós és, des de la seva fundació, un poble de pescadors. Amb els anys també s'hi afincaren mariners i comerciants marítims, un fet que va estrènyer encara més la relació entre aquest poble i el mar.
Des de temps ancestrals, la gent de Palamós ha viscut del mar. Primer com a mitjà de supervivència amb l'extracció del peix i en l'actualitat amb els serveis als turistes que, procedents d'arreu del món, vénen a gaudir de les activitats recreatives que es poden fer al mar.
El culte a la Mare de Déu del Carme a Palamós
Tot i que aquesta relació entre el mar i Palamós ve de molt lluny, encara són poques les pistes que tenim sobre les celebracions festives dels que tenien oficis amb el mar i les seves creences, celebracions i festes.
La primera constància escrita que es té de la veneració de la imatge de la Mare de Déu del Carme a Palamós és de finals del segle XVIII, època en què està datada una imatge que hi havia en una capella situada a l'edifici que albergava el nou hospital per als pobres. Els bombardeigs de la Guerra Civil es varen encarregar de malmetre aquella capella dedicada a la Mare de Déu del Carme.
El juliol de 1950, i després d'uns anys en què la flota pesquera de Palamós experimentà una gran expansió (1930-1940) amb l'arribada de pescadors provinents de l'Ametlla de Mar i de la costa valenciana, es decidí reemprendre el culte. La Confraria de Pescadors de Palamós encarregà l'elaboració d'una nova imatge de la Mare de Déu a un taller d'Olot, que és la que perdura fins ara.
Ara bé, la devoció a la mare de déu no aconseguí desbancar el culte tradicional i més documentat a Sant Telm, fins a mitjan segle XIX.
La festa actual, pas a pas
La celebració actual comença amb una cercavila que té per objectiu portar la imatge des de l'església on és tot l'any, fins al port. La cercavila està encapçalada pel penó de Sant Telm, testimoni de l'antic patronatge dels mariners, anterior al de la Mare de Déu del Carme. Tot seguit hi ha la imatge de la Mare de déu, que és duta a pes per mariners voluntaris i que és dempeus, sobre una barca de fusta abundantment guarnida amb flors. La Mare de Déu duu a les seves mans un nen Jesús, del que en pengen unes cintes de tots colors, que són els records dels que hi participen, testimonis de l'assistència a la processó. Antigament les cintes eren els records que hi deixaven els mariners i infants de Marina que participaven de la processó. També participen de la processó terrestre els gegants de Palamós Pere el Gran i Constança de Sicília.
La cercavila arriba fins al moll, on té lloc l'Homenatge a la Vellesa del Mariner, un acte de record i homenatge als pescadors i mariners retirats. Antigament s'havia fet una cercavila en què els mariners retirats desfilaven acompanyats per les pubilles (dones vinculades a famílies marineres) des del centre del poble fins l'església on tenia lloc una missa. Després tornaven al port per iniciar la processó. La cercavila es va perdre i s'ha substituït per aquest acte en què es ballen sardanes i es fa un homenatge als mariners i pescadors més vells i ja retirats, amb l'entrega d'un record commemoratiu. En un primer moment aquest acte s'havia fet per la festa major, però a partir del 1950 es trasllada a la festa del Carme.
Acabada la ballada de sardanes té lloc l'acte central de la festa, la processó marítima. Nombroses barques de pesca, i moltíssimes embarcacions recreatives, es guarneixen amb banderoles de colors, flors i altres enramats esperant la sortida de la processó. La processó s'inicia al port i evoluciona per la badia de Palamós. Encapçala la processó la barca que duu la imatge de la Mare de Déu i la segueixen centenars de barques que es situen darrera i als costats. La barca que duu la imatge de la Mare de Déu és cada any una de diferent i s'elegeix mitjançant un sorteig. Acompanyada pel so de les botzines i els clàxons de les barques, els crits i salutacions dels participants la processó de les barques marca el ritme de la festa més marítima de Palamós.
Text: Redacció festes.org
Fotografies: Manel Carrera i Escudé
Has detectat algun error? Avisa’ns!









Contacte
Confraria de Pescadors de Palamós
http://www.confraria.cat/
Moll Pesquer S/N
17230 Palamós
972 314 437
Per saber-ne més
Llibres

Cinquanta anys d'una processó marítima. 1950-2000, la Verge del Carme de Palamós
Diversos autors
Confraria de Pescadors de Palamós
El llibret, del qual s'han editat mil exemplars, repassa els cinquanta anys de vida d'aquest...

Història de la Confraria de Pescadors de Palamós
Diversos autors
Confraria de Pescadors de Palamós
La publicació ha estat dirigida des de la Càtedra d'Estudis Marítims de Palamós per...

L'Ermita-Capella de la Mare de Déu del Port de Llançà. III centenari (1691-1991)
Josep Clavaguera i Canet
Ajuntament de Llançà
Llibret sobre aquesta ermita dedicada a la Mare de Déu del Port que es troba a l'entrada del barri...

La Marina de Tarragona en el segle XIV. La seva relació comercial amb Mallorca
Guillem Morro Veny
Edicions Cossetània
El present estudi pretén esser una aportació al coneixement i a la història baixmedieval de...
També et podria interessar
De la mateixa categoria


Processó del Carme a Caldes d'Estrac (el Maresme)
- una tradició en homenatge a la gent del mar que es celebra el diumenge més proper a la diada de la Mare de Déu del Carme i que consisteix en una processó marítima, que lliura una ofrena floral mar endins en memòria dels avantpassats...
Festes de la Mare de Déu del Carme a La Ràpita (el Montsià)
- inclouen correbous, bous capllaçats i altres jocs amb animals a les instal·lacions portuàries. Processó de la Verge del Carme pel port. Inclouen un joc tradicional: el pal ensalmat, un pal ple de sabó posat horitzontal i que cal atravessar. és organitzada per la Confraria...
Festes de la Mare de Déu del Carme a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà)
- amb processó marítima de barques i unes altres embarcacions totes guarnides a les aigües del Port, encapçalades per la que duu la imatge de la Verge. Un cop a terra es diposita la imatge a la Llotja del Peix i es serveix un aperitiu....
Festes de la Mare de Deú del Carme a Cala Figuera (Migjorn)
- amb una missa solemne en honor de la Mare de Déu seguida d'una processó marítima acompanyada dels Xeremiers de l'Escola Municipal de Música de Santanyí. A la nit es fa una revetlla amb ball i l'endemà els tradicionals jocs, curses i rompuda d'olles.
Festes de la Verge del Carme a Fornells (Menorca)
- el dia 16 de juliol se celebra la patrona dels mariners. La imatge de la Verge presideix la processó, que després de recórrer els principals carrers del poble acompanyada per la banda de música, navega a bord del bot salvavides per les aigües de...
Festa de la Mare de Déu del Carme a Arenys de Mar (el Maresme)
- amb la sortida de barques, missa, sardinada i cantada d'havaneres al port. Organitzada per la Confraria de Pescadors i Branca de Dones Anna Sáez el dissabte després del 16 de juliol. Surten els gegantons Elm i la Carmeta, que, estrenats l'any 1997 per iniciativa...
Festa de la Verge del Carme a Cadaqués (l'Alt Empordà)
- se celebra el 16 de juliol amb una missa solemne, professó marinera, sardinada i sardanes.
Festes del Carme a Ciutadella (Menorca)
- la processó es fa sortint a peu des de l'església de Sant Miquel a la tarda, fins arribar al Port, on s'embarca fins a la bocana acompanyada per embarcacions particulars. Al mateix temps, al port es fan unes ballades populars.
Festes del Carme a Maó (Menorca)
- els actes tenen com a punt de partida i arribada les instal·lacions de la Base Naval, que s'obre al públic. Al vespre es fa una Missa i tot seguit la processó, presidida per la Verge, en la qual participen els pescadors i totes les...
Festes del Carme a Portocristo (Llevant)
- una de les celebracions més esperades d'aquesta població costanera que forma part del municipi de Manacor i que havia estat anomenada Colònia del Carme, perquè inicialment s'acollí al patronatge de la Mare de Déu del Carme. Cada any pels volts de 16 de juliol...
Festa de la Mare de Déu del Carme a Torredembarra (el Tarragonès)
- cada 16 de juliol al vespre, amb missa de la Mare de Déu del Carme i inici de la Processó del Carme i benedicció de les aigües del Mar. Tot seguit, rebuda dels infants pescadors amb el Galop de l'Antina, a l'escenari del passeig...
Festa de la Mare de Déu del Carme a Cambrils (el Baix Camp)
- a molts pobles costaners de Catalunya, la Mare de Déu del Carme és patrona dels mariners, si bé en els pobles d'interior també és patrona d'altres col·lectius. A Cambrils els pescadors i les seves famílies s'encomanaven, i s'encomanen, a aquesta Verge per demanar-li salut...
Festes de la Mare de Dèu del Carme a Eivissa (Eivissa)
- per festejar el dia de la Mare de Déu del Carme és costum organitzar processó marinera al port de la ciutat d'Eivissa.
Festes de la Mare de Dèu del Carme a La Savina i Es Pujols (Formentera)
- la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de la mar, es celebra al port de la Savina (pertanyent a la parròquia de Sant Francesc de Formentera) i al nucli de Es Pujols (pertanyent a la parròquia de Sant Ferran de ses...
Festes del Carme a Empuriabrava (l'Alt Empordà)
- a la Plaça de les Palmeres, Mercat al mar i al vespre del dia 16 processó de la Verge del Carme que acaba amb una ballada de sardanes a la capella de la Verge del Carme. També sardinada popular, havaneres i castell de...
Festa de la Mare de Déu del Carme a Calafell (el Baix Penedès)
- se celebra el 16 de juliol a Calafell. Es fa una processó per terra, durant la qual la imatge és custodiada per rems i la processó per mar, que es fa acompanyada amb barques i la imatge de la Verge del Carme al vaixell...
Festes de la Mare de Déu del Carme a Portinatx (Eivissa)
- l'acte principal és la processó amb la imatge de la Verge del Carme, el 16 de juliol, que primer va encapçalada per la banda de música i després inicia una processó marinera dins una embarcació turística que va acompanyada de 'llaüts de pescadors' i...
Festa de la Mare de Déu del Carme a Sitges (el Garraf)
- el 16 de juliol. Al matí, missa en honor a la patrona dels mariners a la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla. L'acte central de la celebració és la tradicional Processó de les Barques que té lloc al vespre. Embarcacions de tot tipus...
Festa de la Mare de Déu del Carme a Vinaròs (el Baix Maestrat)
- el 16 de juliol. L'acte principal és la processó marítima, quan les barques de la flota pesquera engalanades per a l'ocasió surten a la mar, amb la patrona en una d'elles i es fa una ofrena floral davant la costa de Vinaròs. Té la...
De la mateixa població
