#verema
Articles

La localitat de Binissalem, una de les zones de producció de vi més importants a l'illa de Mallorca, celebra a finals de setembre una de les festes de la verema amb més tradició de les que es fan a les terres de parla catalana. Gairebé una setmana de gresca, menjars populars, concursos i desfilades vinculades al món del raïm i la vinya.

Coincidint amb l'inici de l'època de la verema, Poboleda celebra una festa al voltant de la seva cultura vitivinícola. La festa està destinada a donar a conèixer les tècniques tradicionals que s'utilitzaven antigament en la collita del raïm i en l'elaboració del vi i inclou el tast i la venda dels internacionalment apreciats vins del Priorat.

Alella acull durant un cap de setmana la tradicional Festa de la Verema, tres dies de celebracions dedicades als productes de la vinya i a l'extensa cultura popular relacionada amb el conreu del raïm que surt d'uns ceps que estan plantats amb vistes al mar.

La Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d'Anoia és una celebració popular que, mitjançant l'ús de la pirotècnia, la música i els elements de la imatgeria festiva tradicional, escenifica la victòria que la vila va obtenir, a finals del segle XIX, sobre la terrible plaga de la fil·loxera que va arrasar totes les vinyes del Penedès.

Veremadors i veremadores, professionals del sector i visitants provinents d'arreu s'ajunten cada any en diferents poblacions catalanes per celebrar la fi de les tasques de recol·lecció del raïm, començar a assaborir els primers vins i compartir el coneixement lligat a la vinicultura.

La vila de Calonge dedica bona part de la seva Festa Major d'Hivern a celebrar l'arribada del primer vi de la temporada, un vi de pagès i amb denominació d'origen Empordà que és en una de les zones enològiques amb més tradició de Catalunya.

La Festa del Vi i la Clotxa és una celebració encaminada a promocionar el vi local, la Denominació d'Origen Terra Alta, mitjançant una sèrie d'activitats que tenen com a epicentre a la "clotxa", l'àpat que els veremadors feien antigament una vegada acabada la feina.

Són nombroses les localitats catalanes on, durant el període de màxima activitat festiva, ja sigui per la festa major com en el marc d'altres celebracions populars, com les festes de la verema, substitueixen la font d'aigua del poble per una font de vi, cava o d'algun altre tipus de beguda alcohòlica.

La festa més important de Banyuls és una celebració de final de verema que cada any aplega prop de 7.000 persones vingudes d'arreu per compartir un àpat a la platja, acabar-se el vi de l'anyada anterior i rememorar les maneres de fer dels antics vinyaters que transportaven la collita de raïm a través del mar fins a aquesta població.

La vila d'Artés és coneguda arreu de Catalunya per la qualitat dels seus vins i caves. En homenatge a aquests productes, cada any el poble celebra una gran festa destinada a acostar la cultura del raïm, el vi i el cava entre els seus habitants i entre els vinguts d'altres contrades.

La festa està estructurada al voltant de la verema, el transport del raïm i l'elaboració del most segons els mètodes tradicionals. L'acte més emblemàtic de la festa és la piada, nom amb què es coneix al Pla d'Urgell, la Segarra i el Priorat, l'acció de trepitjar els raïms amb els peus per fer-ne el vi.

Festa del Most
La Ràpita, Santa Margarida i els Monjos (l'Alt Penedès)
Segon i tercer cap de setmana de novembre
El programa de la Festa del Most de La Ràpita és un dels més complerts d'entre totes les festes de la verema que es fan al Principat. Durant dos caps de setmana es succeeixen una gran varietat d'actes que giren al voltant de la Mostra de Vins i Caves, una de les més representatives del sector vitivinícola penedesenc.

L'Arrencaceps, el concurs de força basat en les feines del camp del Penedès, sorgit a redós de la festa del most de Sant Pere de Riudebitlles, congrega cada any multitud d'afeccionats que volen saber qui és l'home -i la dona- més forts de la contrada.

Sitges celebra durant el mes d'octubre una festa per recordar el passat i el present vinícola del municipi, una celebració que posa de manifest la importància del vi dins la historia local.

Hereva dels antics Balls del Most, la Festa del Most de Font-Rubí és alhora un homenatge al sistema d'elaboració tradicional del vi i un aparador d'alguns dels productes amb Denominació d'Origen Penedès que surten dels nombrosíssims cellers que hi ha al municipi.

Castellví de la Marca dóna gràcies, des de 1958, a Santa Maria de la Múnia per la collita de raïm que acaben de realitzar. Les pubilles del poble ofereixen a la imatge de la marededéu local el primer suc extret del raïm, mentre tot el poble celebra una participada cercavila.

La Pobla del Duc celebra cada any la seua ja tradicional i coneguda Festa de la Raïmà, una original i peculiar cita lúdica, hereva de de les antigues festes destinades a celebrar la fi de les tasques de la verema, en què la principal protagonista és una gran batalla amb raïm.

La Setmana del Cava és un vastíssim conjunt d'activitats al voltant d'aquesta beguda escumosa d'entre les que destaca la coronació de la Reina del Cava i l'elecció dels nous Confrares uns títols honorífics que s'atorguen a personatges famosos a qui es fa jurar, en acte solemne, eterna fidelitat al cava català.

Els estudiosos vinculen el Ball de Cercolets, en totes les seves varietats i noms, amb antics rituals agraris. Expliquen que són romanalles d'ancestrals costums pagans que al llarg del temps han anat modificant el seu sentit i estructura. Alguns el vinculen amb les festes de la verema mentre que d'altres el situen en els antics balls de celebració de l'arribada de la Primavera.