#bunyols
Articles

L'extensa i variada gastronomia de l'època quaresmal constata la important capacitat humana per fer front a tot tipus d'adversitats. Del temps quan la Quaresma era una obligació religiosa, en van sorgir els bunyols, els plats amb bacallà i una rica i saborosa cuina basada en els aliments que no estaven prohibits, com els ous, les verdures i els llegums.

Un dels costums més arrelats del temps de la Quaresma és l'elaboració casolana d'uns dolços anomenats 'bunyols' que aquests dies es mengen com a postres o per berenar, i que s'ofereixen als amics i familiars. A l'Empordà, en diuen 'brunyols', s'elaboren especialment durant la Setmana Santa i són una mica diferents.

A molts pobles i ciutats de l'illa de Mallorca, la nit del 20 al 21 d'octubre se celebra amb bunyols, música i vi. Són els ingredients imprescindibles de la Revetla de les Verges, un ancestral ritus de galanteig que perviu entre els joves, convenientment adaptat als temps.